петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1356 прочитания

    Всеки втори работещ младеж страда от мускулно-скелетни смущения

    Използването на смартфон за повече от 6 часа на ден води до болки във врата, раменете и ръцете, а работата пред екран увеличава риска от болка във врата и раменете, сочи доклад
    27 септември 2022, 15:40 a+ a- a

    45% от работниците под 25 години страдат от едно или повече мускулно-скелетни смущения (МСС). Около 1/3 е делът на младежите на пазара на труда, които се оплакват от болки в гърба, а всеки четвърти от тях изпитва мускулни болки в долната част на крайниците. За сравнение при работниците над 50 години 67% от анкетираните казват, че имат едно или повече МСС. Половината от тях казват, че се оплакват от болки в гърба, а 38% - в долната част на крайниците. Данните са от проведено мащабно изследване на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EА-БЗР), фокусирано върху свързаните с работата мускулно-скелетни смущения през периода 2018 – 2021, цитирано от Главна инспекция по труда.

    Предвид резултатите от проучването от европейската институция апелират превенцията на мускулно-скелетните смущения да започне още от училище. Според Агенцията изследването показва, че има относително висок дял на разпространение на МСС сред децата и юношите. Отбелязва се, че основна причина за това е продължителното седене, особено при неправилна стойка, при което се засяга долната част на гърба, това от своя страна води до болки и мускулно-скелетните смущения.

    „Така бъдещите работници на пазара на труда се превръщат в млади хора с предшестващи заболявания, които могат да се влошат по време на работа. Ето защо превенцията е на първо място, за да се минимизират рисковете за тяхното здраве.“, категорични са от EА-БЗР.

    В тези времена на информационни технологии използването на смартфон и компютър за продължително време също може да окаже влияние върху появата на такъв тип смущения. Авторите на доклада отбелязват, че използването на смартфон за повече от 6 часа на ден води до болки във врата, раменете и китките/ръцете, а работата пред екран увеличава риска от болка във врата и раменете. „Затова е важно децата да внимават не само в свободното си време, но и при своите първи опити за работа за спазване на ергономична работна поза, която е от значение за предотвратяване на нездравословни работни пози в професионалната им кариера, а също и за намаляване на риска от мускулно-скелетни смущения в бъдеще“, апелират от EА-БЗР.

    „Въпреки значителните усилия за предотвратяването на мускулно-скелетни увреждания, те продължават да бъдат най-често срещаният здравословен проблем, свързан с работата. Този тип увреждания нарушават качеството на живот, като същевременно са сред основните причини за отпуск по болест и ранно пенсиониране. Значително е и отрицателно им въздействие върху бизнеса и икономиките.“ Това посочи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на Националната конференция на тема „Здравословни работни места – облекчете товара“.

    „Една трета от работниците с мускулно-скелетни увреждания и друг здравен проблем смятат, че няма да могат да продължат да си вършат работата до 60-годишна възраст. Това неизбежно намалява качеството на живот и капацитета им да работят, намалява конкурентоспособността на бизнеса и икономиките и допринася за най-голям дял от загубените работни дни в ЕС“, посочи министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Уврежданията увеличават разходите на обществото за лечение, рехабилитация и трудоустрояване, добави той.

    Лазаров подчерта, че сътрудничеството между работодателите, мениджърите и работниците, както и развитието на социалния диалог ще доведе до повишаване на информираността за проблема и до осигуряване на по-високо ниво на защитата на работещите. Той изтъкна и значението на ролята на работодателите за вземането на навременни мерки за предотвратяване на мускулно-скелетни увреждания.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 37 минути
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 3 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 4 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits