събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1866 прочитания

  ЕС отпуска 764,4 млн. евро за проекти за здравословен начин на живот

  Според проучване на Евробарометър почти половината от европейците не практикуват спорт или физическа активност
  24 септември 2021, 10:50 a+ a- a

  По време на официалното откриване на Европейската седмица на спорта българският еврокомисар Мария Габриел стартира общоевропейска кампания "Здравословен начин на живот за всички". Инициативата ще се провежда в рамките на две години и ще осигури финансиране в размер на 764,4 милиона евро по програмите „Еразъм+“, „Хоризонт Европа“ и „EU4Health“ в подкрепа на здравословния начин на живот.

  "Грижейки се за общественото здраве, инвестираме в бъдещето си. Инициативата "Здравословен начин на живот за всички" е силно послание към европейските граждани за важността на спорта и физическата активност за здравето им. Тя показва, че здравето, спортът, науката, храните и грижата за околната среда са взаимосвързани“, заяви Мария Габриел.

  Липсата на физическа активност има отрицателни последици за здравето на хората и за обществото. По данни от последното проучване на Евробарометър, почти половината от европейците не практикуват спорт или физическа активност.

  Според Габриел е важно не само вниманието към проблема, но и предприемането на конкретни действия от местно до европейско ниво. Българският еврокомисар информира също, че кампанията "Здравословен начин на живот за всички" се основава на три измерения. Първото е свързано с нуждата от по-добра осведоменост за здравословния начин на живот сред населението. Второто набляга на улесняването на достъпа до спорт, физическа активност и здравословно хранене. А третото измерение откроява необходимостта от съвместен подход и общи инициативи между политиките на спорта, здравеопазването, храните, науката и иновациите.

  Организациите, желаещи да се ангажират с инициативата, могат да поемат ангажименти за действия онлайн чрез т.нар. Съвет за поемане на ангажименти. Тези действия ще позволят изграждане на нови партньорства в отговор на нуждите на хората към физическа активност и по-добра осведоменост за здравето им.

  Мария Габриел обяви и други конкретни мерки за насърчаване на спортната активност на общоевропейско ниво. „Създаваме нова награда „Бъди активен за всички поколения“ („BeActive Across Generations“), с която искаме да подчертаем значението на физическата активност за всички възрасти. Предвиждаме и подкрепа за младежите, желаещи да участват в дейности, които допринасят за популяризиране на физическата активност и спорта чрез Европейския корпус за солидарност. Спортните дейности са ключ към здравословен начин на живот и наша цел е да приобщим възможно най-много европейци към тази мисия“, коментира още българският еврокомисар.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 2 дни
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство