понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1337 прочитания

  Нов енергиен етикет върху светлинните източници от утре

  Класовете на енергийна ефективност са разпределени в скала от A до G, като са премахнати плюсовете към класа (A+/A+++)
  31 август 2021, 13:21 a+ a- a

  Считано от 1 септември 2021 в търговската мрежа и онлайн магазините започва въвеждането на нови енергийни етикети на светлинните източници. С цел постигане на пълна прозрачност, класовете на енергийна ефективност са със завишени критерии и са разпределени в скала от A до G, като са премахнати плюсовете към класа (A+/A+++).

  Промяната е вследствие на новите европейски регулации, според които енергийните етикети на всички продукти следва да се актуализират поетапно през следващите няколко години. Новите енергийни етикети за първи път бяха въведени през пролетта на 2021 и обхванаха 4 групи от най-използваните в дома електроуреди – хладилници и фризери, перални машини, съдомиялни машини, телевизори и електронни екрани.

  Нов елемент на енергийния етикет на светлинните източници, освен актуализирания енергиен клас, е QR кодът, който препраща към европейската продуктова база данни EPREL. В нея потребителите ще намерят допълнителна полезна информация например за цвета на излъчваната от източника светлина (топла бяла, неутрална бяла, студена бяла), възможността за димиране, средната продължителност на живот, индекса на цветопредаване и трептенето. Доброто цветопредаване означава, че светлинните източници могат да покажат цвета на осветяваните обекти по максимално естествен начин. Ниските стойности на трептене показват, че светлинният поток има минимални пулсации, причиняващи дискомфорт на потребителите. Тези допълнителни характеристики ще могат да се видят и върху опаковките на продуктите.

  Всички светлинни източници, които ще бъдат пуснати на пазара след 1 септември 2021 следва да имат върху опаковките си нов етикет. Останалите продукти могат да продължат да се продават със стария етикет в следващите 18 месеца, за да се избегне необходимостта от производство на нови опаковки или преетикетиране на продукти, които се очаква да бъдат продадени в кратки срокове.

  За разлика от физическите обекти, онлайн магазините са длъжни в срок до 21 септември 2021  да публикуват новите етикети непосредствено до цената на светлинния източник. Възможно е обаче доставяните продукти да имат стари етикети. За спазване на новите разпоредби ще следи Комисията за защита на потребителите, която ще налага санкции при установяване на нарушения.

  От въвеждането си през 1994 енергийният етикет се наложи като една от най-успешните инициативи на Европейския съюз, свързани с енергийното потребление, Той има съществен принос за избора на енергийно ефективни продукти, като по този начин допринася за постигането на целите на ЕС в областта на енергетиката и климата. Етикетът успешно помага на потребителите да пестят енергия и да намаляват разходите си и се превърна в катализатор на иновациите в по-ефективни продукти. Благодарение на него, енергийната ефективност на различни групи продукти беше повишена с над 80%, което даде възможност за постигане на значителни икономии от разходи за енергия. 

  Проектът LABEL 2020 е част от общоевропейската информационна кампания за въвеждането на новите етикети и се финансира от програмата за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020 на ЕС. Той се координира от Австрийската енергийна агенция и се изпълнява едновременно в 15 държави - членки на Европейския съюз и във Великобритания. Изпълнител на проекта за България е Черноморският изследователски енергиен център.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 43 минути
  Японската икономика отбеляза 2,2% ръст
  Данните са за второто тримесечие
  преди 2 часа
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 2 часа
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 3 часа
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419
  12 август 2022, 16:33
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари