петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  995 прочитания

  Българската Shelly Group иска да автоматизира управлението на фотоволтаични паркове

  Системата им позволява на производителите, търговците и операторите на енергийната система да контролират множество слънчеви паркове и инвертори едновременно
  09 април 2024, 10:46 a+ a- a

  снимка: Istock

  В отговор на предизвикателствата пред производителите на енергия, Shelly Group и ECO Energy разработиха съвместно иновативна система за автоматизация на управлението на фотоволтаични паркове. Системата е съвместима с над 90% от инверторите, използвани в фотоволтаичните централи, и позволява на производителите, търговците и операторите на енергийната система да контролират множество слънчеви паркове и инвертори едновременно. Решението значително подобрява баланса на електропреносната система и балансиращите групи според заявената от тях енергия или при необходимост.

  Системата се отличава с лесно и интуитивно управление: търговците, производителите или оператора на преносната мрежа е нужно само да посочат часовете, през които производството трябва да бъде намалено. Разработеният от Shelly Group и ECO Energy продукт автоматично ограничава или прекратява производството на избраните или групата избрани фотоволтаични електроцентрали. Интеграцията на системата не изисква модификация в инвертори, топологията на системата и комуникационните връзки, като управлението е изцяло софтуерно, за да се избегне физическото отделяне или внезапно спиране на системите, които биха могли да доведат до дефекти на оборудването.

  „Да се сблъскаме с електропреносна мрежа, наситена със слънчева енергия в пикови часове, е съвременен парадокс на изобилието“, коментира Димитър Димитров, създател и главен изпълнителен директор на Shelly Group. „Нашата цел е не само да решим настоящия проблем на прекомерно производство, но и да сме пионери в създаването на по-умна и гъвкава система, която защитава интересите на нашите клиенти и партньори, и поддържа стабилността на електропреносната мрежата. Сътрудничеството между Shelly Group и ECO Energy е пример за нашата ангажираност към иновациите и отговорността ни към нуждите на пазара. Нашето решение е доказателство за това, какво може да се постигне, когато технологията срещне предвидливостта в динамичния пазар на електроенергия“, допълва Димитър Димитров.

  Отдалеченото управление и контрол позволяват корекции в реално време и с възможност за увеличаване или намаляване на производството на даден обект или група обекти в диапазон от 0% до 100% от реалната мощност в бъдеще. Системата позволява да бъде автоматизирана спрямо борсовите цени за ден напред или за 15 минути, като следи почасово за обема произведена енергия и коригира работата на инверторите, за да не надвишат заявеното производство или при възможност да го увеличат по заявка на търговците.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 минути
  преди 2 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 3 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 19 часа
  Урсула фон дер Лайен остава начело на ЕК още 5 години
  Европейският парламент я преизбра с мнозинство
  преди 20 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите
  преди 21 часа
  64% спад на чуждите инвестиции у нас
  Най-големите вложения в страната за януари-май 2024 са от Белгия, Австрия и Нидерландия, сочат нови данни на БНБ