петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1209 прочитания

  Microsoft и Quantinuum с пробив при квантовите компютри

  Масовото разпространения на квантовите компютри е още една стъпка по-близо
  08 април 2024, 09:57 a+ a- a

  Снимка: Microsoft

  Microsoft и Quantinuum заявиха, че са постигнали ключова стъпка в превръщането на квантовите компютри в търговска реалност, като ги направят по-надеждни.

  Това е последният ход в надпреварата за усъвършенстване на квантовите изчисления, в която технологични фирми като Microsoft, Google на Alphabet и IBM се борят както с конкуренти, така и с държави, за да създадат машини, които се възползват от предимствата на квантовата механика, за да обещаят скорости, много по-бързи от конвенционалните базирани на силиция компютри. Тези квантови машини биха могли да направят осъществими научни изчисления, които иначе биха отнели милиони години с днешните класически компютри, отбелязва „Ройтерс“.

  Но основната единица на квантовите компютри - наречена „кубит“ - е бърза, но придирчива, създавайки грешки в данните, ако квантовият компютър е дори леко обезпокоен. За да разрешат този проблем, квантовите изследователи често изграждат повече физически кубити от необходимото и използват техники за коригиране на грешки, за да доведат до по-малък брой надеждни и полезни кубити.

  Microsoft и Quantinuum съобщиха, че са направили пробив в тази област. Microsoft приложи алгоритъм за коригиране на грешки, който написа към физическите кубити на Quantinuum, давайки около четири надеждни кубита от 30 физически.

  Джейсън Зандер, изпълнителен вицепрезидент на Microsoft за стратегически мисии и технологии, каза, че компанията вярва, че това е най-доброто съотношение на надеждни кубити от квантов чип, което някога е показвано. „Проведохме повече от 14 000 индивидуални експеримента без нито една грешка. Това е до 800 пъти по-добре от всичко регистрирано“, каза Зандер в интервю за „Ройтерс“.

  Microsoft заяви, че планира да пусне технологията за своите клиенти на облачни компютри през следващите месеци.

  Квантовите изследователи, както в Quantinuum, така и в неговите конкуренти, често цитират цифра от около 100 надеждни кубита като брой, необходим за победа над конвенционален суперкомпютър. Нито Microsoft, нито Quantinuum казаха още колко години ще им трябват, за да използват новата техника, за да достигнат 100 надеждни кубита. Но Иляс Хан, главен продуктов директор на Quantinuum, каза: „Настоящото мнение е, че сме намалили поне две години, ако не и повече.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  Wizz Air предупреждава пътниците да пристигнат на летището поне 3 часа преди полета си днес
  Очакват се потенциални смущения поради продължаващо прекъсване на глобалната ИТ система на партньор на компанията
  преди 1 час
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 2 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 5 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август