сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  950 прочитания

  Системи за лазерно сканиране и компютърна томография показаха учени на БАН на българския еврокомисар

  Научната инфраструктура в Центъра предоставя свободен достъп на учените за обмяна на идеи и практики, каза Илиана Иванова
  17 ноември 2023, 14:59 a+ a- a

  Възможностите на най-съвременни средства за 3D дигитализация представиха учени от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Демонстрирани бяха 3D модели, добити чрез методите на лазерно сканиране, близко-обхватна и въздушна фотограметрия. Учените показаха на еврокомисаря и виртуални интерактивни сцени с модели на автентични народни носии от колекцията на Националния етнографски музей, както и триизмерни модели на археологически обекти. По време на посещението изследователите представиха и как работят системите за лазерно сканиране и компютърна томография, както и резултати от проведени с тях изследвания.

  Научната инфраструктура е част от Лабораторията по 3D дигитализация и микроструктурен анализ на Центъра за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни технологии. Координатор на Центъра е Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН. Проектът е финансиран чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ от Европейския фонд за регионално развитие. Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и ръководителят на Центъра за върхови постижения чл.-кор. Светозар Маргенов запознаха Илиана Иванова с дейността по проекта.

  Направление „Информационни и комуникационни науки и технологии“ е едно от най-динамичните направления в БАН, тъй като технологиите непрекъснато навлизат в нашия живот, каза акад. Ревалски и допълни, че тези научни изследвания са свързани с приложение във всички области на живота.

  Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта благодари за възможността да се запознае с резултати от успешно реализирания европейски проект. Научната инфраструктура в Центъра предоставя свободен достъп на учените за обмяна на идеи и практики, каза Илиана Иванова.

  Посещението на еврокомисаря се проведе в рамките на Ден на отворените врати в Центъра за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни технологии. Резултати от проекта бяха представени пред медиите и ученици и студенти.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 15 часа
  преди 14 часа
  преди 16 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 16 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 16 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС