неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3183 прочитания

    ИТ екипите в България: SAP Product Compliance и SAP Environment Health and Safety, SAP Labs Bulgaria

    Запознайте се с част от хората от двата екипа на SAP Labs Bulgaria, и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие от Тереза Николова и Ралица Борисова, мениджъри на двата екипа
    03 август 2023, 15:35 a+ a- a

    В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

    Запознайте се с професионалисти от SAP Product Compliance и SAP Environment Health and Safety екипите на SAP Labs Bulgaria, и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие в компанията от Тереза Николова и Ралица Борисова, мениджъри на двата екипа.

    Представете ни Вашия екип – колко специалисти сте и какво правите?
    Тереза: Ние сме SAP Product Compliance (PC) и разработваме софтуер за управление на продукти – от тяхното производство през тяхната експлоатация, пакетиране, етикетиране, транспортиране и продажба. Нашите бизнес приложения са част от най-разпознаваемия продукт на компанията – SAP S/4HANA, нашето ERP (Enterprise Resource Planning) решение, a клиентите ни са големи световни компании в индустрии като химическата, високотехнологичната, автомобилната, потребителските стоки и други. Всички те разчитат на нашето решение вече повече от 25 години, за да са сигурни, че продуктите им спазват необходимите регулации. Тези регулации са изключително специфични, многобройни и динамично променящи се, което прави ръчното им следене непосилно. Все по-сложните вериги на производство и доставки налагат нуждата от надежден софтуер, който да консолидира информацията за даден продукт на едно място и да улесни или автоматизира голяма част от процесите в съответствие с регулациите. Грижата за подобряването и модернизирането на решението за управление на продукти пада върху два екипа в София и няколко екипа в Маркдорф, Германия. В развойния център на SAP в София, SAP Labs България, в Product Compliance, сме около 15 души, като търсим още специалисти.

    Рали: Ние сме SAP Environment Health and Safety (EHS) екипите в София, разработваме софтуер за опазване на околната среда, здравето и безопасността на служителите. Продуктът ни се използва от индустриите с най-големи предизвикателства по отношение на околната среда – въгледобивната промишленост, химическата индустрия, нефтения и газовия сектор, комуналните услуги (като електроснабдяване и газ, водоснабдяване, телекомуникации, някои видове транспорт и др.), но виждаме интерес и от много от останалите. Клиентите ни са едни от най-големите индустриални концерни и компании в света – BASF, 3M, Shell, Enel, Saudi Aramco, като интересът нараства значително през последните години. Бизнесът и бизнес лидерите все повече разбират нуждата от устойчивост и инвестиции в тази посока. А това за тях означава една сериозна бизнес трансформация, която не би била възможна без правилните софтуерни решения. В София имаме три инженерни скръм екипа, общо сме около 30 души.

    Бранимира Маджарова
    Започнах работа в SAP Labs България преди около година и половина, след повече от 12 години в други компании, където работих с предишната версия на ERP софтуера на SAP - първо като краен потребител, след това - поддръжка, и накрая - като консултант. Нуждата да науча повече от "по-близо", както и интересът ми към опазване на природата, ме доведе до настоящата ми позиция - Best Practice Content Developer - в инженеринговия отдел на Sustainability организациятана SAP (или: Product Compliance for SAP S/4HANA).
    Срещнах доста предизвикателства още със започването си, тъй като нямах опит със SAP S/4HANA Cloud, а и процесите за разработка на Best Practice Content са комплексни. Въпреки това, благодарение на подкрепата на страхотните ми колеги, опитa от предишните ми позиции и желанието за надграждане на знанията ми, скоро започнах да допринасям с малки задачи към работата на екипа.
    Фактът, че в динамичната среда на една софтуерна компания винаги има какво още да се научи, това, че помагаме на компаниите да работят по по-устойчив начин, както и цялостната култура и пъстрота на SAP Labs България, ме мотивират да продължавам да се развивам и работя точно тук.

    Какви технологии използвате?
    Тереза и Рали: Работим предимно с ABAP – програмния език, през който минават 77% от всички бизнес трансакции в света. Роден в миналото, но гледащ към бъдещето – вече на 40 години, той е като онзи готин вуйчо, който е поживял и натрупал опит, но не спира да се развива и да е в крак с времето. Дело на SAP от 70-те, със синтаксис, подобен на Cobol, ABAP продължава да служи вярно на нашите клиенти и да покрива все по-изискващите и сложни процеси на съвременния свят. В днешно време ABAP не спира да се развива, той е обектноориентиран, с възможности за автоматизирано тестване, статични проверки на кода и др. На ABAP изграждаме гръбнака на нашите бизнес приложения, потребителския интерфейс, пишем на технологии като UI5, JavaScript , използваме и SAP технологии като Fiori, Restful Application Programming (RAP).
    Имаме щастието да сме част от компания, която се отличава и с дългогодишни традиции в работата с т.нар. гъвкави методологии. В екипите ни се опираме на една от тях – scrum. Това ни дава максимална адаптивност в подходите и решенията и покачва значително успеваемостта им сред нашите клиенти.

    Казвам се Милен Георгиев и съм на 23 години. Ориентирах се към IT сферата поради интереса ми към решаване на проблеми и самия процес на усъвършенстване. Започнах като Developer в SAP по време на следването ми в Технически университет – София, специалност „Компютърно и софтуерно инженерство“.
    Избрах SAP като работодател поради добрите отзиви, които получих от приятели, работещи в компанията, и интересните продукти, които се разработват. Успях да се впиша в екипа доста бързо благодарение на отзивчивостта на колегите.
    Имам удоволствието да съм част от компанията повече от две години, като това, което ме задържа, са интересният продукт, който разработваме, възможността за развитие и добрата колаборация с колегите. Мисля, че се присъединих към екипа в много добър момент, като постоянно се мотивирам от резултата и ефекта от нашата работа.
    През свободното си време спортувам тенис на корт и фитнес.

    По какви проекти работите?
    Рали: Ние сме продуктова компания и дългосрочно изграждаме продукти, които развиваме във времето. Моите екипи създават решения, които позволяват на нашите клиенти да събират и управляват необходимата информация за потребление на суровини, електричество, вода, да управляват отпадъци, да калкулират емисии, както и същевременно да гарантират спазването на необходимите законови нормативи и регулации. С не по-малко значение са и възможностите на софтуера ни да управлява рисковете в организацията, свързани с безопасността на труда и здравето на служителите, както и да се създават и управляват инциденти, свързани с тях. В последните години, особено предвид ковид пандемията, всички видяхме до каква степен такива приложения са ключови за както за бизнеса, така и за обществото като цяло.

    Тереза: Нашите проекти са свързани с изработката и принтирането на етикети за продукти и с проследяване на обема на вещества в техния състав. Загледайте етикетите на различни продукти вкъщи или в магазина – перилни препарати или техника – и ще видите колко много различна информация има върху тях. Шансът тази информация да идва именно от нашия софтуер за управление на продукти е голям. Любопитен факт е също така, че SAP е една от много малкото компании в сферата на разработка на бизнес приложения, която предлага модула за проследяване на обема на вещества на своите клиенти. И той се разработва именно в София!

    Казвам се Богдан Петров и съм на 30 години.
    Завършил съм международни икономически отношения и логистика в Международно висше бизнес училище. След 9 години в сферата на логистиката реших, че е време за промяна и преминах през цялостната програма на СофтУни с технология C#. Избрах да се преквалифицирам и да се посветя на професията „програмист“, тъй като тук постоянно има възможност за надграждане, усъвършенстване и израстване, и то не само професионално, но и като личност.
    През последната една година имам удоволствието да работя като Software Developer в Environment Health and Safety Management отдела на най-голямата компания доставчик на софтуер за управление на бизнес операции и връзки с клиенти – SAP. Изключително съм щастлив, че имам възможността да работя в среда, в която имам свободата да развивам своята кариера, съобразена с моите страсти, в екип от наистина талантливи и интелигентни хора. Екипът е сплотен и е способен да се справи с всяко предизвикателство. Предизвикателствата, които срещаме всеки ден, са много разнородни и правят работата интересна и ни мотивират да се развиваме непрекъснато. През свободното си време обичам да пътувам, спортувам баскетбол и карам сноуборд

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Тереза: Имаме щастието да сме част от компания, която следи отблизо нуждите на служителите си. Нещо повече, овластява ги да подберат сами режима на работа, който е най-добър за тях. Свободата да адаптираш делника си, така че да допринесеш максимално към собствения си баланс между работа и личен живот и същевременно да си възможно най-полезен на екипа и клиентите си, е безценна.
    Към момента работим главно отдалечено, с известна хибридност между офис и вкъщи. Преминахме през редица предизвикателства покрай ковид пандемията, които ни помогнаха да изградим устойчив синхрон помежду си дори при работата от разстояние. Времето ни заедно в офиса помага да вземем важни решения за продукта или екипа или да отбележим поредния хубав повод заедно.

    Рали: Обичайно се събираме веднъж или два пъти седмично в офиса, прекарваме времето заедно, в обсъждания, разговори, код ревюта, планиране и срещи. Максимално се опитваме да се възползваме от възможността за комуникация на живо, често около бялата дъска/стена или кафе машината. В останалото време работим предимно дистанционно. Дори и преди пандемията, SAP беше компания с гъвкава политика и възможност за работа от вкъщи, така че бързо успяхме да сме ефективни в такъв режим на работа.

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Тереза: В активно сътрудничество и с много чувство за хумор. Започваме с кратка оперативка, на която идентифицираме и разпределяме приоритетите на деня. На нея споделяме и затруднения, с които сме се сблъскали, като винаги се намира някой отзивчив колега, който е склонен да помогне с преодоляването на препятствието. Гъвкавите методологии, с които работим, ни дават бързи алтернативи на сложните казуси, с които се сблъскваме. Ценим различните перспективи и подходи в решаването на предизвикателствата, автономната работа по отношение на конкретни задачи. Вярваме и в силата на сътрудничеството за постигане на оптимално добър краен резултат. В екипа ни няма случай, в който някой колега да се обърне към друг и да се сблъска със затворена врата.

    Рали: Със сигурност в известна степен различно за всеки, имаме хора с различни роли и експертиза в екипа. Общото за всички екипи и всеки в екипа е дневната скръм среща (daily scrum meeting), където обсъждаме текущото състояние на задачите, какви успехи сме имали от предния ден, както и за какво кой има нужда от помощ или допълнително обсъждане. Сигурно в 90% от дните още това е моментът, в който се уговорят следващи разговори и обаждания помежду ни. Стремим се да използваме максимално всякакви налични комуникационни канали, като чатове, имейли, разговори, както и наличните софтуерни инструменти.

    Веселин Георгиев
    Здравейте, казвам се Веско и работя като Developer в SAP малко повече от една година. Като дете винаги ми е било интересно да решавам различни задачи и да си задавам въпросите „Как“ и „Защо“, може би точно затова най-любимите предмети в училище ми бяха математика и физика. С програмирането се сблъсках за пръв път преди 5 години, когато реших да се запиша в СофтУни по препоръка от мой приятел. Не след дълго разбрах, че това е нещото, с което искам да се занимавам професионално. По време на самото обучение започнах да търся мнения и коментари относно различни фирми. Исках да започна на място, където ще срещна интересни проекти, добро развитие и сплотен екип. SAP покри всички критерии и преди малко повече от година станах част от това семейство. Откакто съм в компанията, съм преминал през първоначалния обучителен процес и с помощта на моя ментор за много кратко време се вписах в продуктивна среда. От тогава до сега съм участвал в разработването на няколко нови проекта, както и в поддръжката на вече съществуващи, а отскоро станах ментор и на новопостъпващи колеги. Най-интересното в работата ми е, че всеки ден научавам нещо ново, което ме прави по-добър и ме развива. В SAP изграждаме силен екип, който доставя качествен продукт с висока стойност за клиентите ни.

    С кои други отдели/ екипи работите най-често?
    Тереза: Работим често с екипите от разработчици в Германия, които имат дългогодишен опит с решението ни. Подпомагани сме и от екипи, грижещи се за предоставяне на стандартизирана рамка по отношение на разработката, дизайна, тестването и документирането на обновеното решение. Често си сътрудничим и с други екипи в София, които също разработват бизнес приложения за устойчивото потребление на ресурси. Имаме щастието да разчитаме и на разнообразна и богата общност в София със силна вътрешна мотивация и опит в различните роли – скръм мастъри, продуктови мениджъри, автори на техническа документация и т.н. Обмяната на опит е безценна част от работата ни.

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Тереза: С приобщаващата екипна култура, която имаме. Присъединявайки се към нашия екип днес, ще заварите „най-добрата екипна среда, в която някога сте работили“ (бел.ред.: думите на най-новия ни служител). Екипът в София е сформиран преди около четири години, събирайки на едно място специалисти с изключително разнопосочен опит и професионална траектория в и извън SAP света. Да се обединим и да работим ефективно заедно, да припознаем мисията на нашите клиенти като своя, да сътрудничим успешно, да се адаптираме към промените и увеличаващата се комплексност, да не спираме да се надграждаме като екип, това е нашата най-дългосрочна победа.

    Рали: С това, че винаги работим максимално професионално и отговорно, създаваме качествения софтуер, който сме си поставили за цел да доставим, и същевременно от изключително значение за всички ни е средата и екипната атмосфера. Екипът ни, както всеки друг, претърпя немалко трансформации и промени, ИТ секторът е много динамичен, интересен и променлив, а конкретно устойчивостта като тема е ключова и развиваща се и това изисква и от нас да сме гъвкави и адаптивни. Единственият начин да го постигаме, е, като изграждаме силен и сплотен екип, за който работата носи удоволствие.

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Тереза: Допълваме арсенала от дейности, които ни зареждат – фенове сме на тениса, бордовите игри, природата, социалните сбирки, а кулинарните творения винаги съпътстват дните ни в офиса.

    Какво сплотява екипа Ви?
    Тереза: Доверието преди всичко. Общата мисия да предоставяме все по-добри и надградени решения на нашите клиенти. Желанието за съвместен растеж и развитие. Споделянето на информация от по-опитните колеги, което помага на по-новите да навлязат уверено в решението. Утвърждаването, че няма такова нещо като глупави въпроси, и търпението, с което по-старшите колеги са склонни да обясняват концепции, които вече намират за фасулска работа.

    Рали: Ясната и открита комуникация, ежедневните шеги, както и изключително подкрепящата среда за навлизане в екипа и последващото развитие на всеки един от нас.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Тереза: Всички в екипа подпомагаме активно успешното приобщаване на нови колеги. Всеки нов колега има на разположение ментор, а подходът ни е адаптивен спрямо опита, личността и познанията на навлизащия колега. Имаме богат набор от вътрешни обучителни ресурси, както и възможност за по-близка работа по конкретни задачи с по-опитни колеги. Разчитаме на проактивност и самоинициативност от страна на новите колеги, така че заедно да направим навлизането максимално ефективно и успешно.

    Рали: Постепенно, с план, ментор и подкрепа!
    В последната половин година наехме и въведохме в работата си немалко нови колеги, както и успяхме да изградим цял нов екип. Не се фокусирахме единствено върху разработчици, включихме продуктови специалисти, софтуерни архитекти, както и стажанти. Същевременно и разширихме темите, за които отговаряме, с ключовата такава „Управление на отпадъците“ (waste management). Имаме изграден „план“ за въвеждане на нови хора, всеки един от тях активно работи и е подкрепян както от своя наставник (buddy), така и от целия екип. Стремим се да не се фокусираме само върху конкретиката на ролята на новия колега, а да му дадем цялостен поглед: изграждаме софтуерни разработчици, които познават кода и продукта си, неговите силни страни и текущи проблеми, процесите (а в голямата компания и това невинаги е просто), колегите си, клиентите и потребителите на софтуера си. Разбира се, предвид езика, на който пишем, и това, че не е от най-популярните на нашия пазар, имаме и разработена специална програма за ABAP Onboarding, където новите колеги научават езика посредством обучения, практически задачи, код ревюта с екипа и плавно навлизане в продуктивната работа.

    Как бихте отговорили на въпроса: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Тереза: Ако не те плашат предизвикателствата и търсиш продукт, който да ти позволи да се развиваш и да помогнеш на света да функционира по-успешно, заповядай в нашия екип!

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Тереза: Неизчерпаем. Сплотен. Талантлив. Вдъхновяващ. Комбинация от всички съставни части на успеха. Даваме най-доброто от себе си всеки ден – вярваме в силата на саморазвитието, а всеки от нас не спира да подкрепя и останалите. Всички заедно градим най-доброто решение за нашите клиенти и така спомагаме пряко за един по-устойчив свят.

    Рали: Страхотен!

     Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на SAP Labs Bulgaria Ltd. в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    ИТ екипите в България: Globalization Services, SAP Labs Bulgaria

    ИТ екипите в България: .NET, Scalefocus

    Софтуерният екип на ЛЕМ България
    Екип Data, Scalefocus 
    DCoE екипът на МенторМейт
    Екип Technical Support, SEEBURGER

    Екип Mobile Team, Scalefocus
    Back-end екипът на SiteGround
    Екипът на Funding Circle в Questers
    Екип DATA, Blankfactor
    Екип QA, SiteGround
    Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
    Екип DevOps, Scalefocus
    Екип Внедряване SoftOne ERP
    Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
    Екип Data Quality, Experian България
    Екип Front-end Development, Scalefocus
    Екип SPA/front-end, SiteGround
    Екип RSM, Tek Expert
    Екип Engineering, Nexo
    Екип GetHelp, Tek Experts
    Екип Java, Scalefocus
    Екип QA, МенторМейт
    Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години