неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2468 прочитания

    Как ще изглежда фабриката на бъдещето?

    И ще има ли място за хората в нея – Александр Новоселов, Ръководител „Роботика и дискретна автоматизация“ в АББ България, пред Economy.bg
    03 юли 2023, 11:22 a+ a- a

    Липсата на работна ръка е сред основните мотиви на фирмите у нас да потърсят решения за автоматизация. Сред другите причини бизнесът у нас да започне да роботизира производството си, е желанието за повишаване на производителността и на качеството.

    Използва ли българският бизнес роботи, кои сектори и с каква цел инсталират най-много роботизирани решения у нас, каква е първоначалната инвестиция, как ще изглежда фабриката на бъдещето и има ли място за хората в нея, как ще се отрази напредъкът при изкуствения интелект върху развитието на индустриалните роботи, какво е бъдещето на роботизацията в България – тези и други въпроси коментирахме с Александр Новоселов, ръководител „Роботика и дискретна автоматизация“ в АББ България. Разговаряхме с него в рамките на международната конференция Automotive & Battery Forum.

    АББ има над 2500 служители в България и оперира с централен офис в София и четири клона на компанията в страната. Две от производствените бази се намират в Раковски и произвеждат електрически компоненти ниско и средно напрежение. Други два завода се намират в Петрич – за продукти ниско напрежение, а в Пловдив има производство за измервателна апаратура.

    Александр, колко компании в България използват Вашите роботизирани решения? И от кои сектори основно?
    Има около 100 компании, които използват роботи в различни видове приложения. Повечето от тях са за Pick and Place приложения, а понякога и за заваряване. Основно индустрията от първо ниво – Tier1, ползва нашите решения. Това са компании, които доставят части за автомобилната индустрия, т.е. за производителите на автомобили. В България има широка гама от такива компании и повечето от тях използват роботи.

    Наблюдавате ли ръст през последните години на използването на роботи в България?
    Разбира се, основната тенденция е на ръст. Увеличението е по целия свят. Така е и в България. Тя не е толкова голям пазар по отношение на използването на роботи, но все пак има голям потенциал.

    Кои са основните причини за това?
    Първо, в България има много видове приложения, свързани с асемблирането. Сглобяването е повтаряща се задача за човека, така че най-доброто решение за такъв тип дейност е интегрирането на робот. Освен това има недостиг на човешки ресурси. И всъщност чисто психологически е доста трудно да вършиш винаги едни и същи задачи. Имам опит отпреди доста време с работа в такъв вид индустрия, когато се налагаше да повтарям една и съща задача постоянно. Наистина е трудно. Затова често тези хора сменят работата си. И роботът се оказва най-добрият избор. Освен това собствениците на бизнес търсят възвръщаемост на инвестицията. Така че колкото по-бързо те решат, че ще получат такава възвръщаемост, толкова по-скоро ще купят робот.

    Каква е първоначалната инвестиция в роботизирани решения?
    Сумата варира. Нека вземем прости решения като роботизиран захват и система за безопасност. Цената ще бъде около 50 000 евро. Сега нека вземем за пример една цяла автомобилна поточна линия с различен вид роботи и решения от висок клас. Цената за нея може да е около 10 милиона евро. Винаги зависи от задачите. И всеки път предлагаме персонализирано решение.

    Как изглежда фабриката на бъдещето?
    Няма да работят твърде много хора в нея. Нашата компания ABB се движи в тази посока. Опитваме се да оптимизираме и роботизираме всеки процес. В миналото при Индустрия 3.0 и 4.0 налице беше конвейерен принцип на работа. Но в момента по-скоро имаме роботизирани клетки, разпределени в цялата фабрика, и мобилни роботи, които се движат между клетките.
    Така че няма да има хора, но фабриката ще е персонализирана и ще може да се променя. И разбира се, с появата на изкуствения интелект това става все по-достъпно.

    Каква ще бъде ролята на хората във фабриката на бъдещето?
    Ще има много роли, но те ще са по-креативни. Доста хора се страхуват, че роботите ще заменят работните им места. Статистиката показва, че в действителност индустрията на роботите създава повече работни места, отколкото заменя. Нека ви дам един пример. Има около 3 милиона робота, инсталирани по света. А само в подразделението за роботика на ABB имаме 500 000 служители, работещи в тази област.

    Как AI ще се отрази на бъдещето на роботиката, конкретно в производството?
    Ще го подобри. Тези дни в Германия се провежда изложението LogiMAT. Ние имаме щанд с наш робот. Той избира някаква част и благодарение на камера разбира каква точно е тя и как да я хване. Тя може да бъде кутия или нещо друго. Но това е възможно заради изкуствения интелект, който е вътре в програмата.

    Как виждате бъдещето на роботизацията в България?
    Мисля, че ще се разраства, защото България е част от Европейския съюз. А целият ЕС върви към роботизация и автоматизация. България е много привлекателна, защото роботизацията в производството е изгодна от гледна точка на заплати и инвестиция. И с появата на повече производства в България, ще се стигне и до повече автоматизация на пазара. Това е тенденцията.

    Кои са останалите сектори у нас, чийто интерес ще опитате да привлечете по отношение на роботизацията?
    Автомобилната индустрия е като локомотив на автоматизацията и роботизацията по целия свят. В България е същото. Тук няма производители на автомобили, но има доставчици на части за тях. Те ще повишат своята автоматизация. Другата област е индустрията за храни и напитки. Тя в момента също показва голям интерес към роботизирани решения. Друга е мебелната и електрическата индустрия. Има стотици приложения, в които можем да използваме роботи.

    Колко фабрики и служители имате в България, след като Hitachi Energy стана собственик на завода в Севлиево?
    Не съм сигурен за точния брой. Но са повече от 2000 души, основно фокусирани върху бизнеса с електрически компоненти. Имаме фабрики в Раковски, в Пловдив и в Петрич. В София е главният офис.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на АББ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години