четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8503 прочитания

    Все повече фирми в България се роботизират заради недостига на кадри и повишаващите се разходи за труд

    За новия завод на ABB в Петрич и как ще изглежда фабриката на бъдещето – Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор на ABB България, пред Economy.bg
    14 март 2019, 13:19 a+ a- a

     

    Шведско-швейцарската индустриална група ABB ще открие през септември нов завод в Петрич. Това е втората голяма инвестиция на компанията в региона и петата производствена база у нас. Новият завод с площ ще произвежда продукти ниско напрежение за ABB и ще създаде още 420 работни места, когато започне работа на пълни обороти. Заводът представлява инвестиция на зелено на стойност 7 милиона лева и ще бъде изграден до първата производствена база на компанията в Петрич. В новата сграда ще се извършват дейности като заваряване, предварително сглобяване, окончателно сглобяване и изпитвания, разделени на ръчни и полуавтоматизирани операции.
    Освен с двете си производствени бази в Петрич ABB разполага и с два завода за продукти ниско и средно напрежение в гр. Раковски, както и с производствено звено за продукти високо напрежение в Севлиево. Компанията има и модерна сервизна база за турбокомпресори във Варна, която обслужва клиенти от българското и румънското крайбрежие на Черно море. В София се намира главният офис на компанията, както и развоен център. Към настоящия момент компанията разполага с 2900 служители в България.

    Защо ABB реши да открие нов завод у нас, ще има ли разширение при другите заводи, защо фирми у нас роботизират производството си, как ще изглежда фабриката на бъдещето и имат ли място хората в нея – Economy.bg попита Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор на ABB Bulgaria.

    Кога ще заработи новият завод в Петрич и колко работни места ще бъдат открити?

    Защо ABB реши да открие нов завод в България?
    Досега имахме 4 завода в България. На база на добрата ни производителност тук ABB Group реши да разшири присъствието си с още една фабрика.

    Защо избрахте точно Петрич за новата инвестиция?
    В Петрич присъстваме от 20 години. Изградили сме близки контакти с общността там. Затова считаме, че ABB има добра репутация като стабилен работодател, който предоставя доста възможности на хората за развитие и обучение. За нас това е добра локация за растеж и за привличане на нови служители. Втората причина е, че клиентите ни са много доволни от постигнатите резултати.

    Колко работни места ще разкриете там?
    Когато започнем да работим на пълни обороти, ще открием общо 420 нови работни места.

    Кога очаквате да стане това?
    През следващите 1 до 2 години.

    На какъв етап е новият завод? Кога ще го откриете?
    Планираме да открием завода през септември. Продължава подготовката и строителството. Започнахме вече и подбора на кандидати за основните позиции.

    Какъв тип работни места ще откриете?
    Такива, които са нужни за едно производство. Работници на поточна линия, но и служители по сигурността, човешки ресурси, ИТ, инженери и началник-смяна. Имаме нужда от пълния спектър служители.

    Конкурентно предимство ли са все още ниските разходи за труд у нас?

    Ще разширявате ли екипите си в другите заводи?
    Разрастваме се бавно навсякъде в зависимост от търсенето на пазара.

    Колко служители имате в момента в България?
    Към момента ABB България разполага с 2900 служители.

    Срещате ли трудности да намерите точните кадри? Как се справяте с това предизвикателство?
    Намирането на обучени кадри, особено ако си голям работодател като нас с почти 3000 служители, е предизвикателство.

    Как се справяте?
    Инвестираме в нашите служители – в обучения в и извън ABB, също и в чужбина. Имаме много добро сътрудничество с университети и училища, като откриваме различни лаборатории или центрове. Много активни сме и по отношение на дуалното обучение. Това ни помага да сме видими и за новите таланти.

    По време на събитие миналата седмица казахте, че инвеститорите идват в България главно заради ниските разходи за труд. Това все още конкурентно предимство ли е за страната ни?
    Да, така считам. Особено като се има предвид Европа. Но това само по себе си не е достатъчно, ако искате да сте конкурентоспособни на европейско или глобално ниво. Защото винаги може да се намерят и по-евтини страни. Производителността също е много важна. Затова ние много активно си сътрудничим с компании в България, за да автоматизират производството си. Така, от една страна, те ще имат ниски разходи за труд и ефективност, от друга.

    Изпълнителният директор на ABB Group заяви преди три години в интервю за Economy.bg, че ABB обмисля да открие инженерен център в България. На какъв етап са тези планове?
    Петрич е част от този план за инженерен център. В София имаме малък развоен център, както и група от инженери, която активно подкрепя клиентите на българския пазар по отношение на дигитални решения и т.н.

    ABB е сред водещите производители на роботи. Има ли шанс да откриете подобен завод в България?
    Ние наистина сме лидер по отношение на дигитални решения и роботика. Имаме много модерни заводи. Нeотдавна беше обявено откриването на нов завод в Китай, където роботи ще произвеждат роботи.
    Що се отнася до България, ние предлагаме роботизирани решения на местния пазар.

    Защо все повече фирми в България започват да автоматизират производството си?

    Посочихте миналата седмица, че много страни използват роботи, но в България не можеш да ги видиш никъде. Какво означава това за страната ни и защо според Вас е така?
    Причината е, че твърде много се разчита на ниските разходи за труд. Доста компании обаче вече се оплакват от недостиг на работници. Безработицата намалява, което е добре за икономиката, а разходите за труд започват да се повишават, което също е положително, но е предизвикателство за компаниите. Затова някои компании в България започват да внедряват технологиите и да се автоматизират. Те вече постигат успехи. Надявам се и останалите фирми да ги последват.

    От кои сектори основно са клиентите ви у нас?
    Имаме клиенти от аутомотив сектора. Те са класически пример, защото ABB създава първия индустриален робот през 1974, който се използва в аутомотив сектора по цял свят. Извън него в България технологиите ни намират приложение при производството на храни и напитки, както и в металургичния сектор.

    Как ще изглежда фабриката на бъдещето?

    Как ще изглежда фабриката на бъдещето?
    Смятам, че в много аспекти фабриката на бъдещето е фабриката, която виждаме днес на някои места.

    Каква ще бъде ролята ни в нея?
    Във фабриката на бъдещето ще има все повече къстамизация. Ако сте производител на някакъв продукт, вероятно ще имате различни варианти от него, с различни размери и характеристики. В миналото струваше доста да смените машините, а съответните настройки изискваха много време. Във фабриката на бъдещето ще можете да постигнете масова къстамизация.
    Ще имате също по-добър поглед върху производството – кои области изискват вниманието ви. Например ако използвате електромотори, кои от тях ще трябва да замените. В миналото те се проверяваха веднъж годишно, когато се правеше поддръжката, докато в бъдеще ще е възможна прогнозната поддръжка.

    И все пак ще има ли място за хората в тази фабрика?
    Да, защото ние в ABB разглеждаме роботите като технология, която помага на хората да си свършат работата. Ако сте производствено предприятие, където има само ръчна работа, то като производител си струва да добавите роботи във връзка с областите, където възникват най-много проблеми, напр. безопасност и качество или при чести отсъствия на хора.
    В производството може да се наложи например да носите тежко оборудване, което в края на работния ден може да ви докара болки в гърба. Ако прехвърлите тази задача към робот, ще можете да се занимавате с по-леко сглобяване, за което е нужна по-голяма координация на ръцете.

    С други думи, Вие виждате ролята на роботите единствено по отношение на по-тежките задачи?
    От една страна, да, но и също по отношение на повтарящите се задачи. Мога да дам пример с фабрика за шоколадови изделия в друга страна, в която работих, където имаше производствена линия и хората слагаха шоколадите в кутии. Когато тези работници се пенсионираха, фабриката не можеше да намери хора, които да работят там. Нямаше интерес към този тип работа. Това беше добра възможност за автоматизиране на тази линия. Създадоха се и нови позиции, защото имаше нужда някой да програмира и поддържа тези машини, имаше нужда от ИТ специалисти.
    Ако имате производствена линия с 50-60 служители, като добавите робот в проблемните участъци, можете да увеличите производителността на линията с 10-20-30%. Така че няма да бъдат заместени всички хора, защото може би към момента това не е изгодно, но може да използвате роботиката за оптимизиране на производството си и за повишаване на конкурентоспособността ви.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС