петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1106 прочитания

    Индия и Китай одобриха ваксини срещу Covid, които не се инжектират

    Едната се впръсква в носа, а другата се вдишва през устата
    07 септември 2022, 10:47 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Индия и Китай разрешиха нов подход при ваксинирането срещу Covid-19 — две опции без игли, едната чрез впръскване в носа, а другата вдишване през устата, предаде AP.

    Регулаторите в Индия разрешиха назалната версия на Bharat Biotech като опция за хора, които все още не са ваксинирани. „Тази стъпка допълнително ще засили нашата колективна борба срещу пандемията“, каза индийският здравен министър Мансух Мандавия в Twitter.

    Не е ясно колко добре работи назалната версия. Bharat не публикува незабавно резултатите от своите проучвания и не каза колко скоро ще бъде въведена новата опция.

    CanSino Biologics обяви, че китайските регулатори са одобрили инхалаторна версия на инжекционната ваксина срещу Covid-19 на компанията, която да се използва като бустерна доза. Компанията посочи предварителните резултати от проучвания, които предполагат, че инхалаторната версия повишава имунната защита след едно впръскване. Не е ясно дали това означава подобрена ефективност или колко скоро инхалаторният бустер ще бъде наличен.

    В момента ваксините срещу Covid-19 са под формата на инжекции и са спасили милиони животи и продължават да предлагат силна защита срещу тежко заболяване и смърт, дори когато циркулират по-заразни варианти на коронавируса, отбелязва агенцията.

    Китайската ваксина, произведена от CanSino, има подобни съставки на инжекционната версия, като използва безвреден аденовирус като носител на генетичния код, който учи тялото как да се бори с Covid. Вдишана под формата на фина мъгла, Convidecia Air може да осигури добра защита само след едно вдишване, твърдят от компанията.

    Други изследователи, включително екипи от Обединеното кралство и САЩ, проучват възможността за ваксини под формата на назален спрей, отбелязва BBC. Учените казват, че те могат да осигурят допълнителен имунитет в лигавицата на носа и горните дихателни пътища, където Covid обикновено навлиза в тялото.

    Националната администрация за медицински продукти на Китай даде одобрение на CanSino за употребата на инхалаторна ваксина като бустерна доза. Тя може да допълни защитата при тези, които преди това са имунизирани, сочат клиничните проучвания.

    Индийската назална ваксина е разработена от учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис и по-късно лицензирана от индийския производител на ваксини Bharat Biotech. Компанията проведе две изпитвания, давайки две дози от ваксината на 3100 неваксинирани преди това доброволци и като бустер на около 875 доброволци, които са получили две дози от други ваксини срещу Covid-19, уточнява AP.

    Bharat търси и разрешение за използване на спрея за нос като бустер за две трети от хората в Индия, които вече са били ваксинирани. Назалният спрей използва безвреден вирус на настинка при шимпанзета, за да достави копие на шиповия протеин на коронавируса към лигавицата на носа, обучавайки тялото да реагира, ако срещне истинския вирус.

    Ашли Сейнт Джон, който е имунолог в Медицинското училище Duke-NUS в Сингапур, каза, че учените търсят варианти за назална и инхалаторна ваксина срещу Covid-19, тъй като имунната система има специализирани инструменти за защита на различни места в нашето тяло по малко по-различни начини.

    „Предимството на назалните ваксини е, че може да се отървете от вируса, преди да има шанс да се установи в белите дробове и да се размножи“, каза д-р Винета Бал, имунолог и професор в Индийския институт за научни изследвания в град Пуна.

    Предимствата на ваксините, впръскани през устата, ще зависят от размера на отделните капчици в спрея, добавя Бал. Големите капчици ще тренират защитата в устата и частите на гърлото, докато по-малките капчици се очаква да пътуват по-дълбоко и да достигнат белите дробове.

    Също така може да е по-лесно да се приложи доза в носа, отколкото инжекция, особено в страните с ниски доходи, казва д-р Майкъл Даймънд от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, който помогна за създаването на ваксината, лицензирана от Bharat.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 15 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 20 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 20 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 21 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам