вторник, 05 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  693 прочитания

  40% от членовете на новия управителен съвет на БАСКОМ са жени

  Доброслав Димитров е преизбран за нов мандат като председател на асоциацията на софтуерните компании
  09 юни 2022, 14:14 a+ a- a

  Доброслав Димитров, съосновател на Imperia Online, бе преизбран за нов мандат като председател на Управителния съвет на БАСКОМ в рамките на проведеното вчера Годишно общо събрание на Асоциацията.

  За първи път в 20-годишната история на БАСКОМ 40% от състава на борда са жени.

  УС бе обновен с петима нови членове – Александър Папратилов от Programista, Виден Даскалов от Vedesoft, Марина Шидеров от Fram Creative Solutions, Наталия Митева от Telelink Business Services и Синиша Джукич от Bosch.IO.

  С избора на новите членове в управителния орган на Асоциацията се влива силна експертиза в областта на образованието, с което БАСКОМ дава ясна заявка, че развитието на дигиталното образование и осигуряването на таланти за индустрията са сред приоритетните каузи на Асоциацията.

  „35% от заетите в софтуерния сектор в България са жени. Удовлетворен съм, че вече това е отразено и в състава на УС на БАСКОМ. Със своите компетенции и ангажираност дамите допринасят значително за баланса и устойчивото развитие на сектора и са вдъхновяващи ролеви модели повече момичета да се ориентират към професионална реализация в софтуерния сектор“, казва председателят на борда Доброслав Димитров.

  Местата си в УС на Асоциацията запазват Бистра Папазова от CoBuilder International, Виктор Билянски от ScaleFocus, Крум Хаджигеоргиев от Melon, Филип Мутафис от Dynamic Solutions и Мая Маринова, Изпълнителен директор на БАСКОМ.

  В същия състав остава и Консултативният съвет на БАСКОМ, който се състои от всички предишни председатели - Георги Шарков от Soft Innovations, Георги Брашнаров от Nemetschek Bulgaria и Стамен Кочков от Software AG.

  Годишното общо събрание на БАСКОМ приветства и 23-мата нови членове на Асоциацията и прие годишния отчет за дейността.

  Беше даден и нов тласък на всички значими теми, по които БАСКОМ активно работи – подпомагане на професионалното израстване и бизнес развитие на членовете на асоциацията; осигуряване на таланти за нуждите на индустрията; привличане на висококвалифицирани специалисти по процедурата „синя карта“ и привличане на българи, живеещи в чужбина; утвърждаване на БАСКОМ като бранд за българската софтуерна индустрия и позиционирането на държавата като добро място за кариерно развитие в сферата на дигиталните технологии; насърчаване на експорта и чуждестранните инвестиции; работата с държавните институции по темите, касаещи бранша; представителство в Националния съвет за тристранно сътрудничество чрез работодателската организация на иновативния бизнес – БРАИТ, подпомагане на иновациите и предприемачеството; активно сътрудничество с всички съсловни организации в ИКТ индустрията, с всички отрасли от икономиката, както и сфери на обществения живот, които се нуждаят от дигитализация.

  Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) е създадена през 2001. Асоциацията е колективен представител на повече от 100 софтуерни фирми – пълноправни членове, и над 120 асоциирани членове, сред които висши училища, фондации, фондове за рисков капитал, стартиращи иновативни компании и др.

  Софтуерната индустрия е сред малкото в България с конкурентоспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея. Основните цели на БАСКОМ са да популяризира българската софтуерна индустрия, да работи за подобряване на образователната система, за въвеждането на електронно управление и да позиционира страната като високотехнологична дестинация, където софтуерните компании разработват собствени продукти и услуги с висока добавена стойност.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕС договори нови правила за контрол на "Дивия запад" на крипто индустрията
  Компаниите за криптовалути ще трябва да имат лиценз за упражняване на дейност в ЕС, въвеждат се и мерки за защита на потребителите
  преди 11 часа
  България се присъединява към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика
  Становището е покрепено от 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия
  преди 15 часа
  iBanFirst придобива базирания в Лондон Cornhill
  Финтех компанията планира международни сделки на стойност €100 млн. през следващите 3 години
  преди 15 часа
  Българската Gtmhub придоби нова компания
  Това е втората сделка по придобиване за българския стартъп от началото на 2022
  преди 15 часа
  SeedBlink стартира вторичен пазар, където инвеститорите могат да продадат придобитите активи
  Компанията стартира и SeedBlink Circle, общност за активни членове, за да улесни взаимодействието и споделянето на идеи