сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4172 прочитания

    Какви са възможностите за развитие в сферата на облачните технологии и AWS?

    Уменията, свързани с облачни технологии, са изключително търсени и ще продължават да бъдат такива и в бъдеще, казва Николай Бунев - Professional Services Lead в Helecloud
    05 май 2022, 15:31 a+ a- a

    Николай Бунев- Professional Services Lead в Helecloud. Снимка: Личен архив

    На 19 май 2022 г. технологичната компания  HeleCloud организира в София събитие HeleTalks Sofia Spring Edition на тема Expand your AWS knowledge. HeleCloud е фокусирана основно върху AWS (Amazon Web Services). В рамките на събитието експерти от компанията ще споделят част от знанията и опита си с облачните технологии, който са натрупали през годините с широката ИТ публика в България. Повече за възможностите за развите в сферата на тази сравнително „млада“ технология в България и за темите на предстоящото събитие разказва един от лекторите - Николай Бунев, Professional Services Lead в HeleCloud.

    Николай, разкажи ни малко повече какво е Amazon Web Services.
    AWS е дъщерна компания на Amazon, предоставяща водещата в света платформа за споделени облачни услуги, налични в 26 географски региона по света. Всеки регион има множество достъпни зони, обособени като независими един от друг центрове за данни, което предотвратява възможността за прекъсването на предоставянето на услугата или пък загуба на данни.

    Едно от основните преимущества на AWS, ако го сравняваме със стандартен център за данни, е, че имаме възможността да пуснем нашата собствена услуга (било то уебсайт или мобилно приложение) буквално в рамките на минути, като нямаме нужда да планираме капацитета за наемане или закупуване на хардуерно оборудване. В допълнение можем да настроим услугата ни така, че тя да се преоразмерява автоматично в зависимост от натоварването на нашия уебсайт или приложение и така да спестим финансови средства.

    Какво е необходимо, за да стартираш кариера с AWS? Опит, образование, обучения...?
    Смея да твърдя, че единственото необходимо условие е желанието за учене и себеразвитие. Разбира се, предишен опит с технологии като системна или мрежова администрация (независимо от операционната система), или пък DevOps практики несъмнено би бил плюс. Но не бих казал, че определен курс или дадено обучение ще направи някого готов AWS инженер. Но би могло да даде много добри базови знания. 

    Ако трябва да изброя курсове, то такива за AWS Cloud Practitioner или направо AWS Solution Architect Associate биха били един добър старт.

    Каква е ролята на облачния инженер?
    Тук няма как да бъде даден еднозначен отговор, но бих казал, че ролята е доста динамична, тъй като облачните услуги са сравнително „млади“ като технология. От Amazon постоянно надграждат съществуващите си услуги или пък пускат нови такива, което значи, че за да бъдеш на високо ниво като инженер, постоянно трябва да следиш новостите и да трупаш нови знания.

    От гледна точка на HeleCloud като организация динамиката в ролята идва от това, че ние сме консултантска компания и работим по различни проекти, което прави ролята и доста интересна, тъй като работата не е еднотипна.

    Какви умения и познания са необходими, за да работиш и да се развиваш в сферата?
    AWS предлага над 200 услуги на своята облачна платформа, така че от тази гледна точка какъвто и да било предишен опит в ИТ сферата би могъл да бъде полезен – било то знания за бази данни, операционни системи, мрежи, разработка на софтуер, скриптови езици и много други. 

    Колкото по-широк спектър от знания има даден инженер, толкова по-лесно би му било да стъпи върху тях и да ги надгради в „облака“.

    Как се става сертифициран AWS инженер?  Задължителна ли е сертификацията за работа с AWS и какви са ползите/предимствата от нея?
    Има три основни метода да натрупаш знания, за да се сертифицираш :

    •самообучение (self-learning);

    •посещение на курсове, водени от инструктор (instructor-led trainings);

    •знания, натрупани на базата на практика (hands-on experience).

    В зависимост от текущите възможности на дадения инженер и предишния му опит в ИТ сферата тези методи могат да се комбинират или пък да се избере само един от тях. При всички положения, когато даденият кандидат се сметне за достатъчно подготвен, той държи сертификационен изпит при оторизиран от AWS доставчик.

    Не бих казал, че сертификацията е задължителна, по-скоро бих я нарекъл препоръчителна. Тя би могла да помогне на кандидата да се отличи при кандидатстване за работа, но не трябва да бъде и самоцел, тъй като притежанието на сертификат само по себе си не дава гаранция за наемане или пък последващо справяне с работата. Той показва, че даденият кандидат е показал желание да учи и е натрупал знания, които е успял да защити в даден момент.

    Какво е търсенето на такъв тип ИТ специалисти в България? Какво според Вас е бъдещето на професията „облачен инженер“?
    ИТ сферата в глобален мащаб  изпитва сериозен недостиг на кадри генерално и това важи в пълна степен и за България. AWS инженерите не са изключение, дори напротив, смея да твърдя, че уменията, свързани с облачни технологии, са изключително търсени и ще продължават да бъдат такива и в бъдеще, тъй като добиват все по-голяма популярност. Освен това има и голяма доза припокриване с DevOps роли, тъй като има пряка зависимост между двете от гледна точка на използвани технологии и предишни познания.

    Възможностите за реализация са неограничени, тъй като, както споменах и по-горе, AWS предлага над 200 различни услуги, така че съществуват варианти дори и за тясна специализация в конкретни технологии.

    Какви препоръки бихте дали на специалисти, на които им предстои интервю за работа за облачен инженер – как да се подготвят, какво е добре да имат предвид?
    И на този въпрос е малко трудно да се даде еднозначен отговор. Пазарът на труда в България е доста ограничен и като цяло голяма част от компаниите не очакват да намерят готови кадри. Моят съвет е да се подготвят така, че да могат най-малко да покажат дълбоки познания по технологията, с която са работили дотук.

    Добре е да имат предвид програми за автоматизация и управление на облачни ресурси от типа „инфраструктура като код“ (IaC) – като terraform, ansible и подобни, тъй като биха им били много полезни, ако решат да се впуснат в приключението AWS.

    AWS е основна тема на събитие, което организирате през май. Разкажете ни малко повече за него – защо организирате подобен семинар, каква е целта му?
    HeleCloud като компания е фокусирана основно върху AWS и смея да твърдя, че сме едни от експертите в областта на европейския пазар. Имайки възможността да работим с разнороден тип клиенти, помага на консултантите и инженерите ни да прилагат тези знания и да трупат ежедневен опит с разнообразни DevOps практики, технологии и различни AWS услуги. 

    Ако мога да направя един паралел с проектите с отворен код, където съществува принципът да „връщаш обратно на общността“ (giving back to the community), то целта на семинара е да споделим част от знанията и опита си с облачните технологии, който сме натрупали през годините с широката ИТ публика в България.

    Това всъщност не е първото събитие, което организираме, но както знаем, в последните две години беше трудно да се правят подобен род събития. Ние се стремим да споделяме знанията си, и дългогодишната ни работа като партньор на ФМИ, където водим AWS ориентиран курс със студенти, е още един добър пример за това.

    За кого е подходящо и с какво би било полезно?
    По време на събитието ще има лекции с различна насоченост и дълбочина – от представяне на основни принципи до много сложни и комплексни решения, но и в двата случая най-хубавото е, че всъщност ние ще споделим практически опит.

    В тази насока бих казал, че е подходящо за всеки един – от обучаващи се студенти до ИТ специалисти с опит, стига да проявяват интерес към облачните технологии независимо от това какви са знанията им за AWS към момента.

    Как могат да се включат хората с интерес към събитието?
    Събитието ще се проведе на 19 май под името HeleTalks Sofia Spring Edition. Темите са в различни сфери като: управление на пароли и тайни, управление на достъп в GitOps модел, мониториране на ресурси в облака и централизирана инспекция на трафик – повече за програмата и презентаторите може да намерите в линка за събитието. Откриваме точно в 18:00, като презентационната част ще приключи около 21:00. Останалата част от вечерта сме предвидили за свободни дискусии на по парче пица и бира.

    Тъй като семинарът ще се проведе в офиса на компанията, то местата са ограничени и е нужна предварителна регистрация, която може да бъде направена на линка на събитието.

    Ако не успеете да присъствате на събитието през месец май, следете уебсайта и социалните мрежи, тъй като планът ни е тези семинари да станат регулярни, за да може да се срещаме със заинтересованите към тези технологии професионалисти и както вече споменах, неколкократно да  споделяме нашия опит.

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    По какви проекти работи HeleCloud вижте тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 1 ден
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 1 ден
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места