петък, 19 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  575 прочитания

  Габриел стартира кампания „Тя е лидер“ в подкрепа на младите жени и момичета

  Тази година ще бъдат връчени три награди от по 100 000 евро на най-вдъхновяващите жени новатори, обяви българският еврокомисар
  08 март 2022, 14:51 a+ a- a

  На днешния Международен ден на жените българският еврокомисар Мария Габриел стартира нова инициатива, посветена на жените и момичетата, заедно с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

  Кампанията под мотото #SHEU LEADS е насочена към вдъхновяващи млади жени, които чрез таланта си да дадат повече увереност и на други млади момичета да градят кариера в науката, иновациите, образованието, културата и спорта.

  „Днес много млади момичета и жени имат нужда от повече доверие в себе си, за да следват мечтите си. Искаме да откроим таланта и силните страни на младите жени, защото те променят към по-добро света около нас. В Европейската година на младежта новата инициатива #SHEU LEADS ще подкрепи посланията на млади жени от всички държави членки на Европейския съюз, давайки видимост на техния опит в преодоляването на предизвикателствата“, коментира Мария Габриел.

  Кампанията е част от цялостната промяна в подхода в рамките на ресора на българския еврокомисар. За първи път критерии за оценка по програма „Хоризонт Европа“ са планове за равенство между мъжете и жените за всички институции, които ще получават финансиране по програмата.

  По инициатива на Мария Габриел Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) въвежда и редица новости за повече жени в иновациите. Ключови сред тези новости са подкрепата за 130 стартъпи, ръководени от жени и увеличен бюджет от 2 на 10 милиона евро. Българският еврокомисар обяви днес и новото издание на Европейската награда за жени новатори, което е с краен срок 18 август.

  „Тази година ще бъдат връчени три награди от по 100 000 EUR на най-вдъхновяващите жени новатори. Новото е, че с Европейския съвет по иновациите ще връчим още три награди по 50 000 EUR за „изгряващи“ жени новатори на възраст под 35 години, с идеи с потенциал за развитие. Наградата е отворена за всички държави-членки на ЕС и асоциираните държави. Вдъхновяващите момичета и жени в Европа са наша гордост и богатство. Предизвикателството е да не говорим за жените и изразяваме своята благодарност само на 8 март, а през цялата година“, заключи Мария Габриел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 8 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 10 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 12 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове