четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3840 прочитания

    Това са българските иновативни предприятия за 2021

    9 компании бяха отличени в Националния конкурс „Най-иновативно предприятие“
    08 декември 2021, 09:33 a+ a- a

    Девет иновативни български компании получиха отличия в Конкурса „Иновативно предприятие на годината 2021“.

    Президентът Румен Радев отличи иновативните предприятия по време на участието си в 17-ото издание на Националния иновационен форум, който тази година се проведе онлайн.

    Събитието отличи победителите в Националния конкурс „Най-иновативно предприятие“ 2021 в девет категории – „Пазарно лидерство“, „Иновации за по-добро качество на живот“, „Иновативно новостартирало предприятие“, „Дигитална трансформация“, „Зелена иновация“, „Иновация в креативните индустрии“, „Социални иновации“ и „Иновационен мениджмънт“.

    За „Пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава "Къпфи".
    "Къпфи" предлага ядливи, биоразградими вафлени чаши за топли и студени напитки, направени от изцяло натурални съставки, които не съдържат ГМО, изкуствени оцветители, подсладители или консерванти. Вкусът им е неутрален и не променя вкуса на напитката. Производственият процес е 100% екологичен и не генерира индустриален отпадък – остатъчните материали се използват като съставки за създаването на други ядливи продукти. Фирмата продава чашите си в над 40 държави на 6 континента. Новият завод на предприятието, открит през 2021, е с месечен капацитет 2,5 млн. бр.

    За „Пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава и Оренда Груп.
    Оренда Груп ООД създава и произвежда първия в Европа 100% натурален слънцезащитен лосион с прозрачен цинк, който не оставя следи по кожата. Предприятието диспергира цинка в масла без помощта на нанотехнологии, като постига висока хомогенност без разслояване на съставките. Минералният лосион се предлага в опаковки от захарна тръстика, които напълно се рециклират. Фирмата е стъпила на пазарите на 36 държави със своята био козметика – бебешки продукти и масла за тяло, спрей, който възстановява естествения цвят на побелели коси и други продукти.

    В областта „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2021 с почетна грамота се отличава Омнио.
    Омнио ООД разработва софтуерно решение с изкуствен интелект за автоматична проверка на финансови трансакции срещу пране на пари и други злоупотреби. Софтуерът проверява и анализира различни аспекти на сделките като открива взаимовръзки с други трансакции на клиента и сигнализира при съмнителни модели на поведение. Решението автоматизира важни процеси, свързани с регулациите във финансовия сектор.

    За „Зелена иновация“ за 2021 с почетна грамота се награждава Атлас Агро Сайънс.
    Атлас Агро Сайънс създава 100% екологичен течен биостимулант, на основата на престояли, анаеробно преработени утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води. Продуктът е подходящ за използване в аграрния бизнес (включително в биоземеделието), озеленяването и цветарството. Той значително намалява нуждата от скъпи минерални торове, подпомага възстановяването на почвите, засилва имунитета на растенията и тяхната устойчивост на стрес фактори, повишава добива и качеството на продукцията.

    За „Иновация за качество на живот“ за 2021 почетна грамота получава СМИК Ингридиънтс АД.
    СМИК Ингридиънтс АД разработва течни ферментирали билки и подправки за влагане в храни и напитки с чист етикет и директна консумация. Технологията за производство запазва ценните аромати, витамини и минерали при използване на подправките при различни температури, включително и в замразени продукти. Фирмата предлага своите хранителни иновации на повече от 30 000 професионалисти и 40 компании от сектора на хотелиерството и ресторантьорството.

    За „Иновация в креативните индустрии“ с почетна грамота се отличава ЗенХолд.
    ЗенХолд разработва интерактивна виртуална реалност за обучителни цели на базата на реално заснети местоположения и обекти по задание на бизнес клиенти. Приложимостта е много широка, но най-вече се използва за симулации на рискови ситуации (като обир, пожар и т.н.) и/или заучаване на повтарящи се действия (включително за производствени, медицински, военни и други цели). Има възможност за висока степен на персонализация. Сред продуктите на фирмата са и виртуални локации, разработени за британски исторически музей.

    В категорията „Социална иновация” за 2021 с почетна грамота се награждава Спарк Вижън.
    Спарк Вижън разработва „умни очила“, предназначени за употреба от незрящи и хора с нарушено зрение. Основните функционалности на очилата са разпознаване на обекти и разчитане на текстове. На базата на анализ на заобикалящата среда извлечената информация се преобразува в аудио формат, който потребителят чува през слушалки. Други функционалности са: разпознаване на цветове и яркост на светлина, засичане и разпознаване на лица, интелигентен асистент за търсене в интернет и професионална асистенция чрез видео обаждане.

    За „Дигитална трансформация“ почетна грамота получава Айрис Солюшънс.
    Айрис Солюшънс ООД е създател на софтуерно приложение, което позволява на всеки търговец да приема в дигиталните си канали директни (безкартови) банкови преводи. Друго софтуерно решение на фирмата трансформира всеки месинджър (SMS, Viber, Whatsapp) или официално издаден документ (договор, фактура, дебитно писмо) в точка на продажба, интегрирайки директното банково плащане. В момента дружеството обслужва чрез своята платформа 36 банки и платежни институции.

    За „Иновационен мениджмънт“ с почетна грамота се отличава А Дейта Про ООД.
    А Дейта Про е устойчив иноватор, който ефективно управлява своята иновационна дейност. Компанията предлага на своите клиенти анализ и измерване на потребителския интерес към различни теми, например с кои от тях читателите на новини и потребителите в социалните мрежи взаимодействат най-много. В основата на технологията е клъстерирането на информация, а в помощ на своите потребители фирмата е създала платформа за лесен анализ и визуализация на всички данни.

    21-членно жури определи победителите от близо 100 кандидатури. 21 стигнаха до финал. Сред тях бяха и АвтоИконом ООД, Барин Спортс АД, Бастун Медия ЕООД, Бренди Къмпани ЕООД, Видас Къмпани ООД, ГетМонети ООД, Кардинал Байтс ООД, Квантерал ООД, Мутив БГ ООД, Серпакт ЕООД, 3 ЕН 3 ООД, Хелт ин Бокс ООД. Те, както и всички победители, получават експертна и медийна подкрепа за бизнеса си и правото да използват утвърдената марка „Високи постижения в иновациите“ / ’Excellence in Innovation’Excellence in Innovation’Excellence in Innovation’ на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 13 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 14 часа
    преди 15 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 16 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично