петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1346 прочитания

    Как работи ваксината на Sinovac в реални условия?

    Отговор дава наблюдение върху ваксинирани медици от Индонезия
    12 май 2021, 16:22 a+ a- a

    Двудозовата ваксина срещу Covid-19, разработена от китайската биотехнологична компания Sinovac, е много ефективна за предотвратяване на хоспитализация и смърт, заявиха индонезийските здравни служители, предаде Business Insider.

    Ваксината, наречена Coronavac, е била 98% ефективна за предотвратяване на смърт и 96% за предотвратяване на хоспитализация, заяви Панджи Девантара, служител на здравното министерство на Индонезия, по време на брифинг.

    Статистиката се базира на 128 000 здравни работници, получили препарата в Джакарта, столицата на Индонезия, и наблюдавани между януари и март.

    Девантара каза, че 94% от работниците не са развили симптоматичен Covid-19 и защитата е започнала 7 дни след втората доза. Изследването сравнява ваксинираните хора с неваксинираните, за да се оцени ефективността на препарата. Резултатите не са публикувани в медицинско списание и не са рецензирани от експерти.

    Според китайските държавни медии ваксината струва около $30 за доза и може да се съхранява при нормални температури в хладилник, което може да я направи полезна опция за страните с ниски и средни доходи, които се борят да осигурят ваксини. Към 12 април повече от 180 милиона дози CoronaVac са изпратени в 30 страни с ниски и средни доходи, включително Бразилия, Чили и Филипините.

    Около 22,5 милиона дози ваксина срещу Covid-19 са дадени в Индонезия, като малко под 5% от индонезийците получават поне една доза, най-вече от Sinovac, според Our World in Data на Оксфордския университет.

    Резултатите от Индонезия биха могли да означават, че Coronavac работи по-добре от очакваното в реалния живот, пише изданието. Резултатите от изпитанията в последния етап от Бразилия, публикувани на 12 април, от повече от 12 000 здравни работници, показват, че ваксината е 50,7% ефективна срещу симптоматичен Covid-19. Числата в бразилското проучване не са достатъчно големи, за да се направят изводи за ефективност срещу тежък Covid-19.

    Sinovac съобщи, че ще изиска повече информация за проучването от Индонезия, за да може да коментират резултатите.

    Хелън Петусис-Харис, ваксинолог от университета в Окланд, заяви пред Bloomberg, че клиничните изпитания не могат да предскажат общото въздействие на ваксините, нещо, което може да се види в реалния свят само след масово използване.

    Друга възможна причина за несъответствието между резултатите е възрастта. Средната възраст на индонезийското проучване е била 31 години, докато бразилското включва и хора над 60 години - около 5% от участниците. В Турция CoronaVac е 83,5% ефективна за предотвратяване на симптоматичен Covid-19 в проучване с повече от 10 000 участници на възраст между 19 и 59 години.

    Освен това по време на клиничното изпитание в Индонезия заболяемостта е ниска. По данни на Our World in Data в периода януари-март в Индонезия има средно дневно между 18 и 47 нови случая на коронавирус на 1 млн. души население. За сравнение, броят на ежедневните нови инфекции в САЩ през същия период е между 193 и 758 случая на милион.

    Ин Вайдонг, изпълнителен директор на Sinovac, обясни пред Bloomberg, че резултатите от реалния свят и научните данни от клинични изпитвания ще позволят на света да прецени ваксината. „Ние насърчаваме нашите партньори и правителства в страни, в които се използва нашата ваксина, да предоставят такива данни възможно най-скоро“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 14 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 18 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 19 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 20 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам