петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    914 прочитания

    Почти една трета от фирмите у нас са въвели нови продукти или услуги през 2020

    Над половината от всички предприятия у нас са внедрили изцяло или частично поне една цифрова технология, сочи ново проучване
    15 февруари 2021, 09:06 a+ a- a

    Окол една трета (28%) от предприятията у нас твърдят, че са разработили или въвели нови продукти, процеси или услуги през последната финансова година. Това сочи годишното  проучване за България на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) EIBIS 2020 – Bulgaria Overview относно инвестициите в европейските държави. Изследването показва ефектите от икономическата криза върху инвестиционните планове на компаниите, как бизнесът инвестира в иновации и цифрови технологии и как ще се справи с прехода към нисковъглеродно бъдеще.

    Анализът е на база проучване сред 13,500 предприятия в 27-те държави-членки и е представителна извадка за мнението на компании – от микро до големи предприятия – в четири основни икономически сектора: производство, строителство, услуги и инфраструктура.

    Резултатът на страната ни по отношение на инвестиционната дейност е близък до данните от EIBIS 2019 (25%), но остава доста под средните 42% за ЕС.

    Най-склонни към инвестиции в иновации са производствените фирми – общо 35%, като 23% отчитат, че продуктите, процесите или услугите са нови за компанията, а други 12% посочват, че те са нови за страната или света.

    Данните сочат още, че големите компании инвестират в иновации повече, отколкото малките и средните предприятия – 35% срещу 23%.

    Средният дял на инвестициите в софтуер, данни, информационни технологии и уебсайтове у нас е по-висок сред фирмите за услуги, отколкото при производствените и строителните компании (17% срещу съответно 3% и 5%). Делът на инвестициите в нематериални активи (научноизследователска и развойна дейност, софтуер, данни, информационни технологии, уебсайт, обучение и процеси) е 24%, което е чувствително под средното за ЕС (36%). Най-висок дял от общите инвестиции имат капиталовложенията в машини и съоръжения – 58%, което изпреварва средната стойност за ЕС от 49%.

    Около 8% от фирмите в България са класифицирани като „активни иноватори“, а още 7% от фирмите са „разработчици“. Тази разбивка е сравнима с EIBIS 2019 (с 10% от фирмите, класифицирани като „активни иноватори“ и 7% от фирмите като „разработчици“), но остава под средното за ЕС, където “активни иноватори” са 20%, а “разработчици”- 6%.

    Над половината от всички фирми у нас (55%) са внедрили, изцяло или частично, поне една цифрова технология. През 2019 този процент е бил малко по-висок – 60%, а средното за ЕС е 63%. Най-малко склонни да внедряват дигитални решения са строителните компании.

    Погледнато спрямо броя служители в предприятието, големите фирми, въвели поне една цифрова технология, са 67%, докато при малките и средни предприятия този процент е 46%.

    Навлизането на 3D принтирането и когнитивните технологии във фирмите в производствения сектор е по-ниско от средното за ЕС – 7% спрямо 27% и 16% спрямо 26%. По-ниско е проникването им и в бизнеси в сектор инфраструктура – 16% у нас спрямо 27% средно за държавите от Европейския съюз.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 30 минути
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 2 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 18 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 20 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия