понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4400 прочитания

    Устройство може да помогне на парализирани хора да проходят, използвайки само мисълта си

    То е с размерите на кламер и може да стои в човешкото тяло неопределено дълъг период от време
    29 февруари 2016, 16:50 a+ a- a

    Снимка: University of Melbourne

    Австралийски учени от университета Мелбърн, болница Royal Melbourne Hospital и Института Florey за неврология и психично здраве, създадоха нов вид устройство, което може да записва мозъчната активност (електрическите импулси в мозъка) и да излъчва такива импулси с цел да подобряване живота на пациентите. Устройството може да помогне при епилепсия, парализа, за управление на бионични крайници, екзоскелети и дори инвалидни колички, уточняват от университета.

    Революционното в случая е, че устройството е с размер на кламер и за поставянето му не е необходима инвазивна процедура като краниотомията (отстраняване на част от черепа). То е изработено от сплав, наречена нитинол (никел и титан), изключително гъвкаво е и има формата на кошница. То се поставя чрез катетър, който се вкарва в кръвоносен съд в слабините – метод, който се използва от години в кардиологията за премахване на съсиреци и е минимално инвазивен.

    До момента мозъчната активност се записваше чрез поставяне на чипове в човешкия мозък, като операцията по поставянето им е изключително сложна, а с времето качеството на записите се влошава, а може да доведе и до увреждания за човека.

    Новото устройство, наречено стентрод (stentrode), се поставя в кръвоносния съд, който минава близо до центъра на движението в човешкия мозък. От университета в Мелбърн съобщиха, че в края на 2017 ще имплантират такива устройства на група пациенти, които страдат от парализа. Ако изпитанията минат успешно, той може да бъде разпространен за повсеместна употреба до 6 години.

    Стентродът е резултат от работата на 16 учени от различни факултети на мелбърнския университет, включително катедрите по медицина, ветеринарна наука и инженерство.

    Проведени са успешни изпитания с животни. Стентродът улавя сигналите на мозъка, след което ги изпраща безжично до екзоскелет, прикрепен към ръцете или краката, и ги задвижва.

    Устройството може да помогне на хора, които страдат от Паркинсон, заболявания на невроните, засягащи движенията, обсесивно-компулсивно разстройство и депресия. То дори може да предскаже и да регулира пристъпите при пациенти с епилепсия.

    „Това е Свещеният Граал за проучванията в сферата на биониката – устройство, което може да записва мозъчната активност за дълги периоди от време. Вътре в кръвоносния съд то е защитено, не уврежда самия съд към мозъка и може да остане там завинаги“, обяснява проф. О'Брайън, част от екипа, разработил стентрода.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 50 минути
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света