неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10229 прочитания

    Стаж в Progress: Научете повече от Верина Лефтерова, Recruitment Marketing Lead

    Програмата е подходяща за студенти и начинаещи, които искат да натрупат практически опит в софтуерната индустрия
    25 април 2024, 15:58 a+ a- a

    В рубриката „Стаж в...“ компаниите разказват за своите актуални стажантски програми и за кого са подходящи. Как протича стажът в софтуерната компания Progress, научете от Верина Лефтерова, Recruitment Marketing Lead.

    Име: Progress
    Сектор: ИТ
    Създадена през 1981 в САЩ. В България е от 2014 
    Брой служители глобално/в България: Глобално – над 2300 души; в България – над 600
    Офис в България: София, бул. „Цариградско шосе“ 54Б
    Основна дейност на компанията: ИТ инфраструктура. Над 4 милиона разработчици и ИТ специалисти в стотици хиляди компании глобално разчитат на Progress.

    Какво Ви мотивира да създадете стажантска програма?
    В Progress вярваме, че сред най-силните начини бизнесът да се развива устойчиво във времето е като подпомага и инвестира в млади таланти. Даваме възможности на стажанти отдавна да се присъединят към екипите ни и да натрупат практически опит, като през последните години формализирахме програмата вътре в компанията.

    Имаме още няколко инициативи наред със стажантската програма, чрез които достигаме до младите хора. През 2020 г. учредихме стипендиите „Жените в технологиите“, чрез които подпомагаме развитието на следващото поколение жени лидери в ИТ, наши колеги редовно споделят опита си в менторски програми, поддържаме активни отношения с университети в България, а наши колеги в свободното си време преподават QA, UX/UI дизайн, дигитален маркетинг и софтуерно инженерство в организации като Telerik Academy и SoftUni.

    Щастливи сме, че чрез стажантската програма и останалите ни инициативи, насочени към младите хора, всяка година имаме възможност да допринесем за развитието на следващото поколение ИТ специалисти, а те, от своя страна, ни зареждат с положителна енергия и ни учат на много повече неща, отколкото предполагат.

    Кога стартира следващото издание и как ще протече?
    Стажантската ни програма ще стартира на 1 юли и ще бъде с продължителност от шест месеца. Тя ще се проведе в хибриден формат с възможност за работа от офиса ни и дистанционно. Участниците ще бъдат заети на пълен работен ден, а след началото на академичната година ще имат възможност да преминат към гъвкаво работно време. Всеки стажант ще си има ментор, с когото ще работи по реални практически задачи. Планирали сме много специални събития, включително и участие в доброволчески инициативи в помощ на обществото.

    Васил Ганев, младши инженер по техническа поддръжка в Progress и участник от миналогодишната стажантска програма
    Стажът в Progress ми помогна не само да развия техническите си умения, но също така и значително да подобря комуникационните си умения, да се науча да бъда по-адаптивен и да работя в екип. Запознах се с невероятни хора, които още от първия ден ме впечатлиха с начина, по който общуват един с друг и си помагат. В края на програмата се чувствах уверен, че имам нужните знания и подготовка, за да започна успешно професионалния си път в ИТ.


    За кого е подходяща и в кои отдели ще приемате стажанти?
    Програмата е подходяща за студенти и начинаещи, които искат да натрупат практически опит в софтуерната индустрия. Отворените ни стажантски позиции са в сферите на софтуерната разработка, UX дизайн, ИТ операции, обработка и анализ на данни (data science), както и управление на лицензи.

    Кои са критериите, на които държите най-много при подбора? Трябва ли кандидатите да имат завършен определен курс, или да изучават определени специалности?
    Процесът по подбор не са различава от този за останалите ни отворени позиции, защото на всеки стажант гледаме като на талант в дългосрочен план. Изключително важни за нас са мотивацията, способността за работа в екип, адаптивността и желанието за непрестанно учене и израстване.

    Формалното образование носи своята тежест при процеса на подбор, но днес, когато имаме достъп до всякакви ресурси и програми за самообучение, срещаме все повече добре подготвени кандидати, които не са учили непременно в университет. Обръщаме еднакво внимание и даваме равна възможност на всички кандидати.

    Мария Червенкова, младши софтуерен инженер в Progress и участник от миналогодишната стажантска програма
    Стажът в Progress ми даде възможност да приложа наученото в университета и да се запозная отблизо с ИТ индустрията. Най-ценни за мен по време на тези шест месеца бяха работата с моя мениджър, ментор и страхотния екип, от който бях част. Благодарна съм за тяхната безкрайна подкрепа и затова, че винаги бяха насреща да ми помогнат въпреки натоварените им графици. Моят съвет към хората, на които тепърва им предстои да правят стаж, е да предприемат това начинание с отворено съзнание и желание за учене, да бъдат проактивни и да не се притесняват да задават въпроси. Подобни програми разкриват много възможности за развитие, които могат да направят преживяването още по-ценно и полезно в дългосрочен план.

    В какви направления ще могат да се развиват стажантите?
    Всеки стажант става пълноправна част от екипа, в който е, има свой ментор с дългогодишен опит и разполага с детайлен план за навлизане в работата. Още от първите си дни младежите ще започнат работа по реални бизнес и инженерни задачи и ще се докоснат до практиката. Ще се запознаят отблизо с процесите по създаване, маркетиране и продаване на софтуерни продукти, ползвани от водещи организации в света. По този начин се надяваме, че ще улесним избора им на сфера, в която да се развиват дългосрочно, а нашите колеги са насреща да отговорят на всичките им въпроси.

    Как ще се формализират отношенията със стажантите? Програмата платена ли е?
    Да, стажантската ни програма е платена. В допълнение участниците могат да се възползват от 15 дни платен отпуск, допълнителен почивен ден за рожден ден, допълнителна здравна застраховка и достъп до разнообразни обучителни материали. Както всички останали колеги могат да се възползват и от денонощния ни фитнес, паркинга и зоните за креативност.

    Насърчаваме стажантите да участват във всички вътрешни събития на компанията, за да се запознават с повече колеги и да попиват от нашата култура. Специално за тях организираме редица събития, в които да се опознаят и сплотят като група, както и да споделят опит помежду си.

    Колко души ще могат да се включат в следващото издание на програмата и колко време продължава тя?
    Тази година търсим да наемем 13 стажанти, които да се присъединят към нашия екип за шест месеца. В края на програмата най-добре представилите се имат възможност да останат на постоянна работа в Progress. Повечето от миналогодишните ни стажанти вече успешно вървят по своя професионален път като част от компанията.

    Какви са сроковете за кандидатстване и какви са очакванията на компанията?
    Кандидатстването е отворено до 20 май включително. Очакваме да видим кандидатури на силно мотивирани хора, които са готови да се гмурнат в дълбините на ИТ индустрията, да учат много и да се развиват всеки ден.

    Какви ще бъдат стъпките за подбор? Какво могат да очакват кандидатите?
    Кандидатстването става на кариерния сайт на Progress и включва подаване на автобиография и по желание портфолио от проекти. Одобрените на ниво документи ще получат практическа задача за решаване, а тези, които се справят успешно с нея, ще бъдат поканени на интервю. По време на интервюто искаме да научим повече за опита, колкото и малък да е, и интересите на кандидатите, как си представят позицията, за която кандидатстват, и защо искат да стажуват именно в Progress. Подготвили сме и технически въпроси, чрез които по-добре ще оценим тяхната подготовка. Разбира се, интервюто е нормален човешки разговор и ще се радваме да отговорим и на въпросите на кандидатите.

    За много от бъдещите Ви стажанти Вие може да сте първи работодател. Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които им предстои интервю за стажантската програма?
    Съветът ми към всички онези, на които им предстои подобна крачка, е да не правят компромис с интересите си и да не прибързват с избора си, а да изберат онази роля, която би им донесла най-голямо удовлетворение, и онази компания, която има добри работни практики, методи за онбординг и приобщаване, споделяне на знания и силна екипна култура. Бъдете смели и вярвайте в знанията и уменията си. И не на последно място – не забравяйте, че по време на селекционния процес общувате с други хора. Бъдете себе си, не се вземайте твърде насериозно и се насладете на процеса. Дори и да не получите ролята, приемете този отказ като възможност за усъвършенстване – анализирайте представянето си, вижте какво може да подобрите и смело кандидатствайте за други позиции. Вашето място е там някъде и ви очаква.

    Какви са плановете на компанията в бъдеще и каква роля играе стажантската Ви програма?
    Progress е технологична компания с над 40-годишно присъствие на глобалния пазар. Много малко организации могат да се похвалят с подобен успех, а в неговата сърцевина е именно фокусът върху дългосрочното развитие и благоденствие на нашите колеги. За в бъдеще ще продължаваме да споделяме знания с младите таланти и да ги подкрепяме по техния път в ИТ средите.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ от рубриката СТАЖ В...

    Стаж в Nasekomo: Научете повече от Весела Георгиева - HR Мениджър
    Стаж в Електрохолд: Научете повече от Ваня Траянова и Таня Чиренска от HR екипа

    Стаж в DataArt България: Научете повече от Елисавета Павлова, HR мениджър

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19