четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3248 прочитания

  AmCham България с проект за ранно кариерно ориентиране сред гимназисти

  Rise to Shine обединява професионалисти от компании-членове на Американска търговска камара, които ще споделят насоки в няколко гимназии в София и други градове в България
  11 април 2024, 10:10 a+ a- a

  «Каква професия да избера?», «Как да се представя добре на интервю за работа», «За какво ми е стаж, когато съм на 17 г.?» Това са само част от въпросите, на които ще дадат отговор професионалисти от общността на специалистите по управление на хора сред компаниите-членове на Американската търговска камара в България със старта на проекта Rise to Shine: Empowering Next Gen Talents. Той е вторият проект от програмата за 2024 г. на Инициативата Empower Her. С него се разширяват темите, които бяха поставени по време на международната конференция Empower Her: Elevate To Excellence, проведена на 08.03.2024. Сред тях са ранно кариерно ориентиране на момичета и момчета от 10, 11, 12-ти класове в определени училища в София, Плодвив, Своге, Димитровград и др. Наред с темите, свързани с формиране на интереси, развитие на умения и знания, сред които дизайн мислене, лекторите ще говорят пред учащите и за превенцията за трафика на хора, добрите обноски в бизнес среда, нетикет (етикет за общуване в електронна среда) и др.

  На 10.04.2024 г. специалисти-добороволци от членове на АТК посетиха Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов", гр. София и споделиха своя опит пред близо 50 ученици от горните класове. Специалистите са: Петя Николова-Исмаилова, старши експерт „Привличане на таланти, обучение и развитие“, А1 България, (ръководител на проекта), Виолета Караначева-Цветанова, мениджър „Връзки с университети, многообразие и включване и обучения“, IBM България, Ирена Бушандрова, мениджър за България, Pedersen & Partners, Ивелина Панамска, мениджър „Човешки ресурси“ на групата MOTO-PFOHE за България, Веселина Стайкова, Директор „Човешки ресурси“ Mondelez България, Славяна Докимова, Бизнес партньор „Човешки ресурси за Верига на доставки и помощни функции", Каменица АД.

  Събитието бе открито от Иван Михайлов, главен изпълнителен директор, АТК и Ивайло Ушагелов, директор на НПМГ. Специални гости, който споделиха своите вдъхновяващи истории на своята кариера досега пред учениците бяха Стоян Попов, генерален мениджър за България и Сърбия на Sport Vision и Ивелина Борисова, която е част от екипа на IBM България и възпитаник на НПМГ.

  В рамките на втория срок на Учебната 2023/2024 година, ЧР-професионалистите от АТК ще посетят Софийска професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ на 16.04.2024 г. и на 18.04.2024 г. – гимназията в гр. Своге. В програмата са включени посещения в София, Пловдив, Димитровград през Учебната 2024/2025 г., както и включване на Американския колеж в София и Англо-американското училище (които са и членове на АТК). 

  Инициативата EmpowerHer бе създадена през 2023 г. в партньорство между асоциацията на Американските търговски камари в Европа (AmChams in Europe, сред членовете й е и АТК), Американската търговска камара към Европейския съюз (AmCham EU) и Министерство на търговията на САЩ. За развитие на инициативата и през 2024 г. със стойностни проекти и съдържание насочени към членовете на АТК, както и към значими групи от обществото, членовете на Комитет „Човешки капитал и образование“ решиха да реализират три отделни проекта в рамките й. И трите отговарят на идентифицирани нужди и са съобразни с обществено-значими проблеми, които да се адресират. Например, споделянето на добри практики бе част от панела „Води и вдъхнови“ (Lead and Inspire) с участие на наши водещи членове, от който е проектът EmpowerBank, който получи изключителна видимост и с който се даде старт на дейностите по Инициативата с международната конференция EmpowerHer: Elevate to Excellence, проведена на 08.03.2024 г. със специалното участие на Мария Габриел, тогава вицепремиер и министър на външните работи на Република България. Конференцията се проведе в партньорство с European Female Founders (EFF) и се отбеляза Международния ден на жената. Тя бе подкрепена от MSD Bulgaria, IBM Bulgaria, Kamenitza, Prestige-96, Progress, UniCredit Bulbank, IHS. Този проект ще бъде продължен с определени дейности, за да се отбележи Розовия октомври т.г.

  През април и май професионалисти от компаниите-членове на АТК ще посетят няколко гимназии, за да споделят насоки за ранно кариерно ориентиране – както за момичета, така и за момчета – това вече е задачата, която реализира Rise to Shine: Empower Next Gen Talents.

  Проектът Unlock Your Power вече събра първата група от съветници (коучове), които да работят с млади жени с цел повишаване на тяхната увереност и стабилен кариерен път. Предстоят индивидуални срещи с коучовете доброволци, и паралелно ще се събере група от млади жени, които са част от екипите на членовете на Камарата. След като се определят двойките – съветник (coach) – съветвана (coachee), ще се премине към същинската работа в проекта.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Ще обменяме автоматично данъчна информация със САЩ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, подписаха споразумение
  преди 12 часа
  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво
  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  преди 13 часа
  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology
  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  преди 1 ден
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 1 ден
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции