вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2932 прочитания

  Какви са характеристиките на изключителния екип?

  В България излиза „Оптимумът. Емоционално интелигентната организация“ от Даниъл Голман и Кери Чърнис
  08 април 2024, 14:32 a+ a- a

  272 страници, мека корица: 21.90 лв.; твърда корица: 25.90 лв. Издател: Изток Запад

  Има моменти, в които се радваме на върхови резултати: спортистът изиграва съвършения мач; бизнесът реализира печалба, която се случва веднъж в живота. Ала тези моменти често са временни и не можем да ги задържим задълго. След всеки невероятен ден може да последват сто обикновени и дори неприятни дни. Истинското удовлетворение се дължи не на отделни върхови преживявания, а на поредица от множество хубави дни.

  И така, как да поддържаме ефективността, като същевременно избягваме прегарянето и запазваме душевното си равновесие?

  Въз основа на множество истински истории и практически методи Даниъл Голман и Кери Чърнис показват как да използваме емоционалната си интелигентност, за да направим всеки наш ден хубав. Перфекционизъмът лесно води до изтощение и прегаряне. Няма как постоянно да бъдем на върха. За сметка на това обаче винаги можем да се стремим да даваме най-доброто от себе си.

  „Емоционалната интелигентност“ на Даниъл Голман, станала настолно четиво както за психолози, така и за обикновени хора, изцяло промени разбиранията ни за интелигентността. В „Оптимумът. Емоционално интелигентната организация“ Даниъл Голман и Кери Чърнис отиват още по-далеч – показват ни как да използваме вътрешните си ресурси, за да бъдем винаги продуктивни и удовлетворени.

  Публикуваме откъс без редакторска намеса:

  Какви са характеристиките на изключителния екип?

  Софтуерните инженери в „Гугъл“ смятаха, че знаят какво е нужно за създаването на превъзходен екип. Една японска поговорка гласи: „Всички заедно сме по-умни, отколкото който и да е поотделно.“ Така че би трябвало да е достатъчно просто да съберем заедно изключително умни хора и те ще разработят невероятни продукти, нали?

  Съжалявам, но това не е така. В края на краищата „Гугъл“ отдавна има практика да наема само най-умните. Ето защо, за да установят защо някои от екипите им работят страхотно, а други – не, в „Гугъл“ събраха данни от близо двеста екипа в компанията. Някои бяха съставени от инженери, други – от търговци, като сред тях имаше както високоефективни, така и нискоефективни.

  Изследователите събраха данни за всеки аспект на екипната работа, за който можеха да се сетят и бяха чували: какви са членовете на екипа, каква е тяхната длъжност, ниво и местоположение, какви са личностните им черти (например интровертност и добросъвестност). Те взеха предвид и груповата динамика, като попитаха дали членовете на екипа са съгласни с твърдения като „Чувствам се в безопасност, когато изразявам различно мнение пред екипа“.

  В крайна сметка се оказа, че най-важните фактори са свързани по-скоро с начина на съвместна работа, отколкото с качествата на отделните членове на екипа. Ала факторът с най-голяма тежест се оказа психологическата безопасност. С други думи, това е усещането на хората за сигурност, че могат да поемат рискове, без другите да ги възприемат като проблематични, или още по-лошо за служител в „Гугъл“ – като невежи или некомпетентни.

  Когато в екипа е налице голяма психологическа безопасност, членовете се чувстват уверени, че никой няма да ги засрами или накаже, ако си признаят грешката, ако зададат въпрос или предложат нова идея. Екипът е по-способен да се възползва от различните идеи, предлагани от членовете. Такива екипи носят повече приходи и се оценяват като ефективни „два пъти по-често от ръководителите“.

  В „Гугъл“ установяват също, че яснотата – друг значим фактор за групова ефективност, изглежда, е свързана с психологическата безопасност. Тя е важна, защото, когато хората не са наясно какво се очаква от тях и какви са целите на групата, е по-малко вероятно да се чувстват сигурни.

  В изследването се заключава, че коефициентът на интелигентност няма голямо значение; средната когнитивна интелигентност на членовете на екипа или предишният им опит са сред най-слабо определящите фактори (естествено, по отношение на коефициента на интелигентност може да е имало „изравняващ ефект“: „Гугъл“ се гордее с наемането на хора с висок коефициент на интелигентност). Личностните черти на членовете също нямат голямо значение. Най-важното е какво прави лидерът, за да създаде усещане за психологическа безопасност в групата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 19 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 21 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата