неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2820 прочитания

    Какви са прогнозите за пазара на труда в България през 2024?

    Вижте какви са очакванията на консултанти по подбор на персонал с поглед върху различни сектори
    04 януари 2024, 10:52 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Каква са прогнозите за пазара на труда в България през тази година? Ще продължи ли охлаждането, което наблюдавахме в ИТ и други сектори през 2023 и какви други тенденции се очертават?

    За коментар в началото на годината потърсихме консултанти по подбор на персонал от водещи HR агенции в България, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара. Вижте какво прогнозираха пред Economy.bg.


    Снежана Райкинска – Съосновател на Bulwork. Снимка: Личен архив

    Снежана Райкинска – Съосновател на Bulwork

    Във втората половина на годината очакваме подобрение на пазара на труда и опити за излизане от кризата

     В края на миналата година прогнозирахме забавяне на ръста на заплащане и на търсенето на специалисти. Бяхме единствени между колегите с тази сравнително песимистична прогноза. Тазгодишната реалност показа, че сме били прави. Каква ни е прогнозата за тази година? Можем да кажем смело, че в първата половина на годината „затягането на коланите“ ще продължи и за съжаление, не очакваме ръст на възнагражденията, както и търсенето на специалисти ще бъде забавено. Компаниите ще избягват да наемат служители без опит или с много малко опит – те ще имат проблеми в търсенето на работа. Високите възнаграждения в сектора няма да са масови и голяма част от опитните специалисти ще трябва да отрезвят своите очаквания, за да могат да имат сигурна и постоянна заетост. Във втората половина на годината очакваме подобрение на пазара на труда и опити за излизане от кризата.

    Ангел Маджаров - Изпълнителен Директор на Talent Group. Снимка: Личен архив

    Ангел Маджаров - Изпълнителен Директор на Talent Group

    В ИТ индустрията тенденцията на затварящи компании и съкращения ще продължи, поне до първото полугодие

    Пазарът на труда ще е труден и непредсказуем, компаниите ще могат да планират нуждите си доста трудно и ще действат под напора на различни тенденции. В ИТ индустрията тенденцията на затварящи компании и съкращения ще продължи, поне до първото полугодие. Но знаем, че след всяка буря, накрая изгрява слънце. Надявам се, че след рецесията в икономически план ще започне подем. Що се отнася до България, ако продължим правилно да се позиционираме на инвестиционната карта на Европа, този подем може да се случи и преди останалите европейски икономики. 

    Има вече и обнадеждаващи сигнали за нови ИТ инвеститори и нови компании на българския пазар, идващи от Западна Европа и Израел, както и стабилизиране на тукащните компании. Някои анализатори твърдят, че рецесията е необходимият инструмент за охлаждане на непрекъснатия ръст на заплатите и съответно свръхпотреблението, което може да взриви световната икономика. Ще видим колко ще продължи за България тази криза и кога ще дойде така очаквания период на възстановяване, надявам се да е още през второто полугодие на идната година. В такъв период е много важно и какви стратегии ще предприемат компаниите спрямо служители те си, как ще излязат от тази криза. Ще видим и как, вече съкратилите служители, компании ще се справят с репутационния ефект, ако трябва пак да започнат интензивно наемане на хора и реконструкция на организациите си. 

    При нискоквалифицираните позиции ще продължи голямото търсене на кадри и съответно недостига им, там решение за нас е вноса на работници от Азия и от държави с по-нисък икономически стандарт, за които нашите сравнително ниски европейски заплати са привлекателни.

    Все пак, за да завърша позитивно, силно се надявам, че през следващата година ще наблюдаваме редица позитивни тенденции на пазара на труда и ще се радваме на една по-добра и по-перспективна година. 

    Надежда Василева – Изпълнителен Директор на Adecco България. Снимка: Личен архив

    Надежда Василева – Изпълнителен Директор на Adecco България

    AI ще измени голяма част от работните ни процеси

    Свидетели сме на 2 противопоставящи се тенденции – компании, които освобождават служители, и такива, които наемат служители. 

    Според глобално проучване от The Adecco Group в 23 държави следните тенденции ще са значими за 2024:

    -              Уменията ще продължават да бъдат най-ценната валута;

    -              AI ще измени голяма част от работните ни процеси;

    -              Адаптивността на служителите към нови технологии и употребата на AI ще предопредели доколко са конкурентни на пазара на труда;

    -              Готовността на бизнеса да обучава служителите си.

    Мария Динева - Business Intelligence Team Lead, Assert International Bulgaria. Снимка: Личен архив

    Мария Динева – Business Intelligence Team Lead, Assert International Bulgaria

    2024 ще бъде още по-интересна от 2023, тъй като и в технологичния, и в човешкия капитал се очакват големи открития и промени 

    В момента тече проучването ни „Заплати, придобивки и финансови стимули – тенденции Н1/2024“, което провеждаме за седми път или четвърта година подред. В него разглеждаме именно потенциала на пазара на труда и проекцията за промените от страна на бизнеса през първата половина на 2024 година. До момента резултатите показват стабилност в плановете на повечето организации, но детайлни данни и прогнози можем да споделим и коментираме през по-късно през януари 2024 г. Към момента можем да се съгласим, че 2024 година ще бъде още по-интересна от 2023, тъй като и в технологичния, и в човешкия капитал се очакват големи открития и промени, които да продължат оформянето на новата реалност на пазара на труда, или иначе казано „новият световен бизнес ред“.

    Йоана Маджарова - Operations Manager, HRS. Снимка: Личен архив

    Йоана Маджарова, Operations Manager, HRS 

     ИТ секторът ще продължава да оптимизира своите работни сили

    Бихме разделили прогнозите си според отделните сектори, като започнем с ИТ сектора, който ще продължава да оптимизира своите работни сили и подобно на тази година, когато имаше сделки за сливане и покупка на част от големите играчи, очакваме през 2024-та тази тенденция да продължи. 

    BPO и Outsourcing секторът има сериозни запитвания за инвестиции, въпросът е дали държавата и консултантите ще успеят да привлекат тези големи имена на българския пазар и това да донесе осезаемо раздвижване на сферата. 

    В останалите сектори очакваме да има нормален темп на развитие с тенденция към задържане на нивата. 

    Всички се надяваме на една по-добра и стабилна 2024 година  както от гледна точка на финансови параметри, така и от гледна точка на нови инвестиции. За растеж е трудно да говорим на този етап, по-скоро се надяваме да задържим сегашните нива на пазара.

    Радослава Димитрова – Съосновател на HRLabs. Снимка: Личен архив

    Радослава Димитрова – Съосновател на HR агенцията HRLabs

    ИТ пазарът на труда ще остане нестабилен, но след есента се очаква уравновесяване 

    В рамките на 2024 година IT пазарът на труда ще остане нестабилен, но след есента е реалистично да има уравновесяване и адаптация към икономическите промени и технологичните иновации.

    Това ще доведе до ново увеличение в търсенето на специалисти в сектора, но компаниите ще залагат на по-задълбочени интервю процеси и оценяване при привличането на нови колеги.

     

    Лъчезар Симеонов - Senior Talent acquisition consultant, office people Bulgaria. Снимка: Economy.bg

    Лъчезар Симеонов - Senior Talent acquisition consultant, office people Bulgaria

    Безработицата в страната ще нарастне 

    Безработицата в страната ще нарастне с около 1-2 пункта спрямо сегашните 4%, за което способства и свиването в технологичния сектор.

    Значим фактор на пазара на труда остава международната мобилност, предимно в посока приток на кадри от ЕС и трети страни, както и завръщане на българи от чужбина. Очакваме да се запази интересът към работни позиции в Западна Европа, но в по-малка степен поради подобряване на условията на труд в страната.

     

    Дияна Петрова - Специалист по човешки ресурси в Top Skills Recruitment. Снимка: Личен архив

    Дияна Петрова, Специалист по човешки ресурси в Top Skills Recruitment

    Все повече работодатели ще се адаптират към дистанционния модел на работа

    Прогнозите ми за пазара на труда за следващата година се опират на няколко стълба. Първият е работното време и място. Според мен се очаква все повече работодатели да се адаптират към дистанционния модел на работа и да предложат условия за гъвкаво работно време. 

    Вторият стълб са социалните предимства в компаниите. По мое мнение се очаква тенденциозно повишаване на ваучерите за храна, въвеждане на допълнителни бонуси, здравно осигуряване и намаления в партньорски вериги. 

    Догодина смятам, че ще видим значително покачване на заплатите, най-малкото заради увеличението на минималната заплата в страната. 

    Силно се надявам, че компаниите ще видят, че за да заслужат качествени кадри, трябва да предложат качествени условия.

    Виолина Енчева – Head of Talent & Client Acquisitionq, Астреа Рикрутмънт. Снимка: Личен архив

    Виолина Енчева – Head of Talent & Client Acquisitionq, Астреа Рикрутмънт  

    Първото тримесечие на 2024 ще бъде в динамиката на 2023, с бавни темпове и по-голяма предпазливост

    Миналата година беше доста предизвикателна в икономическо отношение. След ковид, войната и адаптацията, която бизнесът трябваше да претърпи, годината беше белязана от още един международен конфликт, което неизбежно е показател, че с времето ще се отразят икономически, както и на пазара на труда. С оглед на това е трудно да се направи каквато и да е прогноза за пазара на труда за следващата година.

    По мое мнение първото тримесечие на 2024 година ще бъде в динамиката на предходната година, с бавни темпове и по-голяма предпазливост. Бизнесът все повече се учи да се справя с кризисни моменти и да се адаптира по-бързо към промените, за да може да оцелее.

    Наблюдаваме сливане на компании, което е показател за по-голяма устойчивост на бизнесите и съответно на служителите в тях. Ако все пак трябва да прогнозирам, бих казала, че една от промените, свързани с пазара на труда, ще бъде повишаване на възнагражденията в определени сектори, както и застой в други.

    И все пак като вечен оптимист  силно вярвам, че най-доброто предстои!

    Дарина Пенева – Управляващ Директор на Стантън Чейс София. Снимка: Личен архив

    Дарина Пенева – Управляващ Директор на Стантън Чейс София

    Очаквам да се запази тенденцията хората все повече да търсят стабилност и сигурност на работното място

    Със засилване на влиянието на настъпващата икономическа криза, както и на общата нестабилност и непредсказуемост в света очаквам да се запази тенденцията хората все повече да търсят стабилност и сигурност на работното място, което означава, че работодателите ще продължат да имат предизвикателства с привличане на професионалисти и да бъдат по-предпазливи при наемане на нови служители. Още от лятото се наблюдава и известен спад на броя обявени отворени позиции и считам, че това ще продължи, особено в първите месеци на новата година.

    Друг фактор, който засяга всички работодатели, е, че новите поколения търсят варианти да бъдат ангажирани с по-гъвкави работни модели и не са толкова фокусирани върху класически/традиционни позиции и кариерно израстване. Това е важна точка в  дневния ред на компаниите – да продължават да търсят варианти да отговорят на тези очаквания. В страната има потенциал за ръст на икономиката, но той е немислим без достатъчно като брой и подготвеност хора. Ето защо повишаването на квалификацията на служителите ще продължи да бъде топ приоритет за подкрепа на растежа на бизнеса на компаниите и подобряване на стандарта на живот. Като цяло през последните години зеленият преход, технологичните промени, трансформациите на веригата за доставки и променящите се очаквания на потребителите генерират търсене на нови работни позиции и нови знания и умения, свързани с ESG, управление на промяна, новите технологии и ползването на АI.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години