петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6025 прочитания

    Има ли охлаждане на пазара на труда в България?

    Вижте какво показват наблюденията на консултанти по подбор на персонал с поглед върху различни сектори
    13 декември 2023, 12:44 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Каква е ситуацията на пазара на труда в България? Забелязва ли се охлаждане и промяна в броя и качеството на кандидатите? В кои сектори? За коментар в края на годината потърсихме консултанти по подбор на персонал от водещи HR агенции в България, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара. Вижте какви наблюдения и тендеции очертаха пред Economy.bg.

    Виолина Енчева – Head of Talent & Client Acquisitionq, Астреа Рикрутмънт. Снимка: Личен архив

    Виолина Енчева - Head of Talent & Client Acquisitionq, Астреа Рикрутмънт   

    От доста години насам не сме наблюдавали такава драстична промяна в свиването на ИТ сектора

    През 2023 година пазарът на труда претърпя различни промени. От доста години насам не сме наблюдавали такава драстична промяна в свиването на ИТ сектора. Най-отличителното бизнес събитие в областта на търсене и предлагане на работа бе спадът в предлагането на ИТ позиции, освобождаване на ИТ специалисти, както и промяна в очакванията им за работна заплата. По отношение на останалите индустрии не сме установили до момента толкова осезаема промяна. Има повишено търсене на нискоквалифицирани служители в почти всяка индустрия. Годината ни изненада и с отлив на проекти в аутсорсинг сектора, както и с доста нови и по-привлекателни за кандидатите.

    Що се отнася до броя и качеството на кандидатите, това е чувствителна точка на дискусия за нас в рикрутмънта. 2023 година задълбочи нарастващата тенденция на липса на достатъчно кандидати, както и на техните умения, за да задоволят нуждите на бизнеса. И през тази година имахме десетки срещи с хора, възнамеряващи се да се върнат в България през следващата година. Те ни потърсиха, за да се консултират с нас за потенциални възможности на пазара на труда.

    2023 година постави и много въпроси пред търсещите и предлагащите работа. Все по-голямото разпространение на използването на изкуствен интелект доведе до множество дискусии дали изкуственият интелект ще замени определени професии. Тази дискусия ще продължи и в следващата година, но по наше наблюдение в бъдеще, там, където може това да се случи, бизнесът ще бъде принуден да редуцира човешкия фактор, за да намали риска и увеличи продуктивността си.

    Йоана Маджарова - Operations Manager, HRS. Снимка: Личен архив

    Йоана Маджарова - Operations Manager, HRS

    В BPO и Outsourcing сектора наблюдавахме застой, без влизане на нови компании на пазара

    В последните 3 години тенденцията, която наблюдаваме, е по-скоро за намаляване на броя кандидати, но както и миналата година, и преди 5 години, и сега квалифицираните кадри в България са факт и стига да има добро предложение за тях (заплащане, възможности за развитие, култура в организацията, обхват на позицията, социална политика и др.), те откликват. 

    Със сигурност през 2023 година ИТ секторът беше сред сферите, в които имаше най-силно охлаждане и намаляване броя на отворените позиции, като най-силна промяна се наблюдава в посока старши и мениджърски роли. Разбира се, това се дължи на глобалната финансова ситуация, която даде своя отзвук и у нас. 

    В BPO и Outsourcing сектора наблюдавахме застой, без влизане на нови компании на пазара и поддържане на нивата на заетост при сегашните работодатели.

    В останалите сектори по-скоро преобладаваше стабилност и задържане спрямо предходната 2022 година.

    Снежана Райкинска – Съосновател на Bulwork. Снимка: Личен архив

    Снежана Райкинска - Съосновател на Bulwork

    Охлаждането на пазара повиши с около 80% броя на кандидатстващите в ИТ сектора в последните 6 – 8 месеца

    Определено има охлаждане на пазара на труда, което е повишило с около 80% броя на кандидатстващите в ИТ сектора в последните 6 – 8 месеца.

    Качеството, това няма как да определим, защото е нещо, което фирмите индивидуално могат да споделят, но можем да кажем, че в момента на пазара има доста повече свободни ИТ специалисти с комерсиален опит над 3 – 4 години, което не бяхме наблюдавали като тенденция от времето на първата ковид вълна.

     

    Надежда Василева – Изпълнителен Директор на Adecco България. Снимка: Личен архив

    Надежда Василева - Изпълнителен Директор на Adecco България

    Бизнесът стана по-предпазлив

    Промяна в пазара има. В постковид периода през 2021 и 2022 всеки бизнес се разрастваше и това правопропорционално означаваше повече работна ръка. През настоящата 2023 година и макроикономическата обстановка, и инфлационните процеси повлияха на бизнеса да бъде по-предпазлив.

    Особено в глобалните компании продължават да текат трансформационни процеси за постигане на по-ефективна управленска структура. Тeзи стратегии заедно с по-обширната употреба на AI дават отзвук при планирането на компаниите с колко служители да оперират. Затова и виждаме компании, които свиват своя персонал, и такива, които изпълняват планове за ръст. Това е причината да има известен ръст в броя на активните кандидати в по-голяма степен в ИТ сектора и при работодатели, които са с добър имидж на пазара.

    Ангел Маджаров - Изпълнителен Директор на Talent Group. Снимка: Личен архив

    Ангел Маджаров - Изпълнителен Директор на Talent Group

    Имаше отлив на инвеститори, много планирани влизания на чужди компании в България се отложиха, както и много позиции в различни индустрии се замразиха, а след това започнаха и съкращения

    Определено мога да кажа, че забелязвам охлаждане на пазара на труда в България. Годината беше повлияна от много вътрешни и външни икономически фактори, като например липсата на правителство през голяма част от годината, световните събития като войни, рецесии и др. Част от актуалните световни тенденции неизбежно се пренесоха и у нас. Имаше отлив на инвеститори, много планирани влизания на чужди компании в България се отложиха, както и много позиции в различни индустрии се замразиха, а след това започнаха и съкращения и това повлия в охлаждане на пазара. 

    Основната жертва на рецесията и световните тенденции през тази година беше ИТ индустрията, тя понесе най-сериозния удар, който доведе от колебливи и плахи планове за растеж до категорично замразяване на наемането и в крайна сметка до масови съкращения в сектора, които никога досега не сме виждали в такива размери, дори и във финансовата криза от 2008-2009 година. Всичко това промени цялата ИТ индустрия и я направи нестабилна от гледна точка на предсказуемост на проекти, работа и доходи в сравнение с предишните години, когато тя беше стабилен оазис на фона на бавно движещата се останала икономика в България. 

    Тенденциите в ИТ сектора доведоха до много по-голям брой кандидати, които активно търсят работа и са склонни да разглеждат други възможности. Докато доскоро ИТ професионалистите проверяваха нови работни възможности предимно от любопитство и имаха доста голям избор от позиции – буквално по 10 – 20 на месец, сега търсенето вече е провокирано от загуба на работното място. 

    BPO секторът също се охлади през първото полугодие на 2023 година, но след това отново регистрирахме възходящ темп и нарастващо търсене на езикови специалисти. Противно на очакванията AI бързо да отмени BPO професиите, търсенето на езикови специалисти, особено с немски и френски език, е в пиков стадий и в момента. В сектора дойдоха доста нови проекти, компаниите отново са в стремглаво състезание за разрастване на т.нар. shared services операции в България, това касае и финансови, административни и други подпомагащи функции. 

    Почти неповлияно обаче остана търсенето за търговски и други бизнес специалисти, свързани с националния пазар, компаниите продължиха плановете си за наемане и растеж, макар и с по-умерен темп. 

    От друга страна, пазарът на труда, който определено не претърпя охлаждане, а даже напротив, е този на нискоквалифицираните позиции – шофьори, складови работници, производствени работници, продавач-консултанти и др. В сегмента на тези позиции българският пазар е в откровена криза за хора. Макар и с постепенно покачващи се възнаграждения в сектора, те все още остават неатрактивни за повечето хора в България.  Още повече, че инфлацията изяде голяма част от „принудителните“ увеличения, които компаниите се опитаха да направят с цел да останат конкурентни. Всичко това определено оставя въпроса с намирането на хора, желаещи да работят в този сегмент, нерешен.

    Мария Динева - Business Intelligence Team Lead, Assert International Bulgaria. Снимка: Личен архив

    Мария Динева - Business Intelligence Team Lead, Assert International Bulgaria

    В сектори като ИТ, ВРО и Центровете за споделени услуги определено наблюдавахме частично замръзнали проекти за разширяване на човешкия капитал в организациите

    2023 година беше изключително динамична година, изпълнена с поредната доза нови предизвикателства пред бизнеса. Интегрирането на нови технологии като изкуствен интелект и системи за киберсигурност  допринесоха за бързите темпове на промяна и нужда от адаптация. Наред с технологичния напредък едни от най-големите тенденции в бизнеса за 2023 година са: изцяло налагането на хибридна или дистанционна среда като задължително условие, предлагано от компаниите, които искат да останат конкурентни и желани от работещите, както и търсенето на отговори на въпросите, свързани с околната среда и устойчиви зелени политики и други. Разбира се, всички тези тенденции оказаха влияние и на човешкия фактор в лицето на работещите.

    В сектори като Информационни технологии, Изнесени бизнес процеси (ВРО) и Центровете за споделени услуги (SSC) определено наблюдавахме частично замръзнали проекти за разширяване на човешкия капитал в организациите. Тази тенденция на захлаждане (не охлаждане) беше до голяма степен очаквана с оглед на всички онези бъдещи промени, за които говорим през последните две-три години, а именно създаването на нови професии и интегрирането им на пазара на труда.

    Бъдещите промени със сигурност са вече тук и сега и докато „новият бизнес ред“ се установи като такъв и влезе в структура, в която да можем да се напасваме като работодатели или поне да вървим ръка за ръка с нея и новите промени, ще наблюдаваме отлив. Това респективно влияе и на качеството на кандидатите, като положителната прогноза е, че не само работодателите, но и самите работещи ще развиват и влагат все повече и повече ресурс в нови умения и развитие на компетенциите си.

    Дияна Петрова - Специалист по човешки ресурси в Top Skills Recruitment. Снимка: Личен архив

    Дияна Петрова - Специалист по човешки ресурси в Top Skills Recruitment

    Основният проблем на компаниите е откриването на висококвалифицирани кадри

    Пазарът на труда се влияе от много променливи. В последните години компаниите се опитват да се възстановят след пандемията. Трябва да подчертаем и нарастващата инфлация, която оказва влияние върху цените на стоки, услуги и транспортни разходи. 

    На този фон пазарът на труда премина през период на охлаждане, когато работодателите се опитаха да се предпазят от фалит и се наложи съкращаване на персонал. Паралелно с това броят на свободните работни места драстично намаля. Това охлаждане обаче вече изчезва. Забелязваме все по-голяма нужда от услугите на агенции за подбор на персонал за откриването на подходящи кандидати.

    Забелязваме също, че потенциалните служителите имат нарастващи изисквания за заплащане, отговарящо на процентното покачване на цените от инфлацията. Също така кандидатите изискват релевантно заплащане спрямо тяхната компетентност и умения. Няма как да игнорираме постепенното намаляване на броя от активни кандидати, които ние като специалисти по подбор на персонал да успеем да привлечем. 

    За качеството на кандидатите можем да разсъждаваме в две посоки. Първата е нивото на компетентност. Все повече работодатели търсят вече квалифицирани и опитни кандидати за работа, готови да поемат високи постове в компанията. А кандидатите невинаги разполагат с достатъчно опит за съответната позиция. Тогава можем да кажем, че качеството на опита при потенциалните кадри се понижава.

    Основният проблем на компаниите е друг – откриването на висококвалифицирани кадри. Tакива кадри не кандидатстват за работа. Те вече са с доказан опит и заемащи високи позиции, затова работодателите искат да ги привлекат. Ние  като специалисти по подбор на персонал имаме отговорната задача да разработим стратегия за привличането, наемането и задържането на потенциални мениджърски фигури.

    Лъчезар Симеонов - Senior Talent acquisition consultant, office people Bulgaria. Снимка: Economy.bg

    Лъчезар Симеонов - Senior Talent acquisition consultant, office people Bulgaria

    Кандидатите са все още предпазливи по отношение смяна на работното си място

    През 2023 наблюдаваме запазване на тенденциите от предходната следпандемична година. Въпреки относително по-голямата стабилност, която работодателите предлагат, кандидатите са все още предпазливи по отношение смяна на работното си място. Работодателите, от своя страна, изпитват затруднения при намиране на подходящите за тях служители.

    За никого не е тайна, че в България от години се наблюдава структурна безработица, която напоследък нараства. Ако работодателите искат да повлияят върху намаляването ѝ, трябва да наблегнат не само върху възнагражденията и допълнителните придобивки, но и да се концентрират върху обучения, допълнителни квалификации и преквалификации на настоящите си служители. Основното възнаграждение все още остава главен мотивационен фактор и за щастие, компаниите се стремят да посрещат адекватно растящата инфлация. 

    Дарина Пенева – Управляващ Директор на Стантън Чейс София. Снимка: Личен архив

    Дарина Пенева - Управляващ Директор на Стантън Чейс София

    Глобалните процеси на забавяне на растежа и стагнация вече достигат и до България, което намалява и броя на отворените подбори

    Все още пазарът на труда се доминира от кандидатите поради липсата на достатъчно подготвени професионалисти за позиции на всички нива в организациите. Все пак се наблюдава известно „охлаждане“, тъй като глобалните процеси на забавяне на растежа и стагнация вече достигат и до България, което намалява и броя на отворените подбори.

    Kонкуренцията за привличане на таланти става все по-голяма, основен фокус на компаниите са програмите за задържане, ангажиране и развитие на хората в организацията. Това води до увеличение на бюджетите за обучение и развитие на служителите, лидерите и екипите. Като ключови умения, които компаниите търсят и развиват, се очертават комуникативност и умения за изграждане на мрежа от контакти, критично мислене, екипност, поемане на отговорност, отвореност към новото, вкл. технологии и AI, BI, гъвкавост и адаптивност, бизнес разбиране. 

    Радослава Димитрова – Съосновател на HRLabs. Снимка: Личен архив

    Радослава Димитрова - Съосновател на HRLabs

    Ако преди година изглеждаше нереално опитни софтуерни инженери проактивно да кандидатстват по обяви за работа, то сега това е факт

    Основната специализация на HRLabs е в IT & FinTech секторите, където през последните месеци се забелязва увеличение на броя специалисти, които са в търсене на нови работни позиции. Това се дължи на поредица от процеси, които се отразяват върху локалните представителства на големи международни компании, както и върху тези, специализирани в IT Outsourcing направлението.

    Ако преди година изглеждаше нереално опитни софтуерни инженери проактивно да кандидатстват по обяви за работа, то сега това е факт. 

    Какви са тенденциите при възнагражденията с оглед на ситуацията на пазара на труда и какви са очакванията за 2024? Очаквайте и следващите материали по темата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ
    преди 1 час
    dm България отчита ръст от 170% на онлайн поръчките
    Близо 400 000 българи са изтеглили приложението за пазаруване Моят dm
    преди 2 часа
    Банката на Англия остави лихвите непроменени
    И направи още една стъпка в посока намаляването им на следващото си заседание през юни
    преди 18 часа
    преди 18 часа
    Промишленото производство в Германия отбелязва спад
    Търсенето в производството също отслабва