петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4082 прочитания

    Как HR лидерите в България се подготвят за работа с изкуствен интелект?

    Отговор потърсихме от HR мениджъри във водещи компании в страната
    12 октомври 2023, 13:41 a+ a- a

    Подготвят ли се и как HR лидерите в България за работа с изкуствен интелект? Прилагат ли го вече, с какво ги улеснява и за какво им помага? Какви са бъдещите им планове за тази технология? Отговор потърсихме от HR мениджъри във водещи компании от различни сектори в страната. Вижте какво споделиха пред Economy.bg.

    Яна Папардова - HR мениджър, Schwarz IT България. Снимка: Личен архив

    Яна Папардова - HR мениджър, Schwarz IT България

    Стремейки се да бъдем в крак с времето, проучваме възможностите за прилагане на изкуствен интелект (AI) в няколко различни направления – корекция и генериране на текст (например обяви за отворени позиции), генериране на изображения, повишаване на продуктивността на служителите и оптимизация на ресурси. На този етап сме приели за най-важно умението за формулиране на ефективни запитвания към AI системи – нещо, което ще ни бъде от полза в ежедневието при по-широко навлизане на тези технологии в работата. Обучението ни в тази област е приоритет.

    Въпреки големия потенциал и широкото обсъждане на AI в момента важно е да запазим експертната страна на нашата работа. Качеството на AI системите все още се развива и дори след достигането на високо професионално ниво, ние трябва да гарантираме контрола и качеството на работата ни. Като професионалисти трябва да можем да създадем същото по обем и качество съдържание и без помощта на AI. Целта е използването на системите да ни направи по-ефективни в изпълнението, но да не зависим от тях за качеството на работата си.

    Schwarz IT вече стартира вътрешни инициативи за по-широкото възприемане на AI като инструмент за ежедневна работа. Ние като екип се стараем да сме максимално информирани за напредъка на тези инициативи, така че да можем да използваме пълноценно всички налични ресурси като част от такава голяма група от предприятия.

    Стела Бончева - HR Business Partner, Schneider Electric. Снимка: Личен архив

    Стела Бончева - HR Business Partner, Schneider Electric

    Очаквам изкуствения интелект в работата с голямо нетърпение и ентусиазъм. Защото искам да вярвам, че няма да замени хората, а ще им спести неща, с които не им е интересно и не искат да се занимават. Това е кратката версия на отговора ми за изкуствения интелект. Дългата е, че очаквам да има трудности при случването му и очакването ми се базира на опита дотук със системи, автоматизация и др., специално в сферата на ЧР. От толкова години въвеждаме системи, помощна аналитичност и все още имаме много области за подобрение. Съзнавам, че навлизането на AI е неизбежно, то се случва и затова предпочитам да гледам на него като на възможност, а не като на заплаха. Контактът човек с човек е и ще остане незаменим, така че се надявам функцията „Човешки ресурси“ да може да се насочи повече натам и всъщност естествено да спечели от технологиите. Критичното мислене е конкурентно предимство на хората и съответно тези, които го развиват или имат, няма да страдат от липса на професионални предизвикателства. Важно е да не се изпада в крайности, като например да разчитаме само на технологиите за подбор и оценка или да стигнем дотам, че хората да обслужват изкуствения интелект. Също толкова важно е работещите в ЧР да не позволят да се превърнат в роботи.   

    Николай Любчев - Global Director, Talent Acquisition, Mentormate. Снимка: Личен архив

    Николай Любчев - Global Director, Talent Acquisition, Mentormate

    Технологиите, обвързани с изкуствен интелект, се развиват с ускорено темпо и за нас в МенторМейт е изключително важно да бъдем в крак с тази тенденция и да сме подготвени за нейното навлизане във всички нива на софтуерния сектор. 

    За тази цел нашият рекрутмънт екип се зае с проучване на вече появилите се на пазара AI технологии и възможността им да подобрят ефективността на работата ни в няколко различни направления. 

    Проучихме например няколко технологии, които можем да имплементираме, за да подпомагат по-лесното намиране на подходящи кандидати за отворените ни позиции в различни платформи, както и да оптимизират boolean search стратегията ни. Други технологии ни позволяват да сверяваме релевантността на заплатите, които предлагаме, на съответните пазари или пък подобряват комуникацията ни с кандидатите.

    Нашият рекрутмънт екип откри чудесни инструменти, базирани на изкуствен интелект, за оптимизация на времето, което прекарваме в административни дейности – попълване на обратна връзка от срещите ни с кандидати в ATS системата ни, преглеждане и сортиране на CV-та на кандидати, попълване на репорти и дори писане на описания на позициите ни спрямо зададени параметри.

    Доли Вучкова - Senior Recruitment and PR Partner, Sigma Software. Снимка: Личен архив

    Доли Вучкова - Senior Recruitment and PR Partner, Sigma Software

    „Да, активно се подготвям да използвам AI. Моят подход включва обучение, етични AI практики, интегриране на AI в маркетинг кампании, анализ на данни и автоматизация, както и ангажимент за прозрачен и отговорен AI. Ние сме посветени на разширяването на човешките способности, а не на тяхното заместване, и на насърчаване на култура на непрекъснато учене“ – този отговор беше генериран от Chat GPT, с което искам да кажа, че най-добрата подготовка за интегрирането на изкуствения интелект е най-вече в използването му.

    Това е като да се учиш да работиш с нов колега – опознавате се кой с какво точно се занимава, какво може, как общува и с какво бихте могли да сте си полезни един на друг.

     

    Мартина Видолова - Старши Мениджър People Business Partners, Progress. Снимка: Личен архив

    Мартина Видолова - Старши Мениджър People Business Partners, Progress

    В ИТ сектора първи се докосваме до новостите в технологиите и виждаме на практика ползите от тях. People екипът ни в Progress започна да експериментира с AI-базирани инструменти като ChatGPT още когато се появиха първите новини в медиите, а днес изкуственият интелект е част от ежедневната ни работата. С помощта на AI успяхме трайно да повишим продуктивността си, като автоматизирахме рутинни задачи и освободихме повече време за стратегически проекти и срещи с хора. Използваме изкуствен интелект също така и за стандартизиране и категоризиране на информация по обективен и консистентен начин (напр. длъжностни характеристики). AI ни помага и в създаването на обучения и специализирани документи по различни теми спрямо добри практики от цял свят в съответното направление. Когато имаме нужда от креативни идеи за тиймбилдинг активности или инициативи за благосъстоянието на колегите например, отново се допитваме до изкуствения интелект. 

    Освен безспорните си предимства AI крие и своите недостатъци. За да гарантираме, че всеки служител знае как да го използва по ползотворен, безопасен и етичен начин, планираме серия от обучения и ресурси по темата. 

    Мустафа Мустафов - Мениджър Човешки Ресурси, Технополис и Praktiker. Снимка: Личен архив

    Мустафа Мустафов - Мениджър Човешки Ресурси, Технополис и Praktiker

    Като компания, която първа предлага иновативни технологични продукти, категорично се стремим да бъдем все по-свързани и ангажирани с процеса на усъвършенстването на технологиите в корпоративния свят. Към момента в организацията залагаме на автоматизация и роботизация предимно на оперативни процеси, които оптимизират различни дейности и повишават ефективността. Такива процеси се реализират особено в информационния център на компанията и финансово-счетоводните дейности. Част от работата, свързана с обслужването на клиенти, също ще бъде подпомагана от т. нар. чатботове, базирани на изкуствен интелект, които ще могат да отговарят автоматично на запитвания. Иновативните продукти, свързани с изкуствен интелект, улесняват автоматизирането на работния процес, като оптимизират множество задачи, сред които също и въвеждане на данни и управление на стокова наличност. Това позволява човешкият ресурс да бъде насочен за осъществяването на по-важни и креативни задачи.

    Христина Христова - Team Lead, Technical Recruitment, Paysafe. Снимка: Личен архив

    Христина Христова - Team Lead, Technical Recruitment, Paysafe

    Стремим се да останем актуални в света на иновациите. Изкуственият интелект вече е неотделима част от нашия ежедневен опит под различни форми. В Paysafe се гордеем с факта, че имаме отдели, които активно използват AI за създаване и подпомагане на технологични решения.

    В областите, които се грижат за привличане и задържане на талантите, ние продължаваме да подчертаваме важността на хората и човешките връзки. Въпреки това признаваме и ценим възможностите, които високотехнологичните промени и иновациите носят със себе си, и ще продължим да бъдем отворени към тях.

     

     

     

    Петя Попова - HR Director, GemSeek. Снимка: Личен архив

    Петя Попова - HR Director, GemSeek

    Правим инициативи още от aприл, даже имаме вътрешен екип от Ambassadors, който на ниво екипи консултира как може да се ползва активно AI. Разработихме и наш модел, който тренира Chat GPT в нашата терминология и работа и сега го ползваме активно в аналитики и писане на код.

    Извън това, аз правя опити да ползвам в HR AI за следните цели: 

    - За обобщаване на изследвания и доклади – проучване на професионални бюлетини за най-новите HR тенденции и препоръчани добри практики;

    - От съображения за иновации – изследователски препоръки за добри практики за различни HR проекти (обучения; работодателска марка; анализ на хора);

    - За Employer branding съобщения за социални медии;

    - За прецизност в длъжностните характеристики;

    - Проучвания на служители – текстови анализи на дословен текст (Gemvoice; Exit intreviews; Probation 180 degrees interviews;  360 feedback и др.).

    Ралица Вачкова - Мениджър Човешки Ресурси, „карго-партнер“. Снимка: Личен архив

    Ралица Вачкова - Мениджър Човешки Ресурси, „карго-партнер“  

    Последните години бяха изключително динамични и предизвикателни за транспортно-логистичния сектор. Една от основните задачи, с които се наложи да се справяме бе човешкият ресурс, или по точно недостига на подготвени кадри. На моменти се налагаше да наемаме почти всеки изпратил CV-то си. Това само по себе си може да е само временно решение, но понякога моментната необходимост от персонал е по-силна от нуждата за избор на служители със съответни знания, умения и квалификация, които да гарантират формирането на ефективни екипи. 

    На този фон през последната година се заговори за изкуствения интелект (ИИ) и как неговото навлизане в икономиката ще замести редица професии и ще е едва ли не панацея на трудността  с недостатъчно квалифицирания и ефективен персонал, който става и все по-скъп като ресурс.

    Като специалист в областта на човешките ресурси смятам, че на изкуствения интелект трябва да се гледа преди всичко като на средство, което повишава ефективността на нашите служители. За да се случи това, е нужно постепенно да свикнат с практическите приложения на ИИ в ежедневието, за да осъзнаят че няма причина да се страхуват за работните си места. В момента голяма част от клиентите, с които работим на българския пазар не изискват услуги, където да можем непосредствено да приложим ИИ, но смятам, че в близко бъдеще това ще се промени и за да бъде този преход бърз и ефективен е необходимо да подготвим нашите служители за него. 

    При нас това е процес, който вече е започнал. Планираме още от следващата година да включим представянето на предимствата на ИИ технологиите в логистиката на почти всяко наше вътрешно обучение, за да подпомогнем промяната на нагласите на нашите служители в посока приемане на ИИ като средство за по-добър работен процес, а не като заплаха. 

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 20 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 23 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19