неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    805 прочитания

    70% от работниците вече използват Generative AI в работата си

    По-малко от половината обаче го правят с насоки от работодатели, показва Global Workforce of the Future Report 2023 на Adecco Group
    06 октомври 2023, 10:27 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Adecco Group оповести резултатите от четвъртото издание на своето годишно глобално проучване: Global Workforce of The Future Report 2023. Докладът разглежда света на труда през призмата на 30 000 работници от 23 държави* в 25 индустрии, обхващайки работници от начално ниво до висши ръководители. Тазгодишното проучване има за цел да идентифицира готовността и настроенията на работниците, свързани с очакваните въздействия на GenAI, предлагайки препоръки за бъдеща подготовка на работната сила.

    За да видите изображението в по-голям размер, кликнете на него

    Денис Мачуел, главен изпълнителен директор на Adecco Group, каза: „Светът на труда преминава от икономика, базирана на работни места, към икономика, базирана на умения, и тази промяна се ускорява от бързото приемане на Gen AI. Тазгодишният доклад разкри значителни пропуски в достъпа до обучение и насоки на GenAI въпреки широкото използване и подчерта спешната необходимост организациите да приемат технологична трансформация, да повишат кариерната мобилност, да подобрят уменията и способностите на работниците и да защитят благосъстоянието на служителите. В един свят, изменен от технологиите, талантът остава истинско конкурентно предимство; компаниите, които се фокусират върху своите хора, е най-вероятно да гарантират готовността на своите организации за бъдещето.“

    За да видите изображението в по-голям размер, кликнете на него

    Ключови констатации на доклада за глобалната работна сила на бъдещето за 2023 г.:

    Използването на GenAI е широко разпространено, но достъпът до обучение е неравен
    Докато 70% от работниците вече използват GenAI на работното място, по-малко от половината получават някаква форма на насоки за GenAI от своите работодатели. Съществува и значително разделение в образованието, като 76% от притежателите на дипломи за висше образование използват GenAI срещу само 51% от тези със средно образование. Също така 66% от лидерите е по-вероятно да получат насоки за използване на AI в сравнение с 32% от немениджърите. За щастие 57% от работниците като цяло твърдят, че биха искали да получат обучение за ИИ – което е възможност за работодателите да посрещнат нуждите им.

    За да видите изображението в по-голям размер, кликнете на него

    Работниците преживяват фаза на „меден месец“ с GenAI
    62% от работниците имат положителна перспектива за ИИ, което стимулира широкото приемане. Само 7% от работниците смятат, че GenAI може да ги накара да загубят работата си, въпреки че последните оценки показват, че над 300 млн. работни места по света ще бъдат изменени от AI по някакъв начин. За да преодолеят празнината, организациите трябва спешно да въведат мащабни мерки за повишаване на уменията.

    За да видите изображението в по-голям размер, кликнете на него

    Инвестирайте в усъвършенстване на уникални човешки умения
    61% от работниците вярват, че човешките умения ще останат по-влиятелни от GenAI на работното място, особено емоционалната интелигентност, емпатията и междуличностните умения. Култивирането на тези човешки умения ще изисква свързване на работниците с коучинг, развитие на лидерство и обучения.

    За да видите изображението в по-голям размер, кликнете на него

    Повишаването на уменията се е превърнало в предпочитано предимство на работното място
    Тази година има увеличение с 10 пункта на работниците, които показват, че възнамеряват да останат при настоящия си работодател през следващите 12 месеца, увеличавайки се от 61% през 2022 г. на 73% през 2023 г. Мнозинството обаче планират да останат само ако имат достъп до обучение и възможности за кариерно развитие. За да задържат и ангажират работниците, за работодателите е изключително важно да насърчават и подкрепят ученето през целия живот и възможностите за вътрешна мобилност, които са по-важни от заплатата, когато решават дали да останат или да напуснат компания.

    За да видите изображението в по-голям размер, кликнете на него

    Уменията са ценна валута
    56% от работниците вярват, че техните умения могат да се прехвърлят в други роли или индустрии, а огромното мнозинство съобщават, че възнамеряват да поемат по-голям контрол върху повишаването на своите умения. Работещите в областта на техническите, професионалните и финансовите услуги са най-уверени, че техните умения могат да бъдат прехвърлени, в сравнение със застрахователните, автомобилните и отбранителните работници, които са най-малко уверени. Преходът от икономика, основана на работни места, към икономика, основана на умения, се развива бързо. Организациите могат да помогнат на работниците да поддържат уменията си актуални, като инвестират в развитие за всички на всяко ниво.

    За да видите изображението в по-голям размер, кликнете на него

    Професионалното прегаряне (бърнаут) е широко разпространено
    65% от работниците съобщават, че са страдали от прегаряне. При мениджърите това състояние се наблюдава най-много - 68%, като се влошава от съкращенията, 44% съобщават, че са поели повече отговорност след съкращенията. 78% от работниците също не се чувстват подкрепени да вземат пълния си годишен отпуск. Резултатите от тази година потвърждават един от най-важните уроци от пандемията – организациите трябва да поставят хората на първо място, като инвестират в тяхното благосъстояние.

    *Австралия, Белгия, Бразилия. Китай, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Япония, Мексико, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Великобритания и САЩ

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19