понеделник, 11 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  796 прочитания

  Хартиената трудова книжка отпада окончателно след 1 година

  Народното събрание прие на второ четене промените в Кодекса на труда
  26 септември 2023, 16:30 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Народното събрание прие на второ четене промените в Кодекса на труда, с които хартиената трудова книжка ще отпадне окончателно след една година, предаде БНР.

  В този период Националната агенция по приходите (НАП) ще трябва да надгради регистъра си. Ще бъде създаден Електронен регистър на заетостта, в който ще се вписват всички данни от трудовата книжка, който ще се поддържа от НАП. Докато това се случи работници и служители ще продължат да представят хартиената книжка пред работодатели и институции.

  След като системата е готова, тя ще позволи на работещите пълен достъп до трудовото им досие, а работодателите ще могат да автоматизират някои вътрешни процеси чрез системи за управление на човешките ресурси, като изпращат данни към регистъра автоматично.

  Според измененията в кодекса родителите и настоийниците на лица до 18-годишна възраст ще имат достъп до досието на непълнолетните до навършване на 18-годишна възраст. Заетите имат право на информация за историята на достъпите до електронното трудово досие, с изключение на случаите, в които той е осъществен от органите на досъдебното производство по реда на Наказателно-процесуалния кодекс и на ДАНС.

  Работодателите ще имат право на информация за наети от тях работници и служители, въведена от предходни работодатели, с изключение на размера на трудовите възнаграждения и обезщетения, които работникът или служителят е получавал при предходни работодатели.

  Ако след 1 юни 2025 г. трудова книжка бъде изгубена или унищожена, съответната дирекция „Инспекция по труда“ издава нова и вписва данни за трудовия стаж, придобит преди 1 юни 2025 г., въз основа на писмено заявление-декларация на работника или служителя, към което се прилагат удостоверения от работодателите, при които е работил, както и други оригинални документи, съдържащи тези данни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Lidl инвестира над 15 млн. лв. в 10-ия си магазин в Пловдив
  Това е 122-ят обект на веригата в страна
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 10 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 11 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани