събота, 02 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  786 прочитания

  Стартира националната стажантска програма на СЖББ – „Оставаме в България“

  Деветото поредно издание на инициативата стартира на 2 август с обучения от професионалисти от водещи компании на българския пазар
  02 август 2023, 15:30 a+ a- a

  Снимка: iStock

  На 2 август Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) стартира деветата Националната стажантска инициатива – „Оставаме в България“, която се реализира в партньорство с A1 за пета поредна година. Програмата предоставя възможност на представители на поколението Z (родени между 1995 и 2005 г.), които вече са стажанти в компаниите-членове на СЖББ, да придобият допълнителни знания и умения директно от утвърдени специалисти в различни професионални области. Целта на инициативата е да даде насоки на младите хора за възможностите за бъдеща реализация, като подчертае важността от непрекъснатото учене. 

  Още със създаването на Стажантската инициатива, СЖББ си поставя, като една от важните цели на организацията, да насърчава младите хора да развиват таланта си в България и чрез програмата да им даде:
  - ценни умения за съвременните практики в реална бизнес среда, с които да обогатят своите знания;
  - възможност да се запознаят и да обменят идеи със свои колеги;
  - възможност да придобият впечатления от различни бизнес модели и разнообразни браншове и индустрии;
  - възможност да се включат в доброволческа инициатива.
  През 2022 г. над 80 младежи се включиха в Националната стажантска програма на СЖББ, като над 25% от завършилите участници са останали на постоянна работа в компаниите-членове на Съвета, в които са стажували.

  Официално начало на програмата даде Цветанка Минчева, председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. 

  „За втора година откривам тази инициатива с радост и с емоцията на човек, започнал кариерата си в банката, която в момента водя, като стажант. Всичко е възможно и бъдещето е на ваша страна, защото вече сте направили правилния избор – да инвестирате лятото си в това да придобиете нови знания и умения в някоя от компаниите, членове на СЖББ и едновременно с това да направите допълнителната крачка на участие с нашата национална стажантска програма, която се превърна в една от емблематичните за съвета инициативи“, каза Цветанка Минчева. 

  Тя посочи, че общо 14 от стажантите в УниКредит Булбанк, които са се включили в програмата, ще бъдат и посланици на дейността на СЖББ в следващите месеци. „Благодаря на А1 за ангажираността и отличната организация на тази инициатива, благодарение на която повече млади хора разбират за добрите възможности, които им предлага бизнеса в нашата страна“, каза още Минчева. 

  В продължение на месец младежите ще имат възможност да надградят своите компетенции, придобити в университета, чрез поредица от седем безплатни специализирани обучения, водени от утвърдени професионалисти в различни бизнес сфери. Сред темите на лекциите са „Презентационни умения“, „Ефективната бизнес комуникация“, „Как да се подготвим и представим на интервю“, „Изграждане на личен бранд в социалните мрежи“, „Ползите от разнообразие, равнопоставеност и приобщаване в екипа“, „Управление на проекти“ и „Бизнес симулация – лични инвестиции“. Лекторите, дългогодишни специалисти от A1, УниКредит Булбанк, Нестле и М-Газ, чрез примери от работата си, ще запознаят младежите с основни понятия и необходими умения, свързани с темите на лекциите. 

  След като преминат през онлайн обученията, стажантите ще имат възможност да посетят на място компании като A1, Nestle, Електрохолд България, Lidl, Siemens и SumUp и да се запознаят с ролята и оперативната работа на отделните екипи. 

  В рамките на програмата участниците ще могат да научат повече за значимостта на корпоративната социална отговорност в една компания, включвайки се в доброволческа инициатива, организирана от A1. При активно участие в обученията и предвидените дейности, младежите ще получат официален сертификат за успешно завършена програма. 

  Миглена Узунова-Цекова, старши директор „Човешки ресурси“ в А1 България при откриването на инициативата коментира: „Подкрепата ни за успешния кариерен старт и професионално развитие на младите хора в България е част от мисията на А1. Вече пета година подпомагаме и в по-широк аспект навлизането на следващото поколение специалисти в реалната бизнес среда по-успешно да направят първите си стъпки от университетските зали към мечтаната професия чрез програмата „Оставаме в България“ на СЖББ. С разнообразната програма на Националната инициатива за стажантите в компаниите-членове на Съвета, създаваме ценни възможности те да надградят знанията си, придобити по време на образованието и практическите умения от стажа си, с важни аспекти на работата в корпоративна среда. Вярвам, че всеки от тях ще се възползва в пълна степен от синтезираното знание и практически насоки за социалните умения, необходими за работата в бизнеса, независимо от професионалната област и индустрията“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 18 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 19 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 20 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 20 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 21 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%