събота, 02 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  799 прочитания

  Приключи първата безплатна лятна техническа академия за ученици в Бургас

  AIBEST планират да превърнат инициативата в ежегодна и да я мултиплицират и в други градове
  28 юли 2023, 14:02 a+ a- a

  Снимка: AIBEST

  С голям интерес и при силна конкуренция приключи първата лятна техническа академия на AIBEST, чието пилотно издание се проведе в Бургас. Близо 100 ученици, разпределени в 14 отбора взеха участие в Академията, която се организира в партньорство с Общината в града.

  С помощта на ментори от най-големите български и международни ИТ компании и членове на AIBEST учениците програмираха онлайн платформа за стандартизирано създаване на автобиографии. 5-членно жури с представители от гилдията оцени проектите и обяви победителите в Академията.

  „Отборът победител Quicksilver впечатли журито с цялостен проект и представяне. За 3-седмичния период на Академията участниците са използвали богат пакет от технологии, с които са изградили цялостен продукт, с разнообразни функционалности. По време на представянето отборът демонстрира и добрите си умения за работа в екип.“, коментира Наталия Шишкова -Георгиева, изпълнителен директор на AIBEST.

  В лятна техническа академия на AIBEST участваха ученици от 9., 10. и 11. клас от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ и деца от националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ на Министерство на образованието и науката. 

  „Досега не бях участвала в подобни проекти основно, защото профилът ми в училище е насочен в друга сфера. Научих много неща, сред които са видове framework, изграждане на връзка между front end и back end и умения за работа в екип. Определено бих участвала в подобно издание отново.“, коментира Рая Иванова, представител на отбора победител.

  След успеха на пилотното издание на лятната академия, AIBEST планират да превърнат инициативата в ежегодна и да я мултиплицират и в други градове, които са с потенциал за развитие на високотехнологичната индустрия. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 19 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 20 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 21 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 21 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 22 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%