вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2217 прочитания

    Jobs in BG: Какво е да работиш като Мениджър привличане на таланти в Ленгуидж Беър

    За професията, възможностите и предизвикателствата разказва Мария Демирева
    20 юли 2023, 08:42 a+ a- a

    Снимка: Мария Демирева - Мениджър привличане на таланти в Ленгуидж Беър

    Какво е да работиш като Мениджър привличане на таланти в Ленгуидж Беър? Повече за професията, какви умения и качества са необходими и кои са най-големите заблуди за позицията на Talent Success Lead, разказва Мария Демирева – Мениджър привличане на таланти в Ленгуидж Беър.

    Мария, какво образование имате?
    По време на гимназиалния етап от своето академично развитие бях убедена, че искам да фокусирам вниманието си върху езиците. Тогава изучавах интензивно английски и испански в езикова гимназия и естественото продължение на това бе висше образование със специалност „Лингвистика“, като целта ми бе да усъвършенствам тези два езика.
    За да приложа теоретичните знания, реших от втори до четвърти курс да работя като преподавател в частна школа и да съчетавам работа с обучение. Бих могла да определя този упорит труд като инвестиция с голяма възвръщаемост – придобих опит, още повече знания, контакти и най-вече разширих кръгозора си. В резултат на това се преквалифицирах със завършена магистратура по управление на човешките ресурси.

    Как стартира Вашата кариера?
    Още докато изучавах своята бакалавърска степен, гледах на професията с любопитни и широко отворени очи, като често заливах мои не толкова близки познати с куп въпроси за работата в областта на човешките ресурси. Имах голямо желание да науча повече за този кариерен път от живия живот и хората, решили да му се отдадат, а не четейки теория, която всъщност не ми даваше толкова отговори, а по-скоро будеше в мен още повече въпроси.
    Та, ето как от преподавател по чужд език, не толкова богата автобиография и съответно опит, но с доза смелост, вътрешна мотивация, самоинициатива и най-важното – знаейки защо, станах част от екипа на Ленгуидж Беър. Винаги ми е доставяло удовлетворение и чувство за изпълнен дълг да помагам на останалите. Чувствам се късметлийка, че с дадената ми възможност осмислям деня на търсещите своята мисия в професионален план.

    Кога и как започнахте работа при настоящия си работодател?
    Ясно си спомням деня, в който реших да кандидатствам за позицията, тъй като обвързвам спомена с емоционално преживяване, а именно излизането ми от зоната на комфорт и факта, че тогава не бях завършила своята магистърска степен. Въпреки че не бях достатъчно уверена и се колебаех дали притежавам всичко нужно, за да оправдая очакванията на съответния работодател, бях подтикната от едно изречение в обявата за работа, което гласеше, че кандидати с малко или никакъв опит са добре дошли, тъй като се предлага фирмено обучение и личностните качества, които биха паснали на отговорностите на позицията, са от голямо значение. Това се случи в средата на декември 2020 г. и към края на месеца получих потвърждение и оферта за работа. Тази възможност за мен бе желан и чакан коледен подарък.

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Моите възгледи са, че отговорностите не се свеждат само и единствено до изпълнението на всичко описано в длъжностната характеристика на дадена позиция. Разбира се, това е относително и зависи колко мащабна е организацията и дали дейността на даден човек би била полезна и в други отдели. Тук, в Ленгуидж Беър, всеки екип има различни задължения, но дейността ни е взаимосвързана и ежемесечно се обсъждат начини за оптимизиране на работния процес, като мнението на отделния човек е ценено и би могло да окаже положително влияние на цялостния процес.
    Основните отговорности, за които се грижа и приемам като лична мисия, са правилният подбор на лингвисти според различни параметри и изисквания, поддържане на осведомеността им относно нововъведения, поддържане на базата ни данни, състояща се от вече наетите професионалисти, с които работим в дългосрочен план, част от присъствието ни в социалните медии и на последно място, но не по значение – фокусът върху човешкия фактор и екипната работа във фирмата.

    По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
    Подборът в Ленгуидж Беър е нестандартен и на глобално ниво. Установили сме партньорски отношения с около 1000 лингвисти и работим с над 60 езика. Обогатяваща е възможността за комуникация с хора от различни националности и това носи усещането за едно въображаемо пътуване всеки път, щом се налага да установя контакт с чуждестранния свободно практикуващ писател, преводач или редактор за конкретен проект и възможност за работа. Едно от предизвикателствата е това, че всяка култура носи своите различия и е жизненоважно да се запознаем с особеностите ѝ преди започването на подбора. Именно това напасване към един коренно различен свят ни прави толкова гъвкави, а самият бизнес, който практикуваме – приспособим към динамичната заобикаляща ни среда.
    Често комуникираме с отделите по управление на проектите и продажби, което улеснява работата ни и държи информираността на добро ниво. Това е полезно за работата на екипа по привличане на таланти, тъй като бихме могли предварително да планираме стратегии и канали за подбор според тематиката на проектите.
    Макар и при основаването на Ленгуидж Беър фирмата да е акцентирала върху една определена ниша – залагания и казино съдържание, дейността ѝ е достигнала и други върхове, като в момента работим с популярни имена в сферата на модата, онлайн пазаруването, доставки за храна, туризъм и пътувания, банковия и застрахователния сектор и много други, влияейки се от динамично развиващите се тенденции на световно ниво.
    Този въпрос ме подтикна да се върна назад във времето и да си дам равносметка, че всеки един новодошъл професионален лингвист в базата ни данни, успешно завършен проект, спечеленото доверие на новия клиент и разширяването на хоризонтите пред компанията ни се чувства като достойно завоевание по пътя към съвместната ни цел.

    Как типично протича един работен ден?
    Бих могла да опиша един свой работен ден като непредвидим и вълнуващ. По време на обичайната ни сутрешна среща с останалите колеги в екипа ни подреждаме приоритетите за деня, а след това се заемаме със задълженията си, които варират.
    Каналите за подбор, които използваме на ежедневна база, са разнообразни и не толкова познати за родния пазар, което прави работата ни отличаваща се. Интервютата, които провеждаме, са с фрийлансъри, които понякога се отклоняват от корпоративния етикет и често се случва разговорът да премине от работни ангажименти към съвсем обикновени теми от ежедневието в личен контекст. Тази емоционална връзка, която изграждаме по пътя към осъществяването на професионалната ни цел е онова, което придава смисъл на усилията ни и носи истинско удовлетворение.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Вярвам, че в основата на тази професия се корени емоционалната интелигентност – в частност адаптивността, търпението и умението за разбиране на нуждите на отсрещния и поставяне на негово място. Осъзнавам, че именно синхронът между тези две качества е бил основополагащ фактор не само в кариерния ми път, но и в личните отношения извън работното място.
    В допълнение с времето разбрах, че когато му стане трудно на човек, е добра идея да се научи как да си почива, а не да се отказва. С осъзнатия риск това да прозвучи като клиширано изказване, споделям съвет, който е лично изпитан и базиран на собствения ми опит.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Според мен е полезно човек да се информира от различни източници, както родни, така и чуждестранни. По този начин се придобива глобална представа за индустрията и това често помага да се мисли извън рамките при възникнали казуси.
    Подкастите с български водещи са чудесен модернизиран начин за „сверяване на часовника“, докато се разхождам, пътувам или бягам на пътечката във фитнеса. От известно време оползотворявам времето си по този начин.
    От друга страна, статиите в реномирани HR списания, портали и платформи за споделяне на знанията са чудесен вариант да се научи повече за гледната точка на други професионалисти в сферата на човешките ресурси.
    Отделно от това пазарът изобилства от литература, свързана с конкретната сфера. Това са трите алтернативи, които ми помогнаха да стигна дотук като Мениджър по привличане на таланти в Ленгуидж Беър.

    Какви са възможностите за развитие?
    От своя личен опит мога да споделя, че от асистент до позицията мениджър достигнах в рамките на по-малко от година на база резултати, лични качества и компетентности. В допълнение имаме колеги, които са част от компанията от самото ѝ основаване и в момента са създали свой екип, който управляват успешно. Смятам, че примерите са ясно мерило за развитието на една компания, но и вярвам, че силният вътрешен локус на контрол определя резултатите, които ние самите сме способни да постигнем.

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Натъквала съм се на твърдения, че квалификациите на един специалист в тази индустрия са главно свързани или дори ограничени до ТРЗ и личен състав, което съвсем не е актуално. Направленията в човешките ресурси са няколко и вярвам, че се отличават ясно както в рамката на самата организация, така и в обществото.

    Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
    След ползотворен ден на работа обичам да отделям специално време за себе си – малки „ритуали“, които варират според настроението. Примерите могат да бъдат съвсем простички – от вечерна рутина за кожата на лицето до интензивна тренировка или изпращане на залеза с любимия подкаст, който звучи в слушалките, докато карам колело, наслаждавайки се на последните лъчи за деня. Нека не изключваме и сладките приказки с весела компания над някой цветен коктейл в още по-цветния ни квартал „Капана“.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Language Bear в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

    JOBS in BG: Какво е да работиш като Talent Success Lead (TSL) в SoftServe Bulgaria?
    Какво е да работиш като Flying Dutchman в WePrevent?

    Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?

    Какво е да работиш като Мениджър Внедряване на Нови Продукти в BTL Industries? 
    Какво е да работиш като Junior SAP Consultant в Атос България Компетънси Център?
    Какво е да работиш като Ръководител на екип управление на проекти в Ленгуидж Беър?
    Какво е да работиш като мениджър финанси в Hitachi Solutions Bulgaria
    Какво е да работиш като Управляващ ERP консултант в Balkan Services?
    Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?
    Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
    Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
    Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
    Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
    Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
    Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
    Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
    Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
    Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
    Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
    Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
    Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

    Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19