вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13207 прочитания

    Къде са най-големите възможности за работа в бъдеще?

    Там, където компютърът не може да се справи – във взаимодействието между хората
    28 юни 2013, 14:29 a+ a- a

    Днес ставаме свидетели как производствени и оперативни дейности се оптимизират непрекъснато, благодарение на напредъка на технологиите. Автоматизацията на бизнес процесите улеснява компаниите, но и поражда сериозни предизвикателства на пазара на труда.  В бъдеще все повече ще се търсят умения и качества, които машините не притежават, и специалисти в области, в които човешкият фактор е незаменим.

    Качества като емпатия, общителност, критична мисъл и социална интелигентност, свързвани с хуманитарните и социални науки, ще са все по-търсени в бъдеще в сравнение с тесните технически умения. И тази тенденция вече е налице в развитите икономики. Интересна графика на McKinsey Quarterly, публикувана от Business Insider, онагледява много добре този процес:

    В бъдеще програмистите и ИТ специалистите вече няма да така търсени на пазара на труда, както днес, твърди Даниел Желски, професор по химия в SUNY New Paltz. Той извежда 3 закона за търсенето на работа в бъдеще:

    1. Възможностите за работните места ще идват от нещата, които компютърът не може да свърши.

    2. Глобалният пазар предполага все по-ниско заплащане и по-малко възможности в много професии.

    3. Все повече професионалисти ще работят като фрийленсъри.

    Какво означава това? Възможностите за работа в бъдеще ще са най-големи в сферите, трудни за автоматизиране, т.е. които са свързани със взаимоотношения между хората.

    Наскоро Американският Институт за бъдещето очерта най-важните качества за реализиране на пазара на труда в близко бъдеще. Техните заключения потвърждават тези тендеции. Ето и кои са уменията:

    1. Критична мисъл. В бъдеще все повече ще се ценят уменията за осмисляне на проблемите  и вземане на адекватни решения.

    2. Социална интелигентност. На преден план излиза способността на човек да преценява емоциите на хората и провокира определени реакции и желани взаимодействия. Това означава да усещаме околните и напасваме начина си на общуване към техния тон, жестове и стил. Умението за общуване е ключово за професионален успех, независимо дали става въпрос за комуникация с колеги, мениджъри, клиенти или бизнес партньори. 

    3. Умения за работа в различна културна среда. Глобализацията означава, че все по-често ни се налага да работим с хора от различни страни, култури и етноси. Знанието на чужд език вече не е достатъчно – налага се да бъдем толерантни към различията и търсим общ език, въпреки тях.

    4. Свързаност. Социалните медии превърнаха света в едно глобално село. Те вече започнаха да променят начина, по който работим и комуникираме на работното място, а в бъдеще тази тенденция ще продължи с пълна сила. 

    5. Широка специализация. Тясната специализация е мъртва. В бъдеще все повече ще се ценят интердисциплинарни умения. Познанията в различни области и овладяването на нови умения ще са най-важното оръжие в битката на пазара на труда. Необходимостта от „учене през целия живот“ ще е по-голяма от всякога.

    6. Селективност. В бъдеще все по-важно ще бъде умението да отсяваме това, което наистина ни е нужно и полезно от тоновете информация, които ни заливат всеки ден.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 2 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 3 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26
    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели