четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1446 прочитания

  ЕП окончателно прие Акта за изкуствен интелект

  Вижте част от забраните, които се въвеждат с Регламента
  13 март 2024, 14:09 a+ a- a

  С 583 гласа Европейският парламент прие Законодателният акт за изкуствен интелект, който има за цел да хармонизира правилата относно използването на технологията в рамките на Европейският съюз. Актът ще влезе в сила 21 дена след публикуването му в Официалния вестник на ЕС, но голяма част от разпоредбите му ще започнат да се прилагат едва след 6м. до 3 години по-късно. Новият регламент предвижда до 35 млн. евро или 7% от световния оборот глоба.

  Системите с изкуствен интелект, които манипулират поведението на човек и водят до решения, които индивидът иначе не би взел, са забранени от новия законодателен режим. Регламентът забранява още системи с изкуствен интелект, които са насочени към лица или групи въз основа на възраст, увреждане или социално-икономически статус, за да изкривяват тяхното поведение по вредни начини. Забраняват се и системите с изкуствен интелект, които категоризират лица въз основа на биометрични данни, за да направят извод за чувствителна информация като раса, политически възгледи или сексуална ориентация. Системите с изкуствен интелект, предназначени да оценяват индивиди или групи във времето въз основа на тяхното социално поведение или да прогнозират личностни характеристики, са забранени, когато водят до по-неблагоприятно третиране на съответните хора.

  Използването на дистанционни системи за биометрична идентификация в реално време в обществено достъпни пространства за целите на правоприлагането е силно ограничено. Регламентът забранява системи с изкуствен интелект, които оценяват риска лица да извършат престъпления единствено въз основа на профилиране. За да са допустими подобни системи, трябва да включват и оценка, направена от човек.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 16 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 17 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 18 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 19 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.