сряда, 24 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1183 прочитания

  Посланикът на Франция: Повишава се интересът на френски компании към България

  Най-голямата в историята делегация от френски фирми е на посещение у нас в търсене на партньори
  12 октомври 2023, 09:34 a+ a- a

  сн: Economy.bg

  Посещението на толкова голяма делегация от над 120 френски фирми сочи, че интересът към България се засилва. Това заяви посланикът на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер на пресконференция, посветена на пристигането многобройната френска бизнес делегация у нас. По думите на дипломата визитата има и политически измерения. Тя идва на фона на сериозна динамика за реформи не само по отношение на правовата държава, което ще засили доверието в страната. Освен това визитата съвпада и с посещението днес в България на държавния секретар по европейските въпроси на Франция Лоранс Бун, която ще обсъди теми като  присъединяването на България към Шенген и еврозоната.

  Делегацията е водена от френската работодателска организация MEDEF от департамента Ил е Вилен (главен град Рен), част от регион Бретан, състояща се от повече от 100 фирми. Тя се води от Ерик Шалан Белвал, председател на MEDEF от департамента Ил е Вилен. По думите му след проведено допитване предприемачите са избрали да посетят България, защото е интересна дестинация. Темата, която основно ги интересува у нас, е реиндустриализацията. Целта е да се опознае по-добре бизнес климата в България.

  MEDEF е най-голямата работодателска организация във Франция и представлява близо 4000 предприятия.

  По време на престоя си френските компании ще посетят различни индустриални производства в София и Пловдив, за да се запознаят с възможностите за партньорство, и ще обменят опит с френски компании като Schneider Electric, Latecoere и Nasekomo, които успешно са стартирали бизнес начинания в страната, както и с българските си колеги.

  "Много важно е, че това посещение в държава от ЕС и идва преди предстоящите европейски избори, когато сме изправени пред много предизвикателства. Защото трябва да се поддържаме и да сме единни, а можем да сме единни, само когато се познаваме. Политическите отношения са важни, но икономическите и културните отношения също са важни, защото укрепват нашата сплотеност и суверенитет - особено важни днес в области като енергетиката и храните", подчерта френската евродепутатка Мари-Пиер Ведрен, член на групата „Renew Europe“ и заместник-председател на Комисията по международна търговия на Европейския парламент.

  "Макар и да стартирахме твърде късно в България, напредваме бързо", подчерта Стефан Делайе, председател на Управителния съвет на Френско-българската търговска и индустриална камара. ПО думите му в историята на двустранните отношения между България и Франция никога не е имало посещение на толкова голяма бизнес делегация. "Ще взривим България с френски фирми", пошегува се Делайе. Според него здравната криза и усложнената геополитическа обстановка са принудили френските предприятия да преразгледат изцяло локализирането си в света, като това важи основно за фирмите, установени в Азия. "Получаваме непрекъснато запитване от малки и средни предприятия дали могат да преместят фирмите си тук, в България" посочи той.

  "Посещението на над 100 френски компании ще бъде катализатор на положителни икономически промени", подчерта председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев. По думите му секторите, които биха могли да привлекат френските инвестиции в България, са високотехнологичните, всичко, свързано с дигитализация, зелена трансформация, електротехника, електроника, роботизация, автоматизация, енергетика, фармация, текстил и мода.

  Очаквайте интервю със Стефан Делайе в Economy.bg!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Проучване: 15% от офисите в София са празни
  Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
  преди 11 часа
  Турция ще предлага визи за дигитални номади
  Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
  преди 12 часа
  преди 12 часа
  FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
  Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
  преди 15 часа
  Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
  В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
  преди 15 часа
  Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
  Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд