събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1232 прочитания

    Посланикът на Франция: Повишава се интересът на френски компании към България

    Най-голямата в историята делегация от френски фирми е на посещение у нас в търсене на партньори
    12 октомври 2023, 09:34 a+ a- a

    сн: Economy.bg

    Посещението на толкова голяма делегация от над 120 френски фирми сочи, че интересът към България се засилва. Това заяви посланикът на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер на пресконференция, посветена на пристигането многобройната френска бизнес делегация у нас. По думите на дипломата визитата има и политически измерения. Тя идва на фона на сериозна динамика за реформи не само по отношение на правовата държава, което ще засили доверието в страната. Освен това визитата съвпада и с посещението днес в България на държавния секретар по европейските въпроси на Франция Лоранс Бун, която ще обсъди теми като  присъединяването на България към Шенген и еврозоната.

    Делегацията е водена от френската работодателска организация MEDEF от департамента Ил е Вилен (главен град Рен), част от регион Бретан, състояща се от повече от 100 фирми. Тя се води от Ерик Шалан Белвал, председател на MEDEF от департамента Ил е Вилен. По думите му след проведено допитване предприемачите са избрали да посетят България, защото е интересна дестинация. Темата, която основно ги интересува у нас, е реиндустриализацията. Целта е да се опознае по-добре бизнес климата в България.

    MEDEF е най-голямата работодателска организация във Франция и представлява близо 4000 предприятия.

    По време на престоя си френските компании ще посетят различни индустриални производства в София и Пловдив, за да се запознаят с възможностите за партньорство, и ще обменят опит с френски компании като Schneider Electric, Latecoere и Nasekomo, които успешно са стартирали бизнес начинания в страната, както и с българските си колеги.

    "Много важно е, че това посещение в държава от ЕС и идва преди предстоящите европейски избори, когато сме изправени пред много предизвикателства. Защото трябва да се поддържаме и да сме единни, а можем да сме единни, само когато се познаваме. Политическите отношения са важни, но икономическите и културните отношения също са важни, защото укрепват нашата сплотеност и суверенитет - особено важни днес в области като енергетиката и храните", подчерта френската евродепутатка Мари-Пиер Ведрен, член на групата „Renew Europe“ и заместник-председател на Комисията по международна търговия на Европейския парламент.

    "Макар и да стартирахме твърде късно в България, напредваме бързо", подчерта Стефан Делайе, председател на Управителния съвет на Френско-българската търговска и индустриална камара. ПО думите му в историята на двустранните отношения между България и Франция никога не е имало посещение на толкова голяма бизнес делегация. "Ще взривим България с френски фирми", пошегува се Делайе. Според него здравната криза и усложнената геополитическа обстановка са принудили френските предприятия да преразгледат изцяло локализирането си в света, като това важи основно за фирмите, установени в Азия. "Получаваме непрекъснато запитване от малки и средни предприятия дали могат да преместят фирмите си тук, в България" посочи той.

    "Посещението на над 100 френски компании ще бъде катализатор на положителни икономически промени", подчерта председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев. По думите му секторите, които биха могли да привлекат френските инвестиции в България, са високотехнологичните, всичко, свързано с дигитализация, зелена трансформация, електротехника, електроника, роботизация, автоматизация, енергетика, фармация, текстил и мода.

    Очаквайте интервю със Стефан Делайе в Economy.bg!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари