понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2145 прочитания

  Конференция в София събира световни учени и нобелови лауреати

  "Живот във Вселената“ ще разгледа въпроси в сферата на астрономията, биологията и химията
  24 октомври 2022, 16:09 a+ a- a

  През 2003 проф. Димитър Съсълов открива най-отдалечената планета в нашата галактика

  Още от зората на човешката цивилизация въпросът за дефинирането на живота и обяснението на неговото възникване е предизвиквал огромен интерес. Може да се твърди, че заедно с появата на съзнанието, разбирането как е възникнал животът е един от водещите научни въпроси на нашето време. Международната конференцията „Живот във Вселената“ в София цели да се улесни ползотворното взаимодействие между изтъкнати учени от различните научни области, като се създадат благотворни условия за развитие на най-съществения изследователски въпрос на нашето време.

  В срещата ще се включат учени от университети в Европа и САЩ (сред които Кеймбридж и Харвард), Канада, Израел, Чили, както и представители от българска страна (СУ „Климент Охридски“ и БАН), експерти от NASA, Европейската южна обсерватория, Института “Макс Планк”, изследователи на Марс и др.

  Сред големите имена в световните научни среди са нобеловият лауреат проф. Дидие Кело, от Университета Кеймбридж (който откриват първата екзопланета, т.е. планета извън Слънчевата система, която се върти около звезда, подобна на Слънцето) и проф. Димитър Съсълов от Харвард, един от лидерите на мисията „Кеплер“ на НАСА, която наблюдава над 100 000 звезди в четиригодишно търсене на екзопланети подобни на Земята.

  През 2003 Съсълов открива най-отдалечената планета в нашата галактика чрез метода на пасажното търсене. Благодарение на този нов метод за засичане на далечни небесни тела астрономите са на прага на нова ера на изучаване и открития. Съселов установява и наличието на множество планети, близки по същност на планетата Земя.

  Проф. Хърбърт Левин, почетен професор по физика и почетен професор по биоинженерство в бостънския Northeastern University, прилага методи от физиката за трудно решими проблеми в биологията и биомедицината, като лечението на рак.

  Участват още: Д-р Мария Любенова, астроном в Европейската южна обсерватория и откривател в сферата на еволюцията на галактиките и черните дупки, проф. Кейт Адамала, от университета в Минесота, изследовател в сферата на създаването на синтетични клетки, чиито принос в генетиката и синтетичната биология могат да отговорят на въпроса: „Можем ли да създадем изкуствен живот?“

  „Ние сме пред прага на големи и важни научни открития в нова област определена от пресечните точки между биология, астрономия и химия. Тази конференция за първи път събира изтъкнати експерти, млади учени от целия свят и младото поколение изследователи от България, с амбицията да очертаят насоките на тази нова научна област“, каза проф. Димитър Съсълов.

  Освен водещите международни експерти, в събитието ще се включат и млади учени от различни области, сред които и млади български изследователи. Ще има организирана и постерна сесия, на която студенти и млади изследователи ще покажат своите проекти и ще имат възможността да ги обсъдят със своите колеги от цял свят.

  Според проф. Хърбърт Левин, преподавател по физика и биоинженерство в College of Engineering, Northeastern University, Бостън: „През последните десетилетия бяха отбелязаха големи постижения в областта на астрономията, като например откриването на изобилие от екзопланети, в химията – разработването на синтетични мрежи с припокриване с геохимични процеси. В биологията се постигна детайлно разбиране на процесите, които са в основата на живите системи, установи се съществуването на различни екстремофили, напреднаха изследванията на геохимията и вкаменелостите на ранната Земя. Тези постижения, заедно, предлагат възможности за постигане на съществени пробиви в разбирането за възникването и разпространението на живата материя.“

  Конференцията „Живот във Вселената“ се организира от Northeastern University в Бостън и се финансира от National Science Foundation USA.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 11 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 13 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 14 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети