петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2289 прочитания

    ИТ секторът отдавна работи с Украйна и специалистите оттам винаги са добре дошли у нас

    Как тех общността у нас помага на бягащите от Украйна и какво може ИТ компаниите у нас да предложат на талантите от страната - Иван Михайлов, председател на Аутомотив клъстер и БРАИТ, пред Economy.bg
    07 март 2022, 11:40 a+ a- a

    Преди дни стана ясно, че българските работодатели могат да предоставят до 200 000 работни места на идващите от Украйна в търсене на убежище от войната. Представители на ИТ сектора изтъкнаха, че могат да назначат до 30 хил. специалисти във високотехнологичните сектори.

    Как технологичната общност у нас подкрепя идващите от Украйна и с какво може ИТ компаниите у нас да привлекат специалистите от страната – попитахме Иван Михайлов, управител на Visteon Electronics Bulgaria, председател на Аутомотив клъстер и Българската работодателска асоциация „Иновативни технологии“ (БРАИТ).

    Технологичната общност у нас беше една от първите, които се обявиха в помощ на бягащите от войната украинци. Как си обяснявате тази внезапно отключена съпричастност сред ИТ сектора у нас?
    Преди всичко трябва да подчертаем, че технологичната общност е ангажирана и съпричастна към всички важни теми на деня и това важи особено за кризата от войната в Украйна. Съпричастността в никакъв случай не е внезапна, тя е жест на хуманност и загриженост към хора, спасяващи се от война. Високотехнологичният сектор в България от много години има трайно установени връзки с Украйна и специалистите оттам винаги са били добре дошли в страната ни. Сега тази врата е още по-широко отворена но за съжаление, от обстоятелства, свързани с военен конфликт и хуманитарна криза.

    С какво конкретно може да помогне тех общността в България?
    Помощта е насочена в няколко посоки но най-важната е осигуряването на заетост и настаняване, разбира се, и дарителски акции в подкрепа на нуждаещите се. За съжаление, високотехнологичният сектор заедно с всички останали сектори на икономиката в България, продължава да е изправен пред криза с кадрите на фона на негативни данни за демографията ни, наличните специалисти на пазара и възможностите за обучение на нови специалисти. Тази ситуация дава възможности именно да се предложат условия за работа и настаняване на нуждаещите се.

    Преди дни министър Лорер обяви, че съвместно с ИТ компании е организирано настаняването и осигуряването на работа на пристигащите в страната украински ИТ инженери. Знаете ли колко компании са се включили в тази инициатива? Вие сред тях ли сте?
    ИТ общността наистина много бързо се организира и реагира благодарение на контактите с Украйна и украинците в България, и почти всички компании от сектора са част от инициативата. Разбира се, ключово е да се облекчат процедурите, нещо, за което общността призовава и работи от много години. „Вистеон“ неизменно е част от тези инициативи, ние заявихме подкрепата си и към нашите ункраински колеги, които работят в офиса в София от много години.

    Има ли реален интерес от украински компании или украински ИТ специалисти, които искат да се релокират и да започнат работа у нас?
    Все още сме в разгара на хуманитарна криза, която очевидно се задълбочава въпреки надеждите за скорошно решаване на военния конфликт. България е по-скоро в периферията на потока на бягащите, но предполагам, ще има засилване на потока на пристигащи граждани от Украйна, с което, разбира се, и да се засили интересът към индустрията ни.

    Има редица големи компании, като WhatsApp, PayPal, Revolut, основани от украинци. Нивото на ИТ специалистите там е известно в цял свят. С какво може ИТ компаниите у нас да привлекат този талант?
    Безспорен факт е изключително високият професионализъм на ИТ специалистите от Украйна, както обаче и големият брой такъв. В момента съм убеден, че всички държави от Централна и Източна Европа се опитват да привлекат тези специалисти и в този смисъл ние се намираме в конкурентна среда. Шансът на българския ИТ пазар да привлече украински специалисти, разбира се, е основан преди всичко на стабилност на средата в България, на културната близост и на конкурентни условия на възнаграждение, но съм убеден, че конкуренцията е сериозна в момента.

    Беше обявено, че ще бъдат облекчени процедурите за наемане на украински граждани у нас. Какво може да направи още държавата, за да улесни бизнеса при осигуряването на възможности за работа на украинците в страната?
    Ролята на държавата е именно да осигури облекчени и бързи процедури за наемане на чужди граждани, и всички ние приветстваме това намерение на правителството. Процедурата като цяло трябва да бъде облекчена не само за граждани на Украйна, а в доста по-широк кръг държави. Фокусът е ИТ секторът, но нуждата от специалисти в другите сектори е не по-малък.

    Какъв опит имат българските ИТ компании със служители от Украйна?
    Много компании от години работят или партнират със специалисти от Украйна, като впечатленията са повече от отлични. Културната близост както и фактът, че ИТ общността работи в мултиналционална среда, правят интеграцията на украинските колеги и техните семейства много бърза, а както отбелязахме по-горе техният професионализъм е много висок. Редица украински компании работят с фирми от България от много години под формата на лизинг на служители, което на практика вече е довело до достатъчен опит със служители от Украйна. Разликата от нормалната ситуация, разбира се, е хуманитарната криза.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години