събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3329 прочитания

  Заради кризата в Украйна: Бизнесът у нас очаква загуба на пазари, ръст на цените на горивата, проблеми с доставките и инфлация

  ИТ, ресторантьорство, строителство, услуги са сред секторите с интерес да наемат украинци - Жасмина Саръиванова, експерт „Социален диалог“ в БСК, пред Economy.bg
  02 март 2022, 13:16 a+ a- a

  Българските работодатели могат да предоставят до 200 000 работни места на идващите от Украйна в търсене на убежище от войната. Според Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) от тях 20 хил. би наела само текстилната промишленост. Представители на ИТ бранша изтъкнаха, че могат да назначат до 30 хил. специалисти във високотехнологичните сектори.

  В кои браншове могат да се реализират украинските бежанци у нас, какви са условията за наемането им и как може да се улеснят процедурите, какъв ще е ефектът върху бизнеса у нас от кризата – тези и други въпроси коментирахме с Жасмина Саръиванова, експерт „Социален диалог“ в БСК.

  Колко украинци би могъл да поеме българският трудов пазар по Ваши оценки?
  Българските работодатели могат да предоставят до 200 000 работни места на идващите от Украйна в търсене на убежище от войната. Работодателските организации са в разговори с правителството за създаване на оптимален механизъм за обмен на информация за влизащите в страната, търсещите работа и свободните работни места. На 1 март представителите на работодателските организации проведоха среща с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, в рамките на която бяха набелязани конкретни стъпки за координация на усилията на държавата и бизнеса да помогнат на бежанците от войната в Украйна като настаняване и намиране на работа. На срещата стана ясно, че ще бъде създаден Национален координационен щаб с участието на работодателите, който ще подпомага украинските граждани, които търсят убежище и работа в страната ни. Ще стартира и единен информационен портал, където ще бъде качвана информация за наличните работни места в България за украинските граждани. В него ще има информация за това какви професионални квалификации и образование се изискват.

  В кои браншове биха могли да се реализират те?
  Бежанците от войната в Украйна биха могли да се включат в почти всички браншове и сектори. Недостигът на работна сила в България е проблем от години. В момента това дава възможност за включване в пазара на труда на идващите в България. Разбира се, всичко това зависи от персоналната им квалификация и териториалното им местонахождение в България. От много важно значение е, че мъжете в активна възраст в Украйна са мобилизирани, което означава, че профилът на голяма част от бежанците, които ще дойдат у нас ще бъде жени, мъже, които не подлежат на мобилизация, деца. Това е пряко свързано с възможностите за включването на идващите в България в пазара на труда.

  Има ли сектори с вече заявен интерес да предложат работа на украинските граждани?
  Отделни работодатели вече заявяват готовността си за наемане на напускащи Украйна, избрали да търсят убежище в България. Това са работодатели от различни браншове, сектори и икономически дейности, сред които ресторантьорство, строителство, сферата на услугите, ИТ браншът и други.

  Какви са условията в момента за наемане на украинци у нас? Синята карта ли е основният инструмент?
  В българското законодателство е предвидено български работодатели да могат да наемат на работа украински или други граждани, ако те имат статут на бежанци или на хора с хуманитарен статут. В тези случаи те са приравнени на български граждани. Могат да се регистрират в бюрата по труда и да ползват всички мерки, които ползват безработните съгласно Закона за насърчаване на заетостта. По сега действащата уредба, когато лицата са в процедура по предоставяне на международна закрила, те трябва да изчакат поне 3 месеца след подаване на молбата, за да могат да се ползват от тези права.
  Лицата, които са с двойно гражданство, в случая украинско и българско, са равноправни български граждани. Те ползват всички права на български граждани и могат веднага да се включат в пазара на труда.
  По отношение на „Синята карта на Европейския съюз“, то тя се издава на чужденци, които кандидатстват за разрешение за пребиваване с цел работа, които са наети за упражняване на висококвалифицирана заетост по трудово правоотношение по смисъла на Кодекса на труда.

  Как може да се улесни и облекчи процедурата? И предприемат ли се вече подобни стъпки?
  Работодателските организации водят разговори с държавата за спешни промени и въвеждане на съкратени срокове с оглед на украинската криза, за да могат документите на украински граждани да бъдат по-бързо обработвани и те да имат по-бърз достъп до пазара на труда. Необходимо е да има много добра информационна кампания за разясняване на това колко е важен статутът, който идващите в България имат или следва да придобият. Той е от ключово значение за включването им и в пазара на труда.

  Подготвяте анкета за потенциалните негативни ефекти върху бизнеса от кризата в Украйна. Имате ли вече предварителни данни? Кога очаквате окончателните резултати?
  Към 01 март 2022 междинните резултати на анкетата показват, че основните очаквания на анкетираните са ръст на цените на горивата и природния газ, влошени транспорт и логистика, проблем с доставките; прекъсване на веригата на доставки, прекратяване на продажбите, загуба на пазари, несигурност на плащанията, инфлация, спиране на сезонната заетост, скок на цените на суровините.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 23 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 23 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 24 часа
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 1 ден
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 1 ден
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI