петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4225 прочитания

    Нова инвестиция оценява създаената от българи Dynamo Software на 1.5 млрд. лева

    Оценката е на път да превърне Dynamo в първата българска компания "еднорог"
    21 септември 2021, 14:16 a+ a- a

    Красен Драганов, основател на Dynamo Software

    На 900 млн. долара или близо 1.5 милиарда лева е оценена създадената от българи Dynamo Software. Признанието идва след като световният гигант в управлението на активи Blackstone Growth (BXG) се присъединява към стремежа на Francisco Partners за ускорен растеж на Dynamo Software.

    Стратегическата инвестицията ще бъде осъществена чрез фонда за растеж на Blackstone, който през март 2021 достигна таван от 4,5 млрд. долара. Към края на 2020 стойността на управляваните от американския фонд активи надвишава 684 млрд. долара.

    Сделката е естествено продължение на успешната инвестиция от технологично ориентирания Francisco Partners Agility LP фонд през 2017, благодарение на която финансовите резултати на Dynamo се повишават близо 4 пъти за последните 4 години.

    Сделката е абсолютен прецедент и успех не само за Dynamo Software, но за цялата индустрия в България. От компанията, която предоставя цялостни cloud базирани решения за управление и отчитане на инвестиции, потвърдиха че ще използват средствата за развитие и надграждане на продуктовата си гама, за навлизане на нови пазари, както и за разширяване на talent hub-a в българския офис. Развиването на служителите, както и непрестанните възможности за израстване, ще продължат да бъдат сред основните приоритети на компанията.

    Пътят на Dynamo Software започва в София през 1998, когато Красен Драганов и Дилян Павлов основават компанията под името Netage Solutions. Първоначалната им идея е да предлагат дизайн на сайтове. „След като поработихме 1-2 години по уеб дизайни, видяхме че това определено не е бизнес, с който можем да достигнем мащабите, които целяхме. Затова и трябваше да се преориентираме бързо към друга ниша. Заложихме на софтуерни услуги с голяма добавена стойност за клиента и така започна всичко“, спомня си с усмивка Красен Драганов.

    Така през 2000 Dynamo Software стъпва уверено на американския пазар и основава офис в Бостън. Следва разширяване на бизнеса в Лондон, Сингапур и Хонконг.

    Развитието на Dynamo не остава незабелязано и през 2017 един от най-активните и дългогодишни световни инвеститори в технологичната индустрия - Francisco Partners, инвестира в Dynamo Software. При затваряне на сделката Питър Христодуло, партньор във Francisco Partners, споделя че продукти като Dynamo „ще променят пазара на софтуери за управление на инвестиции“. Оказва се прав.

    Виждайки потенциала на компанията, стартирала от малък офис в кв. „Гео Милев“, София, този септември, след близо 6 месеца преговори, безаналоговата за родния технологичен сектор сделка с Blackstone Growth (BXG) е факт.

    Оценката от 900 млн. долара е на път да превърне Dynamo в първата българска компания „еднорог“.

    „Финансови гиганти като Blackstone имат изключително сериозни и с хоризонт прогнози за развитието на инвестициите си. Мога да кажа, че за нас няма да е изненада, ако до няколко години застанем редом до мултибрандовете от официалния „Unicorn List“ на Fortune и българска технологична компания прескочи бариерата от 1 млрд. долара“, сподели основателят на Dynamo Software Красен Драганов.

    На въпроса какъв екип стои зад разработването на продукти с такава добавена стойност, Красен Драганов не скрива гордостта си отговаряйки бързо „предимно български.“ Българският офис на Dynamo Software наброява 120 души, които разработват сложни иновативни финансови решения.

    „Успехът, който постигнахме с тази сделка е напълно споделен. Повече от 50% от служителите ни притежават акции в компанията, което прави успехите на Dynamo, успех и за служителите ни. За нас работят едни от най-големите умове в технологичния и финансовия сектор в света. Екипът ни е „бутиков“, защото се стремим да се обграждаме с хора, чиито знания и мироглед могат да донесат истинска промяна в световната технологична и финансова революция. Нашите служители са в основата на постиженията ни. Силно вярвам, че само когато гледаме в заедно в една посока, успехите ни могат да бъдат споделени“, допълни още Красен Драганов.

    Dynamo Software е основана през 1998 като Netage Solutions. Компанията предоставя цялостно решение за управление и отчитане на инвестициите под формата на софтуер. Той се използва от мениджъри на фондове, фондации, пенсионни фондове, фондове за дялово участие и фондове за рисков капитал, инвестиционни посредници на недвижими имоти, хедж фондове, фондове на водещи брокери и семейни офиси. Клиентите на Dynamo са над 1 000 и управляват активи на стойност от над 5 млрд. долара. Имат офиси в България, Лондон, САЩ, Сингапур и Хонконг.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 3 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 5 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години