четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4085 прочитания

  Какво е бъдещето на парите?

  Идва ли краят на парите в брой и каква ще е ролята на дигиталните валути на централните банки – вижте коментара на Citi Research
  06 юли 2021, 11:56 a+ a- a

  Как се променят парите? През следващото десетилетие ще станем свидетели на ускорение на тенденция, която започна преди 10 години – а именно токенизацията или дигатилизацията на парите. Това коментира Ронит Гуз, ръководител "Глобално банкиране и финансови иновации" в Citibank, по време на годишната среща на американската банка с журналисти от цял свят, която за втора година се проведе онлайн. Темата тази година е Finance, Innovation and the Economy in a Changing World.

  По думите му следващото ниво на финтех историята е Digital Money 2.0. А каква е разликата им с Digital Money 1.0? „Ако сте като мен, вероятно имате акаунт за онлайн банкиране. Вероятно през последните 24 часа сте проверили баланса си онлайн. Може дори да сте прехвърлили пари на партньора си или към търговец, от когото сте закупили продукт. Но тези дигитални пари са доста по-различни от Digital Money 2.0, за които говорим сега. Дигиталните пари, с които взаимодействате при онлайн банкирането или когато ползвате PayPal, са Digital Money 1.0 или E-Money. Те са базирани на съществуваща финансова система, само че в онлайн среда. Те са базирани на акаунт. Нужно е да докажете идентичността си, за да имате достъп до тях. При токенизираните пари говорим за дигитални пари, базирани на софтуерен код, обикновено блокчейн базирани“. Гуз даде пример с Bitcoin за блокчейн базирани пари и Diem на Facebook за BigTech токени. CBDC – дигиталните валути на централните банки, са друга вариация на тенденцията, те не са базирани на блокчейн, а на централизирани бази данни, но обикновено има блокчейн компонент, обясни банкерът.

  До какви промени ще доведат тези тенденции?
  Според Гуз Digital Money 1.0 няма да изчезнат. В някои страни кредитните карти, PayPal, Alipay ще продължат да отчитат ръст. Ще се свие обаче употребата на хартиени пари. „Но не бих предрекъл смъртта на банкнотите“, коментира експертът.
  „Надпреварата към Digital Money 2.0 обаче започва. Някои я определят дори като нова космическа надпревара или студена война с дигатална валута“, посочи Гуз.
  По думите му при CBDC, за разлика от депозита, банката ще съхранява парите ни и ще ни налага малка такса за това, но няма право да ги отдава за кредит. „Много хора ме питат защо имаме нужда от CBDC – при положение, че онлайн банкирането работи добре. Взимащите решения харесват идеята за токенизираните пари, защото им дава повече гъвкавост и повече контрол“, обясни експертът.
  Гуз е на мнение, че Bitcoin няма да бъде забранен, а ще бъде регулиран в големите икономики.

  Какви проекти за CBDC има в момента?
  Гуз цитира данни, според които 86% от централните банки имат някакви проекти за децентрализация. Най-активен в момента в тази област е Китай, който провежда изпитания на дигитален юан. Но има и по-малки страни като Бахамите. „Очакваме до 3-5 години да видим още много подобни проекти, включително в Европа и в развиващите се пазари. Преди 2-3 години повечето централни банки имаха негативно мнение относно CBDC, но това започва да се променя“.
  Според Гуз няма да се стигне до битка между Bitcoin и CBDC. Bitcoin е привлекателен заради това, че е лесен за употреба. Но дигиталните пари на централните банки ще разкрият напълно нови хоризонти, тъй като технологията достига до по-широка аудитория от доверен източник. Въпреки че има много несигурност, той очаква, че централизираните токенизирани валути по-скоро ще отворят нови пространства. Гуз подчерта, че според него държавата и държавните институции трябва да играят основна роля при осигуряването на рамката, след което трябва да се позволи да функционират пазарните иновации и конкуренция.
  Според експерта все пак токенизираните пари биха могли да ускорят смъртта на хартиените пари особено на чековете и в по-малка степен на кеша.

  Как ще излгежда финансовата индустрия след 5 години?
  Както Netflix промени медиите, така финтех, дигитализацията и токенизацията ще променят парите. Ако в момента много финансови институции не работят през уикенда и не са достъпни нон-стоп, вече бавно вървим към достъп 24/7.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 15 часа
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции
  преди 15 часа
  Fitch потвърди рейтинга на УниКредит Булбанк на 'BBB'
  Перспективата пред банката е стабилна
  преди 16 часа
  5% ръст на пътуванията на българи в чужбина през април
  С над 20% се увеличават пътуванията с цел почивка и екскурзия, показват данните на НСИ
  преди 19 часа
  ЕС одобри закон, който ще засегне вноса на газ
  Той въвежда лимити върху емисиите метан
  преди 20 часа
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране