неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2074 прочитания

  ЕЦБ работи по пускане на дигитално евро

  То би допълнило, а не заместило парите в брой, уточняват от финансовата институция
  02 октомври 2020, 10:47 a+ a- a

  Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува подробен доклад относно евентуалното емитиране на цифрово евро.

  Цифрово евро би представлявало електронна форма на централнобанкови пари, достъпни за всички граждани и предприятия – също като банкнотите, но в цифрова форма, така че те да могат да извършват текущите си плащания бързо, лесно и сигурно. То би допълнило, а не заместило парите в брой. Във всички случаи Евросистемата ще продължи да емитира пари в брой, посочват от финансовата институция.

  „Еврото принадлежи на европейците, а нашата мисия е да бъдем негови пазители,“ заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. „Европейците все повече прибягват до електронни методи на пазаруване, спестяване и инвестиране. Нашата роля е да осигурим доверие в парите. Това означава да се погрижим еврото да бъде пригодно за цифровата епоха. Трябва да бъдем готови да емитираме цифрово евро, ако възникне необходимост от това.“

  Оперативната група на Евросистемата, която включва експерти от ЕЦБ и 19-те национални централни банки от еврозоната, разгледа евентуални сценарии, които биха наложили емитирането на цифрово евро.

  Сред тях са: нараснало търсене на електронни плащания в еврозоната, изискващи европейско безрисково цифрово платежно средство; съществен спад в използването на парите в брой като платежно средство в еврозоната; въвеждане на световно частно платежно средство, което би могло да породи регулаторни опасения и да изложи на риск финансовата стабилност и защитата на потребителите; широко възприемане на централнобанкови цифрови валути, емитирани от чуждестранни централни банки.

  „Технологиите и иновациите променят поведението ни като потребители, начина, по който работим и общуваме помежду си,“ заяви Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и председател на Оперативната група. „Цифрово евро би подпомогнало стремежа на Европа към по-нататъшно въвеждане на иновации. То също така би допринесло за нейната финансова независимост и би засилило международната роля на еврото.“

  Цифрово евро би запазило обществената полза от еврото за гражданите – свободния достъп до просто, всеобщо прието, безрисково и радващо се на доверие платежно средство. То е свързано и с предизвикателства, но Евросистемата може да ги преодолее, като следва подходящи стратегии при разработването му.

  Управителният съвет все още не е взел решение дали да въведе цифрово евро. Евросистемата ще проведе широко обсъждане с гражданите, академичната общност, финансовия сектор и органите на публичната власт, за да направи подробна оценка на техните нужди и на ползите и трудностите, които очакват от въвеждането на цифрово евро.

  На 12 октомври ще бъде обявена публична консултация. Успоредно с нея ще започне експериментиране, без това да засяга окончателното решение.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство