понеделник, 11 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1866 прочитания

  ЕЦБ работи по пускане на дигитално евро

  То би допълнило, а не заместило парите в брой, уточняват от финансовата институция
  02 октомври 2020, 10:47 a+ a- a

  Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува подробен доклад относно евентуалното емитиране на цифрово евро.

  Цифрово евро би представлявало електронна форма на централнобанкови пари, достъпни за всички граждани и предприятия – също като банкнотите, но в цифрова форма, така че те да могат да извършват текущите си плащания бързо, лесно и сигурно. То би допълнило, а не заместило парите в брой. Във всички случаи Евросистемата ще продължи да емитира пари в брой, посочват от финансовата институция.

  „Еврото принадлежи на европейците, а нашата мисия е да бъдем негови пазители,“ заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. „Европейците все повече прибягват до електронни методи на пазаруване, спестяване и инвестиране. Нашата роля е да осигурим доверие в парите. Това означава да се погрижим еврото да бъде пригодно за цифровата епоха. Трябва да бъдем готови да емитираме цифрово евро, ако възникне необходимост от това.“

  Оперативната група на Евросистемата, която включва експерти от ЕЦБ и 19-те национални централни банки от еврозоната, разгледа евентуални сценарии, които биха наложили емитирането на цифрово евро.

  Сред тях са: нараснало търсене на електронни плащания в еврозоната, изискващи европейско безрисково цифрово платежно средство; съществен спад в използването на парите в брой като платежно средство в еврозоната; въвеждане на световно частно платежно средство, което би могло да породи регулаторни опасения и да изложи на риск финансовата стабилност и защитата на потребителите; широко възприемане на централнобанкови цифрови валути, емитирани от чуждестранни централни банки.

  „Технологиите и иновациите променят поведението ни като потребители, начина, по който работим и общуваме помежду си,“ заяви Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и председател на Оперативната група. „Цифрово евро би подпомогнало стремежа на Европа към по-нататъшно въвеждане на иновации. То също така би допринесло за нейната финансова независимост и би засилило международната роля на еврото.“

  Цифрово евро би запазило обществената полза от еврото за гражданите – свободния достъп до просто, всеобщо прието, безрисково и радващо се на доверие платежно средство. То е свързано и с предизвикателства, но Евросистемата може да ги преодолее, като следва подходящи стратегии при разработването му.

  Управителният съвет все още не е взел решение дали да въведе цифрово евро. Евросистемата ще проведе широко обсъждане с гражданите, академичната общност, финансовия сектор и органите на публичната власт, за да направи подробна оценка на техните нужди и на ползите и трудностите, които очакват от въвеждането на цифрово евро.

  На 12 октомври ще бъде обявена публична консултация. Успоредно с нея ще започне експериментиране, без това да засяга окончателното решение.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 30 минути
  преди 49 минути
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 1 час
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 2 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани
  преди 4 часа
  "Историческо": ЕС договори правила за регулиране на AI
  Колкото по-висок е рискът от AI системите, толкова по-строги ще са правилата, предвижда споразумението