понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1565 прочитания

    СЗО, Световната банка, МВФ и СТО с план за 50 млрд. долара за по-бързо прекратяване на пандемията

    Неравномерното разпределение позволява появата на смъртоносни варианти, които отново се разпространяват по целия свят, отбелязват ръководителите на организациите
    01 юни 2021, 17:15 a+ a- a

    Прекратяването на пандемията е проблем, който може да бъде решен, но изисква глобални действия сега. Това посочват в общ апел за равнопоставеност във ваксинирането Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация, Дейвид Малпас, президент на Групата на Световната банка, и Нгози Оконджо-Ивеала, генерален директор на Световната търговска организация.

    Някои богати страни вече обсъждат въвеждането на бустерни ваксини за населението си, огромното мнозинство хора в развиващите се страни — дори здравните работници на първа линия — все още не са получили първата си ваксина. В най-незавидно положение са страните с ниски доходи, които са получили по-малко от 1% от приложените до момента ваксини. Все по-често наблюдаваме двупосочно развитие на пандемията, при което по-богатите страни имат достъп до ваксини, а по-бедните изостават.

    "Неравномерното разпределение на ваксините не само оставя неизброими милиони хора уязвими към вируса. То също така позволява появата на смъртоносни варианти, които отново се разпространяват по целия свят. Поради продължаващото разпространение на новите варианти, дори страни с напреднали програми за ваксинация са принудени отново да въведат по-строги мерки за обществено здраве, а някои вече въведоха и ограничения за пътуване. Продължаващата пандемия на свой ред води до задълбочаване на различията в икономическото състояние, което има отрицателни последици за всички. Не е нужно ситуацията да следва именно тази траектория на развитие. Ето защо днес призоваваме за ново равнище на международна подкрепа и прилагане на засилена и съгласувана стратегия за ваксиниране на света, подкрепена с ново финансиране".

    Неотдавнашно предложение на служители на МВФ предлага план, на стойност 50 млрд. долара, който ще доведе до по-бързото прекратяване на пандемията в развиващите се страни, ще намали броя на инфекциите и загубите на човешки живот, ще ускори икономическото възстановяване и ще генерира около 9 трилиона долара допълнително световно производство до 2025. "Това е печеливш ход за всички, защото приблизително 60% от печалбите ще отидат за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, а останалите 40% ще облагодетелстват развития свят".

    Какво включва предложението?

    Първо, необходимо е да бъдем по-амбициозни и да ваксинираме повече хора с по-бързи темпове: СЗО и нейните партньори от COVAX са си поставили за цел до края на 2021 г. да ваксинират приблизително 30% от населението във всички държави. Но тази цифра може да достигне дори 40% чрез други споразумения и рязко увеличаване на инвестициите, за да успеем да ваксинираме поне 60% от населението до средата на 2022. За тази цел е необходимо допълнително финансиране за страните с ниски и средни доходи, като значителна част от него е под формата на безвъзмездни средства и финансиране при преференциални условия. За да осигурим повече ваксини в спешен порядък, е необходимо незабавното даряване на дози на развиващите се страни в синхрони с националните планове за разгръщане на ваксинационните кампании, включително чрез COVAX. Необходимо е също така сътрудничество в областта на търговията за осигуряването на свободни трансгранични потоци и увеличаване на доставките на суровини и готови ваксини.

    Второ, застраховане срещу негативни рискове, като например нови варианти на вируса, които могат да наложат поставянето на бустерни ваксини. Това означава, че са необходими инвестиции в допълнителен капацитет за производство на поне 1 милиард дози ваксини, диверсификация на производството в региони с малък текущ капацитет, споделяне на технологии и ноу-хау, разширяване на обхвата на геномното наблюдение и наблюдението на веригата на доставки, както и разработване на планове за действие при извънредни ситуации справяне с мутации на вируса или сътресения в доставките. Трябва да се премахнат всички пречки пред разширяването на предлагането на ваксини и в тази връзка призоваваме членовете на СТО да ускорят преговорите за прагматично решение относно интелектуалната собственост. Редица страни с ниски и средни доходи също предприемат стъпки за инвестиране в местния си производствен капацитет, което е от ключово значение не само за прекратяването на тази пандемия, но и за подготовката ни за следващата.

    Трето, незабавно засилване на тестовете и проследяването, снабдяването с кислород, терапевтичните мерки и мерките в областта на общественото здраве при паралелно ускоряване на въвеждането на ваксини и разгръщане на инициативата ACT-Accelerator. СЗО, УНИЦЕФ, Световната банка и Gavi извършват оценки на готовността за ваксиниране в над 140 развиващи се страни и предоставят подкрепа и финансиране на място като подготвителна стъпка за разгръщането на ваксинационни кампании.

    По отношение на разходите:

    Съществуват сериозни аргументи от общата сума от 50 млрд. долара поне 35 млрд. долара да бъдат предоставени под формата на безвъзмездни средства. Правителствата на държавите от Г-20 изпратиха положителни сигнали, като признаха важността на предоставянето на около 22 млрд. долара допълнително финансиране за 2021 за инициативата ACT-Accelerator. Необходимо е допълнително финансиране в размер на около 13 млрд. долара, за да се увеличат доставките на ваксини през 2022 и да се разширят тестовете, терапиите и наблюдението. Останалата част от средствата по общия план за финансиране на стойност от приблизително 15 млрд. долара може да се осигури от националните правителства, подкрепени от многостранни банки за развитие, включително финансовия механизъм на Световната банка за ваксиниране на стойност 12 млрд. долара.

    "Инвестирането на 50 млрд. долара за прекратяване на пандемията е потенциално най-добрият начин за разходване на публични средства, на който можем да станем свидетели през живота си. То ще донесе огромни дивиденти за развитието и ще стимулира растежа и благосъстоянието в световен мащаб. Възможностите обаче бързо се затварят във времеви план — колкото по-дълго чакаме, толкова по-висока цена, измерена като човешко страдание и икономически загуби, ще платим".

    МВФ подготвя безпрецедентно разпределение на специалните права на тираж (СПТ), за да увеличи резервите и ликвидността на своите членове. СЗО се стреми да осигури финансиране, за да може да посрещне спешните нужди по линия на своя Стратегически план за готовност и реагиране и партньорството ACT-Accelerator, както и COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP), стимулират споделянето на ноу-хау и технологии. До средата на годината Световната банка ще стартира проекти за ваксиниране в поне 50 държави, а Международната финансова корпорация ще работи за мобилизиране на частния сектор за увеличаване на доставките на ваксини за развиващите се страни. СТО пък работи по освобождаването на веригите за доставки, за да бъде планът успешен.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19