петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7587 прочитания

  Да подремнеш в задръстването

  Ford обяви, че разработва автопилот за натоварен трафик
  27 юни 2012, 10:47 a+ a- a

  Газ, спирачка, газ, спирачка и кракът постоянно на полусъединител. Задръстванията са основните виновници за нервни изблици при шофьорите. А представете си, ако можехте да използвате времето за телефонни обаждания, писане на мейли, обичайното гримиране или пък лека дрямка. Всъщност много хора правят именно това в задръствания, но в комплект с шофирането може да е опасно.

  Във Ford са наясно с това, защото са решили да помогнат на заклещените в натоварения трафик хора, като им позволят да релаксират, вместо да се ядосват. Компанията обяви, че разработва нова технология - Traffic Jam Assist (асистент за задръствания), която прилича на автопилот.  При нея с помощта на радари и камери колата ще може сама да се придвижва в натоварен трафик. За съжаление още не ясно кога тя ще бъде пусната на пазара, но очакванията са това да стане до пет години. Амбициите на компанията са да я направят подходяща и за масови модели, за да може колкото може повече хора да имат достъп до нея.

  „Шофьорите прекарват повече от 30% от времето си в натоварен трафик. Асистентът ще превърне задръстванията във време за отмора”, обясни  Джоузеф Уране от отдела за проучвания и иновации на Ford. Компанията е провела симулации, които показват, че с новата технология задръстванията дори ще намалеят и времето за придвижване от една до друга точка ще спадне с 37,5%. Другото преимущество е, че така ще бъдат избегнати и много пътни инциденти,  защото най-опасното време за шофиране е именно в час пик. 

  Технологията на Ford е крачка напред към автомобилите с автопилот, които ще могат „да се карат сами” дори на магистралата. Google and General Motors вече разработват такива модели и дори правиха няколко тест-драйва. Засега обаче този автомобил на бъдещето е далечен план. Някои производители като Mercedes, Cadillac, Ford, Jaguar и Audi обаче вече направиха първите стъпки и последните им модели разполагат с технология, която забавя скоростта на автомобила, когато се приближи прекалено до друга кола. Такива функции, но с добавка и автоматизирани аварийни спирачки, ще има и предстоящият Cadillac XTS и Cadillac ATS, който ще се появи на пазара през ноември.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  Wizz Air предупреждава пътниците да пристигнат на летището поне 3 часа преди полета си днес
  Очакват се потенциални смущения поради продължаващо прекъсване на глобалната ИТ система на партньор на компанията
  преди 1 час
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 2 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 5 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август