неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13527 прочитания

  Италия прие закон срещу разхищаването на храна

  Той насърчава бизнеса да дарява излишната храна
  03 август 2016, 14:52 a+ a- a

  Горната камара на италианския парламент прие нов закон, чиято основна цел е да се бори срещу прахосването на храна в страната, съобщи The Local. По-рано тази година във Франция бе приет подобен закон, който заплашва веригите магазини с глоби до 75 000 евро, ако изхвърлят твърде големи количества храна. За разлика от френския закон, италианският има за цел да стимулира бизнеса да дарява ненужната храна безплатно.

  Текстовете намаляват бюрокрацията при даряване на храна от страна на заведения и магазини на благотворителни организации – те ще трябва да попълват само по един формуляр месечно, в който да описват количеството дарена храна. Освен това се улеснява даряването на храни с изтекъл срок на годност, като компаниите няма да бъдат глобявани във връзка с нарушения за безопасност и здравни изисквания.

  Донорите на храна ще бъдат допълнително стимулирани и чрез отстъпка от данъка смет, който дължат. Отстъпките ще са пропорционални на дарената храна.

  Освен бизнеса, новият закон обхваща и потребителите, особено тези, които имат навика да се хранят в ресторанти. Обществената телевизия RAI ще проведе национална кампания, която ще призове хората да прахосват по-малко храна и да взимат неизяденото си ядене от ресторантите за вкъщи (макар че това е много далеч от италианската култура на хранене, отбелязва Local, като цитира изследване, според което всеки 4-и италианец смята, че подобно поведение е знак за бедност, лоши обноски и дори простащина).

  Министерството на земеделието на Италия ще похарчи 1 милион евро, за проучване и разработване на нов вид опаковки, които да правят пренасянето на този вид храна по-лесно и да удължават годността ѝ.

  Проучване на университета в Болоня, проведено по-рано през2016, показва, че всяка година в Италия домакинствата изхвърлят храна на стойност около 13 милиарда евро или 1,1% от БВП на страната.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  преди 2 дни
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство