Горната камара на италианския парламент прие нов закон, чиято основна цел е да се бори срещу прахосването на храна в страната, съобщи The Local. По-рано тази година във Франция бе приет подобен закон, който заплашва веригите магазини с глоби до 75 000 евро, ако изхвърлят твърде големи количества храна. За разлика от френския закон, италианският има за цел да стимулира бизнеса да дарява ненужната храна безплатно.
Текстовете намаляват бюрокрацията при даряване на храна от страна на заведения и магазини на благотворителни организации – те ще трябва да попълват само по един формуляр месечно, в който да описват количеството дарена храна. Освен това се улеснява даряването на храни с изтекъл срок на годност, като компаниите няма да бъдат глобявани във връзка с нарушения за безопасност и здравни изисквания.
Донорите на храна ще бъдат допълнително стимулирани и чрез отстъпка от данъка смет, който дължат. Отстъпките ще са пропорционални на дарената храна.
Освен бизнеса, новият закон обхваща и потребителите, особено тези, които имат навика да се хранят в ресторанти. Обществената телевизия RAI ще проведе национална кампания, която ще призове хората да прахосват по-малко храна и да взимат неизяденото си ядене от ресторантите за вкъщи (макар че това е много далеч от италианската култура на хранене, отбелязва Local, като цитира изследване, според което всеки 4-и италианец смята, че подобно поведение е знак за бедност, лоши обноски и дори простащина).
Министерството на земеделието на Италия ще похарчи 1 милион евро, за проучване и разработване на нов вид опаковки, които да правят пренасянето на този вид храна по-лесно и да удължават годността ѝ.
Проучване на университета в Болоня, проведено по-рано през2016, показва, че всяка година в Италия домакинствата изхвърлят храна на стойност около 13 милиарда евро или 1,1% от БВП на страната.