четвъртък, 30 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14366 прочитания

  Как „Интернет на нещата“ ще промени живота ни?

  Какви ползи и рискове носи еволюцията на мрежата?
  12 април 2012, 16:28 a+ a- a

  Скоро устройствата, свързани с Интернет, ще превъзхождат хората в глобалната мрежа, твърдят множество футуролози.

  Тенденцията е известна като „Интернет на нещата“. Напоследък тя набира сили и се очаква да промени значително както бизнеса, така и живота ни.


  Какво представлява „Интернет на нещата“?
  Технологията ще позволи ежедневно употребявани вещи като телефони, автомобили, домакински уреди, дрехи и дори храни да се свързват безжично към Интернет чрез интелигентни чипове. Така тези вещи ще могат да събират и обменят данни помежду си.

  Днес средностатистическият човек притежава поне две вещи, свързани към Интернет, става ясно от данни на Европейската комисия. Очаква се до 2015 този брой да нарасне на 7, а общият брой на безжично свързаните устройства в света — на 25 милиарда. До 2020 този общ брой може да се удвои на 50 милиарда. Това означава, че в бъдеще е възможно множество неща от ежедневието да бъдат обвързани помежду си.

  Как на практика изглежда „Интернет на нещата“?
  Представете си университетски преподавател, който иска да отмени сутрешната си лекция поради заболяване. Технологията ще позволи настройката на будилниците и кафемашините на студентите автоматично да се промени така, че те да спят час повече. Ако пък лице в напреднала възраст забрави да глътне важно хапче, на близък член на семейството или дори на местен център за спешна помощ би могло да се изпрати съответно предупредително съобщение, така че някой да позвъни, за да провери дали всичко е наред.

  И още примери: автомобил може да съобщава за състоянието на своите различни подсистеми с оглед на дистанционна диагностика и поддръжка чрез вградени датчици, способни да комуникират; хора, които са в движение, могат да получават чрез своя смартфон предавана от сензори в жилището им информация относно състоянието на обекти в него — врати, капаци на прозорци или дори за съдържанието на хладилника; автомобилът може да определи подходящ маршрут за избягване на евентуално задръстване; устройства за лична употреба могат да предават на централна служба данни за текущото здравно състояние на пациенти, за които се полагат грижи от разстояние.

  Рисковете на „Интернет на нещата“
  „Интернет на нещата“ поставя и доста въпроси, свързани с гарантирането на сигурността. Всички тези вещи могат да обменят информация помежду си, но и да споделят данни за своето състояние и местонахождение на трети страни. Това пък може да разкрие информация и за техните собственици.

  За да се запази сигурността ни и да се гарантира неприкосновеността на личния ни живот, Европейската комисия започна обществена консултация за определяне на правни рамки за свързани в мрежата „интелигентни” вещи.

  Целта на комисията е да се създаде такава среда, в която да се оползотвори икономическият и социалният потенциал на „Интернет на нещата“, като същевременно се гарантира адекватно равнище на контрол върху устройствата за събиране, обработване и съхранение на данни.

  Очевидно интелигентните устройства тепърва ще поставят различни предизвикателства пред институциите, бизнеса и хората, които ги ползват.

  Вижте инфографика:

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 39 минути
  Законът за насърчаване на електромобилността ще бъде обявен за обществено обсъждане до края на годината
  Една от основните му цели е до 2026 г. у нас да има поне 30 000 електромобила и поне 10 000 зарядни точки
  преди 1 час
  Българската Телелинк Инфра Сървисис ще участва в изграждането на широколентов достъп във Великобритания
  Компанията е част от „Проекта Гигабит“, който има за цел да достигне 85% интернет покритие в отдалечените райони на страната до края на 2025 г.
  преди 2 часа
  България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
  Тя е в съответствие с енергийната политика България и действията на правителството за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“
  преди 18 часа
  От 1 декември: Без стари коли в центъра на София
  Нискоемисионната зона ще е валидна до 29 февруари 2024
  преди 19 часа
  80% от страната ще има 5G свързаност до края на 2025
  Всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация