събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4692 прочитания

  Икономика в мрежата

  Двоен ръст на Интернет икономиката до 2016 очакват експерти
  27 януари 2012, 13:34 a+ a- a

  Истински бум на икономиката в мрежата очакват експертите от Boston Consulting Group. Обемът на дигиталната икономика в страните от Г20 ще се удвои до 2016, става ясно от проучване на консултантската група, цитирано от BBC.

  Очаква се онлайн икономиката да нарасне от 2.3 трилиона долара през 2010 до 4.2 трилиона през 2016. Най-голям принос за това ще има все по-широката употреба на мобилен интернет. Прогнозите сочат, че до четири години 80% от интернет потребителите ще сърфират в мрежата през мобилния си телефон.

  3 милиарда души или близо 50% от световното население ще ползва Интернет до четири години, посочват още от Boston Consulting Group. Мнозинството от интернет потребителите ще живее в развиващи се икономики като Китай. Експертите са изчислили, че всяка година по около 200 милиона души дебютират в Интернет.

  От Boston Consulting Group смятат, че Интернет ще става все по-социален. Това ще подобри значително комуникацията между клиенти и компании.

  Друга интересна тенденция, която ще промени фундаментално бизнесът е разрастването на т.нар. Интернет на нещата (Internet of Things), при който всички устройства, които ни заобикалят, ще бъдат свързани чрез Интернет. От IBM са изчислили, че до 2015 един трилион устройства ще бъдат свързани с мрежата.

  Онлайн общуването все по-често ще оказва влияние върху офлайн света ни. Проучването на Boston Consulting Group показва, че средно всяко домакинство проучва стоки за около 3 хиляди долара онлайн, преди ги купи от традиционните магазини.

  Според експертите, бизнесът трябва да се адаптира към новите условия, за да има успех в бъдеще. Данните сочат, че предприемачите, които са изградили някакъв дигитален бизнес, се представят по-добре от конкурентите си.  

  Някои компании отдавна са осъзнали потенциала на мрежата. Сред тях са Amazon, Apple, Facebook, Google, Baidu и Tencent в Китай и Yandex в Русия. Те ще са и сред най-големите печеливши от бързия растеж на интернет икономиката, посочва BBC.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект