сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    26600 прочитания

    Уроци по дълголетие от столетниците по света

    Какво е общото в начина на живот и хранене на хората, които доживяват до 100 и повече години?
    24 март 2016, 11:49 a+ a- a

    Какво можем да научим за дълголетието от начина на живот на хората, живели най-дълго? Заедно с екип от учени изследователят и автор в National Geographic Дан Бютнър установява пет области в света (т.нар. „сини зони“) с най-голяма концентрация на дълголетници. Области, в които хората не само живеят средно до около 100 години, но и остават изключително жизнени до края на живота си. Това са:

    Остров Икария, Гърция   

    Остров Сардиния, Италия

    Остров Окинава, Япония

    Полуостров Никоя, Коста Рика

    Лома Линда, Калифорния, САЩ

    Ако трябва да обобщим общото в начина на живот на хората по тези места, то прави впечатление, че при всички тях се срещат следните неща:

    1. Естествено движение, не упражнения. За да живееш дълго, не е нужно всеки ден да ходиш в спортната зала или до плувния басейн. По-важно е да превърнеш движението в нещо естествено, в ежедневен навик. Хората, които доживяват до 100 и повече години, продължават да се движат активно до преклонна възраст – ходят много пеш, грижат се за градината си...

    2. Хранителен режим. За да живееш дълго, трябва да се стремиш към умерен прием на калории. Дълголетник с наднормено тегло няма. Формулата за хранене на дълголетниците и в петте „сини зони“ е една и съща – по-лека храна, по-малки порции, по-бавно хранене, по-ранна и по-лека вечеря.

    3. Растителна храна. В менюто на столетниците и в петте зони преобладава растителната храна – зеленчуци, плодове, варива, ядки, пълнозърнести храни. И в повечето случаи това е храна, която сами си отглеждат. Месото не е забранено, но се консумира изключително рядко – основно при определени поводи.  

    4. Цел в живота. Интересното е, че дълголетниците във всички „сини зони“ по света продължават да се чувстват нужни и значими до края на живота си. В тези места почитта към възрастните е огромна, семейството се цени изключително много и дълголетниците поддържат активна и позитива връзка с останалите членове на семейството. 

    5. Социални контакти. Почти всички дълголетници поддържат активни социални контакти с приятели и съседи, с които се споделят общи ценности и идеи. Изолацията и самотата не допринася за дълги години живот. Дълголетниците са изключително задружни и дружелюбни хора. 

    6. Чувство за удовлетвореност и радост от живота. Дълголетниците в тези зони почти не знаят какво е стрес. Темпото на живот не е особено бързо, хората са изключително позитивни и умеят да се радват на малките и прости неща в живота. 

    7. Повече време навън и на слънце. Всички места, в които се отчита свръхконцентрация на дълголетници, са слънчеви райски кътчета с прекрасни плажове, спокойна атмосфера и приятен климат. Столетниците прекарват по-голяма част от деня си навън.

      

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 10 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 12 часа
    преди 16 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 17 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 18 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26