петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  24852 прочитания

  Future Jobs: Какво и как ще работим в бъдеще?

  Какви нови професии ще се появяват в бъдеще и ще се променят ли моделите на работа, дискутират Футурологът д-р Мариана Тодорова и Председателят на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров
  25 април 2024, 17:15 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  В новата рубрика на Economy.bg и Jobs.bg Future Jobs професионалисти от различни области коментират професиите и уменията на бъдещето и как да се адаптираме към социалните и технологичните промени.

  В първия епизод от поредицата д-р Мариана Тодорова - Футуролог, визионер, автор на книги и доцент в Института по философия и социология към БАН, и Доброслав Димитров - Председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Съосновател на българската технологична компания Империя Онлайн, дискутират професиите на бъдещето. Какви нови професии ще се появяват в следващите пет години, в кои сфери трансформацията в резултат на технологичния напредък е най-голяма, какво се случва в ИТ сектора и какви са перспективите пред ИТ професиите в бъдеще? Как ще се променят концепциите за работно време и място и върви ли се към по-къса работна седмица?

  Какви нови професии ще се появяват в следващите 5 години? Вижте разговора във видеото:


  В кои сфери и сектори трансформацията в резултат на технологичния напредък е най-голяма и от кои професии ще има все по-малка необходимост в бъдеще? Вижте разговора във видеото:

   

  Как технологичният напредък се отразява на ИТ сектора и работата на програмистите, как се трансформират позициите и какви са перспективите пред ИТ професиите в следващите години? Вижте разговора във видеото:

   

  Как се очаква да се променят концепциите за работно време и място в бъдеще? Ще продължим ли да работим от разстояние и върви ли се към по-къса работна седмица? Вижте разговора във видеото:


  Очаквайте в следващия епизод какви умения ще са ни необходими в бъдеще, променят ли се и как образователната система и моделите на обучение, как да се ориентираме какво да учим и как да се адаптираме към социалните и технологични промени. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  преди 1 час
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 3 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 19 часа
  Урсула фон дер Лайен остава начело на ЕК още 5 години
  Европейският парламент я преизбра с мнозинство
  преди 20 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите
  преди 21 часа
  64% спад на чуждите инвестиции у нас
  Най-големите вложения в страната за януари-май 2024 са от Белгия, Австрия и Нидерландия, сочат нови данни на БНБ