събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  16703 прочитания

  Щастието не изисква успех и успехът не гарантира щастие

  Инвестиционният банкер Калоян Кирилов за пътешествието си до Шри Ланка и важните уроци за живота
  25 април 2024, 14:38 a+ a- a

  Калоян Кирилов - Инвестиционен банкер, Консултант и Автор на книги. Снимка: Economy.bg

  В България излезе нова книга от Инвестиционния банкер и Консултант по сливания и придобивания Калоян Кирилов, който вече има няколко публикувани заглавия на бизнес тематика. В новото си произведение „Успех или щастие“ Калоян разказва за личните си преживявания в Шри Ланка, където прекарва два месеца в търсене на отговори за смисъла на живота.

  Какво го мотивира да предприеме това пътешествие, какви уроци научава от своите двама гуру, които среща в Шри Ланка, и получава ли отговорите на въпросите си? Вижте какво разказа пред Economy.bg Калоян Кирилов за духовното си пътуване, което го вдъхновява да напише „Успех или щастие“, и какво послание иска да отправи към читателите с тази книга.


  „В предишните си книги обяснявах на хората как да постигнат успех. В тази достигнах до етап, в който се замислих какво е важно за мен в живота и какво искам да постигна. Затова реших да я кръстя „Успех или щастие“. Наясно съм, че човек може да има и двете, но в повечето случаи успехът не гарантира щастие, а щастието не изисква успех...“ Защо Калоян решава да поеме към Шри Ланка в търсене на отговори за смисъла на живота?

   

  „Предварително бях влязъл в контакт с няколко манастира и бях проучил различни доброволчески програми. Първо отидох в един манастир, всичко беше много хубаво, хората много мили, но само след два дни там разбрах, че това не е моето нещо и там няма кой да отговори на въпросите ми. Жена ми ми каза да се прибирам, но аз не се отказах, исках да намеря своя гуру. Продължих да търся и срещнах не един, а двама гуру - хиндуист и будистки монах...“ Как се намира гуру, когато потеглиш на духовно пътешествие?

   

  „Аз тръгнах натам с два основни въпроса, въпреки че впоследствие се появиха още много нови. Първият е свързан със смяната на начина ми на живот и с кризата на средната възраст. Дойде  момент, в който се замислих какво всъщност искам, как искам да живея? Например аз много обичам морето и няколко лета прекарвам в град Кавала. Това беше първият ми въпрос - трябва ли да се чувствам виновен, че искам да живея така? И означава ли, че съм безотговорен към семейството си? Вторият ми въпрос беше какво да правя оттук нататък - образно казано дали да стана рибар, или да остана банкер?“ Кои са въпросите, с които Калоян поема към Шри Ланка и намира ли отговори?

   

  „Според будистката философия всичко във външния свят е условно щастие, защото то зависи от някакви условия. В момента, в който ги има, ти си щастлив. В момента, в който ги няма, си нещастен. Човек не може да търси щастието, то е вътре в него. Според будизма да си щастлив означава да имаш спокоен ум. Постигнеш ли това, би трябвало да си щастлив.“ Какво научи Калоян за щастието и успеха в Шри Ланка? Как да преминаваме през трудните момента в живота, какво причинява страданието и нещастието и можем ли да променим настройката си, когато ни се случват лоши неща?

   

  „На Запад психолозите лекуват симптомите, не решават проблема. Докато будизмът изкоренява проблема, учи те не как да се справяш с гнева, а как да се избавиш от него.“ Какви техники и упражнения за успокоение на ума прилага Калоян?


  „Аз вече вътрешно чувствам, че целта на моя живот е да съм щастлив. Много хора твърдят това, но не правят нищо. Това е първото усещане, което се появи след завръщането ми от Шри Ланка. И второто - жена ми казва, че съм станал много по-спокоен.“ Какво се промени в начина на живот на Калоян, завръщайки се от Шри Ланка?

   

  „Моята цел е хората да се запознаят с будизма и хиндуизма като философия, да си отворят ума и да го изпробват. И да не гледат на тях като религия, а като на нещо, което може да промени живота им.“ Какво е основното послание на „Успех или щастие“?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект