събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1921 прочитания

  България се развива много добре и е изключително добро място за инвестиции

  Д-р Петер Мрозик разказва защо Profine Group проучва терен за инвестиции в България и по-точно в Северозападния регион и как би изглеждала и колко енергия би произвеждала планираната инсталация
  06 март 2023, 16:05 a+ a- a

  Д-р Петер А. Мрозик е:
  - главен изпълнителен директор и собственик на Profine Group (Приходи от продажби €1,1 млрд.) от 2012 г., водещ в световен мащаб производител на PVC профили за прозорци и врати;
  - съосновател и управляващ партньор на profine Energy Group, съвместно предприятие на Profine International Profile Group и Wirth-Group;
  - основател на Hidden Peak Capital през 2009 г., семеен офис на Петер Мрозик;
  - партньор в Strategic Value Partners, европейски частен капиталов бизнес, член на инвестиционен комитет;
  - партньор и управляващ директор в Alvarez & Marsal;
  - главен изпълнителен директор на Eurobike AG/Fairchild Sports Inc., публично регистрирана група за спорт и отдих;
  - преди това е бил главен изпълнителен директор на Douglas Corporate Services GmbH и е ръководител Корпоративно развитие и сливания и придобивания в Douglas Holding AG;
  - финансов директор DyStar Textilfarben GmbH & Co. KG, съвместно предприятие на Bayer и Hoechst AG;
  - започва кариерата си в Bayer AG;
  - д-р на политическите науки, Университет „Албертус-Магнус“ в Кьолн.

  С д-р Мрозик коментирахме колко време ще отнеме проучването за инвестиция, защо точно България, защо точно Северозападният регион и яз. Огоста, колко време би отнело строителството на една такава мощност и какъв би бил крайният резултат от нея.

  Защо решихте да проучите възможностите за инвестиции в България и по-конкретно в Северозападния регион?
  В момента сме напът да проучим възможностите за бизнес в сектора на устойчивата енергия в различни страни в Европа, включително и в Югоизточна Европа. България е един от фокусите, защото познаваме тази страна, откакто правим бизнес в други български индустриални сектори от повече от 25 години. България се развива много добре и е изключително добро място за инвестиции. Страната има голям потенциал и привлича интереса на инвеститорите през последните няколко години. На този етап ние проучваме възможностите за инвестиции само от техническа и икономическа гледна точка.

  Колко време отнема едно такова проучване?
  Значителен проект като този е многостранен, що се отнася до обхвата и входящите параметри за завършване на проучване за осъществимостта на инвестицията. Тези усилия могат да отнемат между 18 до 24 месеца (като проект от такъв вид и размер за България) интензивна работа, при която работим в тясно сътрудничество с правителството, регионалната и местната общност, регулаторите, екологичните служби и други трети страни, за да оценим всички аспекти, необходими за придвижване напред. Такъв вид мащабни проекти, които изискват много внимание и отдаденост, отнемат много време, за да имат резултат, който да е задоволителен за всички страни.

  Освен у нас проучвате ли други места, подходящи за такъв тип соларен парк? 
  Както споменахме, ние проучваме многобройни възможности в сектора на възобновяемите енергийни източници в региона на Югоизточна Европа, като реални проекти в Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и в други европейски установени производствени обекти като Германия, Испания, Италия, Франция и Обединеното кралство. Соларната индустрия преживява бърз растеж и всъщност рекорд след рекорд по отношение на инсталираните мощности. Всеки проект, който Profine Energy развива в България и другаде по света, винаги отговаря на всички местни и европейски разпоредби и следва най-добрите практики от най-напредналите икономики в света.

  Какво би „натежало“ в положителна посока за вземане на решение да инвестирате в инсталацията на язовир „Огоста“?
  С инсталацията на язовир „Огоста“ сме в позиция, в която можем да генерираме значително количество зелена енергия за българския енергиен пазар. Това включва и нашите български клиенти и техните клиенти. В допълнение към това благоприятна регулаторна среда и подкрепа от местното и централното правителство за частни инвестиции в производството на възобновяема енергия, като се вземат предвид нови концепции като плаващи фотоволтаични системи. Това означава, че този проект е съобразен с българската стратегия за възобновяема енергия и националния интерес от развитие на възобновяемите източници. За изграждането на огромен проект като „Огоста“ като цяло се опитваме да работим с местни доставчици.

  За колко голям фотоволтаичен парк говорим?
  За действителното планиране на плаващата фотоволтаична инсталация на язовир „Огоста“ бихме искали да подчертаем, че размерът ще бъде в съответствие с екологичните и икономически параметри. Всъщност ние вземаме предвид изходна мощност между 350 MW и 700 MW.

  Колко време ще се изгражда?
  Започвайки от момента на получаване на лиценз за строеж, фазата на изграждане може да отнеме между 18 – 24 месеца в зависимост от крайния размер на плаващите фотоволтаици.

  Каква мощност ще произвежда?
  Плаващата фотоволтаична инсталация ще захранва между 150 000 – 200 000 домакинства. В допълнение към това тя ще компенсира между 300 000 – 500 000 тона CO2 годишно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 11 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 12 часа
  преди 14 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 15 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 16 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители