петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1630 прочитания

    Германска компания планира да инвестира над 1 млрд. евро в Северозападна България

    Profine Energy ще изгражда плаваща соларна електроцентрала на язовир „Огоста“
    20 декември 2022, 15:45 a+ a- a

    сн: МИИ

    Германската компания „Профайн Енерджи“, представители, на която в началото на ноември бяха на посещение в страната ни за проучване на възможностите за стартиране на свой проект у нас, официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в изграждането на плаващ соларен парк в Северозападна България. Това стана днес по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, изпълнителния директор на „Държавната консолидационна компания“ Венцислав Димитров и собственика на германската компания д-р Петер Мросик.

    Подписан бе и протокол за намерение, който потвърждава инвестиционния интерес от страна на частната компания. Документът не поражда каквито и да било задължения за държавата. За компанията обаче е важно да официализира намеренията си по максимално публичен начин като конкретизира потенциалната локация за своята инвестиция – на територията на язовир „Огоста“.

    Към този момент намерението за инвестиция включва цялостен ремонт и възстановяване на язовирната стена на язовир Огоста и изграждане на плаваща соларна електроцентрала с капацитет в рамките на 500 ÷ 1500 mWp, осигурявайки последваща дългосрочна експлоатация, поддръжка и сигурност на язовира и соларната електроцентрала. Предвижданията са инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект.

    На база официално заявения интерес се сформира работна група с участието на ангажираните институции, които ще обсъдят проектното намерение както и състоянието на язовира.

    „Първоначалният анализ откроява като възможно решение за реализацията на подобен проект на язовирно съоръжение провеждането на публичен конкурс, в който всички желаещи ще могат да участват и ние не можем да се ангажираме с никакво предимство за която и да е компания“, подчерта Никола Стоянов. По думите му ще стартират и срещи с обществеността в региона.

    „Подобен проект не е изграждан в България и ние трябва да запознаем гражданите с всички аспекти по неговата реализация. Със сигурност трябва да гарантираме свободен достъп на хората, както и запазване на зараждащия се туризъм около язовира. Същевременно това е инвестиция в бъдещето, защото говорим за производство на слънчева електроенергия по изцяло екологосъобразен начин“, коментира Стоянов.

    Той подчерта, че към момента всичко е в начална фаза, но с днешното писмено намерение се стартира и процеса по проучване на всички законови и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция.

    През тази година „Profine Group“ и „Wirth Group“ основаха съвместен доставчик на енергийни услуги „Profine Energy GmbH“, базиран във Waghäusel, Германия. „Profine Group“, под марките KBE, KÖMMERLING и TROCAL произвеждат PVC профили за прозорци и жилищни врати, ролетни системи и PVC плоскости. Консолидираният оборот на компанията е над 900 милиона евро, а производственият капацитет е приблизително 450 000 тона профили годишно. Отделно „Profine Group“ има над 3000 служители в 29 обекта в 23 държави, чийто общ оборот надхвърля 1 млрд. евро.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 36 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 44 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research