петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    984 прочитания

    Интерконекторът България-Гърция с лиценз за пренос на газ и в Гърция

    Разрешителното е за срок от 50 години
    25 юли 2022, 12:03 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    ICGB получи лиценз за независима система за природен газ за територията на Република Гърция. С публикувано решение на гръцкия енергиен регулатор RAE, проектната компания, която отговаря за реализацията на интерконектора Гърция-България, ще може да изпълнява дейността по пренос на природен газ за период от 50 години.

    Подобна лицензия за 35-годишен период вече е издадена от българския регулатор КЕВР. Очаква се КЕВР да издаде окончателното разрешение за започване на лицензионната дейност съобразно процедурата по въвеждане в експлоатация. Лицензирането е ключова стъпка по пътя към подготовка на интерконектора с Гърция за експлоатационна фаза и е потвърждение, че ICGB е ресурсно и технически подготвена да осъществява дейността по пренос на природен газ.

    Успешното лицензиране на проектната компания в Гърция бележи изключително важен етап от цялостната регулаторна подготовка на проекта IGB и е един от последните регулаторни процеси след успешното сертифициране на ICGB като независим преносен оператор. В началото на юли, след изпълнена съгласувателна процедура с Европейската комисия, беше издадено съвместно решение от националните регулатори на Гърция и България за сертифициране на ICGB. Предстои въвеждането на нов двустепенен управленски модел на ICGB, което е задължително изискване по линия на преструктурирането на компанията като независим преносен оператор.

    „С тази успешна стъпка в регулаторен аспект правим още една крачка напред към финализирането на подготовката за фазата на експлоатация на газоповода. От техническа гледна точка най-важно за нас остава гръцката компания изпълнител да завърши максимално бързо интеграцията и изпитанията на автоматичната система за контрол и управление – така наречената SCADA система. IGB е проектиран като първият изцяло автоматичен газопровод в България и за ефективната и безопасната му експлоатация този процес не може да бъде пренебрегнат“, заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. Двамата подчертаха, че разчитат на засилена институционална подкрепа за съкращаване на сроковете по оставащите административни процедури, така че интерконекторът да заработи възможно най-скоро. 

    IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Проектът свързва България с Южния газов коридор и ще позволи осъществяването на сигурни доставки от разнообразни източници до редица страни, включително до Молдова и Украйна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 16 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 20 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 21 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 22 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам