петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1697 прочитания

    4 компании отличени в програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale 2022

    Печелившите са Sofia Electric Brewing, Appolica, C4 Nexus и Swipe.bg
    15 декември 2022, 12:27 a+ a- a

    Sofia Electric Brewing е големият победител на Demo Day – финалното събитие на програмата за растеж на Ендевър – Dare to Scale. Симеон Първанов, основател на компанията, бе отличен от журито, което оцени представянето на участниците по три критерия – какъв е потенциалът за глобален растеж на компанията, колко ясно са определени стратегическите цели на компанията и колко силни са презентационните умения на основателя.

    В състава на журито влизат бизнес лидери от различни сфери и индустрии: Асен Ягодин (Пощенска банка), Калин Радев (Софтуер Груп), Бойко Таков (ИАНСМП), Мирослав Стоянов (ЕБВР), Александра Мирчева (VM Finance Group).

    Сред отличените компании на база на цялостното им представяне в програмата са още:

    • Appolica с наградата „Straight-A Participant“ – за най-активна компания на уъркшопите, събитията и сесиите
    • C4 Nexus с „Dare to Scale Ambassador“ – за компания, която най-активно отразява участието си в програмата, споделя прогреса си в различни канали и вдъхновява следващата кохорта предприемачи.
    • Swipe.bg с „Collaboration Champion“ – за компания, която успешно използва възможностите от програмата, за да мащабира бизнеса си.

    Dare to Scale е четиримесечна програма за растеж на международната предприемаческа мрежа Ендевър, подпомагаща стартъпи в напреднала фаза на развитие. Тя се проведе за четвърта поредна година и продължи от септември до декември, като в тазгодишната кохорта бяха селектирани 20 предприемачи от 11 компании. Те преминаха през 6 уъркшопа и индивидуални менторски сесии, водени от успешни бизнес лидери от мрежата на Ендевър и консултанти от PwC. В обученията бяха заложени теми, в които компаниите най-често имат предизвикателства – управление на организацията, маркетинг, продажби, бизнес планиране и набиране на капитал.

    През пролетта на 2023 г. се очаква да отвори приемът за петото издание на Dare to Scale. Програмата се реализира с основен партньор Пощенска банка и подкрепена от Софтуер Груп и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

    Тази година Ендевър си партнира с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР/EBRD), с чиято финансова подкрепа от консултантската компания PwC предоставиха експерти, които да подпомагат предприемачите. Съдружници и директори от PwC България работиха индивидуално с всички участници, за да им помогнат със своя опит и експертиза в преодоляването на предизвикателствата и развиването на възможностите в техния бизнес. В програмата се включи и капиталов партньор – Seedblink, който допринесе за допълнителна възможност за достъп до финансиране на участниците. Партньори на събитието Demo Day са винарска изба Enira Estate, Sofia Electric Brewing, които са и участник, както и Trastena wines, чиято основателка - Оля Малинова - бе водещ на събитието и е финалист в предходно издание на програмата.

     „Предприемаческата екосистема в страната се развива изключително успешно и се наблюдават все повече компании, готови да излязат на международни пазари въпреки пандемията през последните години. Особено ни радва това, че техният успех все по-често е подпомогнат от системната работа на участниците в тази екосистема. Щастливи сме, че и в тазгодишната кохорта в Dare to Scale имахме възможност да работим с много вдъхновяващи компании с голям потенциал за растеж от най-различни индустрии“, коментира Момчил Василев, изпълнителен директор на Ендевър България.

    Асен Ягодин, изпълнителен директор и член на УС на Пощенска банка, допълни, че „за 4 години Dare to Scale се превърна от амбициозна програма в устойчива платформа, която създава истинска добавена стойност за предприемаческата среда у нас. Ние в Пощенска банка сме убедени, че инвестициите в екосистемата правят българската икономика по-конкурентна и печеливша. Ето защо влагаме много усилия и очаквания в този проект и за нас е много важно да подкрепим добрите идеи, да насърчим и подпомогнем младите предприемачи в стремежа им да достигнат нови мащаби. Радваме се, че компаниите, които се включиха в програмата тази година, демонстрираха своята изключителна амбиция и желание не просто да разгърнат своя собствен бизнес, но и да участват пълноценно в развитието на средата. Вярваме, че това е правилната стратегия, когато говорим за създаването на нови възможности и изграждането на общото ни бъдеще“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 18 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 22 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 23 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 24 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам