понеделник, 05 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1644 прочитания

  Китай стана лидер в света по брой и цитати на научни статии

  На второ място са САЩ, следвани от Великобритания, Индия също напредва в класацията
  11 август 2022, 11:00 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Китай вече е лидер в света както по брой на научноизследователски статии, така и по най-цитираните статии, показва доклад на японското министерство на науката и технологиите. Очаква се това да засили конкурентоспособността на икономиката и индустриите в бъдеще, пише Nikkei Asia.

  Научните статии се считат за по-качествени, колкото повече се цитират от другите. Китайските изследвания представляват 27,2%, или 4744, от 1% от най-цитираните статии в света, изпреварвайки САЩ с 24,9%, или 4330. Обединеното кралство е на трето място с 5,5%.

  Националният институт за научна и технологична политика към министерството съставя доклада въз основа на данни от изследователската аналитична компания Clarivate. Числата представляват нива от 2019 г., базирани на средногодишната стойност между 2018 г. и 2020 г., за да се отчетат колебанията в броя на публикациите. Докладът е публикуван във вторник (9 август), денят, в който президентът на САЩ Джо Байдън подписа Закона за CHIPS и науката, законопроект на стойност $280 млрд., оформен като важен за спечелването на икономическа конкуренция с Китай чрез по-големи изследвания.

  Научните изследвания са движещата сила зад конкурентоспособните индустрии и икономики. Настоящите изследователски възможности ще определят бъдещите пазарни дялове в областта на изкуствения интелект, квантовата технология и други авангардни области и може да имат пряко въздействие и върху националната сигурност.

  Китай бързо увеличи своя отпечатък в напредналите изследвания през последните години. Страната изпревари САЩ по общ брой научни статии в доклада за 2020 г., след това по броя на първите 10% най-цитирани статии за 2021 г. Китай е публикувал 407 181 научни статии през 2019 г. според последния доклад, изпреварвайки САЩ с 293 434. По отношение на първите 10% от най-цитираните статии, Китай представлява 26,6% от публикациите, докато САЩ представляват 21,1%.

  „Китай е една от водещите страни в света както по отношение на количеството, така и по качеството на научните статии“, каза Шиничи Куроки, заместник-генерален директор на Азиатско-тихоокеанския изследователски център към Японската агенция за наука и технологии. „За да стане истински световен лидер, ще трябва да продължи да произвежда международно признати изследвания“, каза той.

  Междувременно Япония изостава. Тя се класира на пето място в общия брой публикации и на 10-то място в топ 1% от най-цитираните статии в последния доклад, след като загуби позиции от Индия. Страната падна до 12-то място в броя на първите 10% най-цитирани статии, изпреварени от Испания и Южна Корея.

  Броят на университетите в Индия се е увеличил приблизително 4,6 пъти от 243 през 2000 г. до 1117 през 2018 г. Над два милиона получават бакалавърска степен по природни науки всяка година. За разлика от това, научните изследвания в Япония се забавиха от средата на 2000-те, без да се вижда възстановяване, което подклажда опасения относно ефекта върху икономиката и индустриите на страната.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  02 юни 2023, 16:50
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  02 юни 2023, 16:13
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  02 юни 2023, 15:52
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  02 юни 2023, 15:04
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  02 юни 2023, 10:22
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила